Hyppää pääsisältöön

Kaunista taidetta vai eläinrääkkäystä - härkätaistelu jakaa mielipiteet

Alejandra Oliver seisoo härkätaisteluareenan edessä
Alejandra Oliver Madridin Las Ventas -areenalla. Alejandra Oliver seisoo härkätaisteluareenan edessä Kuva: Jyrki Palo härkätaistelut

Madridin Las Ventas on maailman tunnetuin härkätaisteluareena. Sen vuosittainen kohokohta on juuri päättynyt, kun pyhän Isidron päivästä alkaen Las Ventas –areenalla on nähty yli kuukauden ajan joka ilta härkätaistelu.

Yli 800 000 tauromagian ystävää on taas saanut nauttia näytöksestä, jota he kuvaavat ainutkertaiseksi ja kauniiksi taidenäyttelyksi, jonka härkä ja torero yhdessä muodostavat.

Vaikka maan pääkaupungissa perinne on edelleen voimissaan, härkätaistelut on lopetettu monissa osin Espanjaa. Eläinsuojeluyhdistykset kampanjoivat taistelujen kieltämiseksi ja syyttävät niitä eläinrääkkäyksestä. Aihe on Espanjassa jälleen ajankohtainen, sillä vaalimainoksessaan taisteluhärän kesyttämisellä kampanjoinut eläinsuojelijoiden puolue Pacma oli lähellä saada oman edustajansa parlamenttiin.

Myös härkätaistelujen puolustajat ovat aktivoituneet. Pari vuotta sitten Espanjaan perustettiin taisteluhärkäsäätiö, jonka tavoite on puolustaa kaikkea härkätaisteluihin liittyvää. Säätiön tiedotuspäällikkö Alejandra Oliver ei ole huolissaan kovaäänisestä härkätaistelujen vastustuksesta.

Härkätaistelun vastustajia on ollut aina.― Alejandra Oliver

- Taistelut on kielletty monta kertaa, mutta härät ovat aina palanneet, koska ihmiset ovat jatkaneet pelehtimistä niiden kanssa. Härkätaistelut eivät ole kulttuuria siksi, että joku sanoo sen olevan sitä vaan ne ovat kansamme tapa ilmaista itseään. Ne ovat tapamme juhlia.

Eläinsuojelijoiden jatkuvat kieltovaatimukset ovat synnyttäneet Espanjassa vastareaktion ja hiljattain säädettiin laki, jolla härkätaistelut on turvattu osana espanjalaista kulttuuriperintöä. Työnsä puolesta härkätaisteluita puolustava Alejandra Oliver on tyytyväinen lakiin.

Espanjassa teurastetaan 1 400 eläintä joka minuutti.― Alejandra Oliver

- Areenalla härkä kuolee, kuten kaikki eläimet, jotka me syömme. Onko ongelma siinä, että näemme kuoleman? Näytös on verinen eivätkä kaikki pidä sellaisesta, mutta härkätaistelu esittää elämää. Vaikka yhteiskunnassa on vallalla suuntaus, että kaiken pitää olla vain pumpulia ja sokeria, niin myös tuska ja kuolema ovat osa elämää. Härkätaistelu viestii, että voit kohdata elämässäsi pahoja kuoppia ja valtavia esteitä, mutta voit kasvaa niiden edessä ja voittaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.