Hyppää pääsisältöön

Santa Cruzia kantaa yksi stara ja vanhat hitit

Santa Cruz
Santa Cruz Kuva: Juuli Aschan / YleX Santa Cruz

Kolme neljästä alkuperäisestä jäsenestään menettänyt Santa Cruz yrittää nousta tuhkasta, mutta Provinssin keikan perusteella tämän Feeniks-linnun siivet eivät tule kantamaan aiemman suosion tasolle.

Toisaalta todennäköisyydet eivät ole aiemminkaan olleet Suomesta ponnistavan rock-yhtyeen puolella, mutta se ei ole kansainvälistä menestystä estänyt.

Yhtyeen keulakuvan Archie Cruzin vastuu ja asema bändin luotsaajana on kasvanut äärimmilleen, sillä nyt hänen vastuullaan on ollut sekä soittajien löytäminen ympärilleen että uuden materiaalin säveltäminen.

Archie on kertonut, että demokratia ei rock-bändissä toimi — ja nyt tanssitaan yhden kapellimestarin määräämän tahdin mukaan. Koko Törnävänsaaren keikka nojaakin pitkälti Archien lavakarismaan sekä muutamiin keikalla soitettuihin vanhoihin kappaleisiin.

Vielä 9 minuuttia ennen keikan alkua Radio Helsinki Stagen edusta ammottaa tyhjyyttään

Paikalla on noin 60 henkeä ja tunnelma muistuttaa ala-asteen kevätjuhlaa, jonka yleisö koostuu lasten lähisukulaisista ja parista opettajasta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että 30 minuuttia aiemmin päälavalla starttasi supersuositun JVG:n keikka. Katsojista on vaikea kilpailla, vaikka genret eivät samassa sarjassa painikaan.

Kolme minuuttia ennen keikkaa muutamat yleisöstä kutsuvat bändiä lavalle “Santa Cruz” -huudoilla. Pieni, mutta uskollinen fanijoukko on paikalla.

Kesän keikat ovat näytön paikkoja, jolloin juuri näille vanhoille faneille pitäisi todistaa uuden tulemisen vahvuus.

Santa Cruz
Santa Cruz Kuva: Juuli Aschan / YleX Santa Cruz

Maahan suunnattuja katseita, kasvot peruslukemilla

Katsojaluku on kasvanut pariin sataan.

Uuden yhtyeen ensimmäinen sinkku Changing of Seasons toimii keikan avauskappaleena merkkinä siitä, että nyt on startannut uusi kausi ja uudet pelaajat on valittu joukkueeseen.

Heti kättelyssä Archie sylkee vettä ilmaan ja huutaa: “Hyvää iltaa Provinssi!”

Muu yhtye katselee maahan — pois lukien toinen kitaristi Pav Cruz, joka vaikuttaa habitukseltaan ja eleiltään nuorelta versiolta vieressä rokkaavasta Archiesta.

Rumpali Toxy Cruzin katse näyttää innottomalta, eikä basisti Ero Cruzia meinaa edes huomata ilman, että hänet erikseen etsii lavalta.

Illan toinen ja kolmas kappale ovat vielä toistaiseksi julkaisemattomat Bang Bang ja Into the War.

Yleisö antaa biiseille varovaiset aplodit ja osa katsojista tuijottaa puhelimiaan tylsistyneen näköisinä. Archien välispiikit saavat enemmän hurrauksia aikaan kuin itse musiikki.

Santa Cruz
Santa Cruz Kuva: Juuli Aschan / YleX Santa Cruz

Kääntävätkö vanhat fanit selkänsä?

Uusista biiseistä vielä tunnistaa jollain tavalla mistä yhtyeestä on kyse, mutta nopeus ja vaaran tuntu ovat kadonneet.

Tällä hetkellä kuulostaa siltä, että alkuperäisen yhtyeen fani olisi perustanut bändin, joka yltää parhaimmillaankin vanhan Santa Cruzin mukaelmaksi.

Uusissa kappaleissa tempo on tippunut puoleen ja sävelkorkeuksia on laskettu.

Toisaalta uuden yhtyeen ja uusien kappaleiden ei pidäkään kuulostaa samalta kuin aiempien, mutta adrenaliinin nälkäisten, ensimmäisen kolmen albumin musiikin fanien kannattaa varautua yllätykseen.

— Vähän lattea, Eetu, 24, aloittaa keikan kuvailemista.

— Ei ole lähelläkään sitä, mitä on aikaisemmin ollut.

Eetu muistelee nähneensä Santa Cruzin aiemmin muun muassa vuoden 2016 Provinssissa. Muutaman vuoden takainen keikka saa mieheltä kehuja kovasta livemeiningistä ja lavapresenssistä.

— Nyt on vähän sellanen tekemällä tehty.

Uusista biiseistä kysyttäessä hän kertoo kuunnelleensa molemmat julkaistut sinkut kahdesti, mutta kumpikaan ei päätynyt omille soittolistoille.

Bad Blood Rising oli helvetin kova levy kokonaisuudessaan. En usko, että Santa Cruz tulee yltämään sen tasolle enää uudestaan.

Yleisön joukosta keikkaa kommentoimaan löytyvät myös Kari ja Seppo (nimet pyynnöstä muutettu). Molemmat ovat vanhemman tuotannon faneja, mutta vain Seppo tykkää myös uusista biiseistä.

— Ihan kiva, että on vähän screamiä ja sellasta modernimpaa otetta. Meikä diggaa.

Uudet soittajat saavat kehuja teknisestä osaamisestaan, mutta tuntuvat jäävän lavalla keulakuvan varjoon.

— Kyllähän lavashow Archien varassa on, pakko myöntää. Archie on se kantava voima! Seppo toteaa..

— Ehkä muutkin soittajat kasvavat esiintyjinä ajan kanssa Archien avulla. Saa nähdä! Kari summaa ja jatkaa:

— Uskoin Santa Cruzin maailmanvalloitukseen muutama vuosi sitten ehdottomasti enemmän, mutta peli ei ole menetetty.

Santa Cruz
Santa Cruz Kuva: Juuli Aschan / YleX Santa Cruz

Alaspäin viritetyt vanhat biisit sytyttävät yleisön ja yhtyeen

Settilistaan on mahtunut myös vanhempaa Santa Cruzia. Mukaan on valittu sellaisia kappaleita kuin Relentless Renegades, Nothing Compares to You sekä hitit We Are the Ones to Fall ja Wasted & Wounded, jotka saavat yleisön syttymään.

Myös bändi tuntuu saavan virtaa joko vanhoista kappaleista tai innostuneesta yleisöstä. Hetken ajan koko bändi rokkaa stagea Archien veroisesti ja katsomoon syntyy moshpit.

Sävellajia on tiputettu ainakin Aiming High, We Are the Ones to Fall ja Wasted & Wounded kappaleissa. Lavan edustalla karkeloivia kuulijoita se ei näytä haittaavan.

Keikan päätyttyä tunnelma on kaksijakoinen.

Uuden yhtyeen tekninen soittotaito vakuutti ja riitti helposti aiempien biisien uskottavaan käsittelyyn.

Toisaalta yhtyeen uudistumista on alleviivattu uuden musiikin kautta — ja nimenomaan se tuntui olevan tämän show’n heikko kohta, joka iski tahmeasti yleisöön.

Jos keikalla esitetyt uudet kappaleet ovat uskottava läpileikkaus syksyllä julkaistavasta Katharsis-albumista, se jakaa kannattajakunnan kahtia ja adrenaliiniryöppyä odottavat fanit tulevat pettymään.

Muokattu 1.7.2019 klo 11:50. Kirjoittajan nimi lisätty artikkeliin.

YleX on Provinssin mediayhteistyökumppani.