Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuutesi on kenties pian ennustettavissa tieteellisesti – tieteilijät kehittivät povaavan kvanttitietokoneen

Ihminen ihmettelemässä linnunrataa
Ihminen ihmettelemässä linnunrataa Kuva: pixabay @Free-Photos Linnunrata

Tieteilijäryhmän kehittämä kvanttitietokone pystyy ennustamaan kuusitoista mahdollista tulevaisuutta.

Nature Communications -julkaisussa ilmestyneen jutun mukaan koneen ennustus perustuu teoriaan kvanttisuperpositiosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jollakin yksittäisellä ainesosalla on mahdollisuus olla kaikissa mahdollisissa tiloissa yhdellä kertaa.

Niin kutsuttu Schrödingerin kissa -esimerkki kuvaa tätä hyvin. Siinä kissa on yhtä aikaa elävä ja kuollut. Kissa on laatikossa, jossa on radioaktiivista myrkkyä. Mutta onko kissa kuollut? Siitä ei voi olla varma ennen kuin laatikko avataan.

Tai avain kuin kolikonheitossa. Kolikolla on kaksi mahdollista tilaa ennen kuin katsot sitä.

Näissä esimerkeissä tulevaisuudenennustuksia on kaksi.

Monimutkaisempien ainesosayhdistelmien, kuten vaikkapa ihmisten kohdalla laskenta vaikeutuu. Tieteilijöiden nyt kehittämä kvanttitietokone voi kuitenkin ennustaa näidenkin systeemien tulevaisuutta asettamalla systeemin kaikki mahdolliset tulevaisuudet kvanttisuperpositio-asetelmaan.

Kone laskee tulevaisuuden mahdollisuudet fotonien eli valopartikkeleiden asemaa hyväksikäyttäen. Tätä kutsutaan fotonien kvantti-informaation prosessoinniksi. Prosessointi luo kvanttisuperposition kaikista systeemille mahdollisista kehityskaarista. Tämän jälkeen tutkijat valitsevat tulevaisuusnäkymistä todennäköisimmät.

Inhimillistä tulkintaa tai tilastotiedettä ei siis ole vielä toistaiseksi voitu heittää romukoppaan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

    Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

    Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

  • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

    Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

    Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Uusimmat sisällöt - Tiede