Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuutesi on kenties pian ennustettavissa tieteellisesti – tieteilijät kehittivät povaavan kvanttitietokoneen

Ihminen ihmettelemässä linnunrataa
Ihminen ihmettelemässä linnunrataa Kuva: pixabay @Free-Photos Linnunrata

Tieteilijäryhmän kehittämä kvanttitietokone pystyy ennustamaan kuusitoista mahdollista tulevaisuutta.

Nature Communications -julkaisussa ilmestyneen jutun mukaan koneen ennustus perustuu teoriaan kvanttisuperpositiosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jollakin yksittäisellä ainesosalla on mahdollisuus olla kaikissa mahdollisissa tiloissa yhdellä kertaa.

Niin kutsuttu Schrödingerin kissa -esimerkki kuvaa tätä hyvin. Siinä kissa on yhtä aikaa elävä ja kuollut. Kissa on laatikossa, jossa on radioaktiivista myrkkyä. Mutta onko kissa kuollut? Siitä ei voi olla varma ennen kuin laatikko avataan.

Tai avain kuin kolikonheitossa. Kolikolla on kaksi mahdollista tilaa ennen kuin katsot sitä.

Näissä esimerkeissä tulevaisuudenennustuksia on kaksi.

Monimutkaisempien ainesosayhdistelmien, kuten vaikkapa ihmisten kohdalla laskenta vaikeutuu. Tieteilijöiden nyt kehittämä kvanttitietokone voi kuitenkin ennustaa näidenkin systeemien tulevaisuutta asettamalla systeemin kaikki mahdolliset tulevaisuudet kvanttisuperpositio-asetelmaan.

Kone laskee tulevaisuuden mahdollisuudet fotonien eli valopartikkeleiden asemaa hyväksikäyttäen. Tätä kutsutaan fotonien kvantti-informaation prosessoinniksi. Prosessointi luo kvanttisuperposition kaikista systeemille mahdollisista kehityskaarista. Tämän jälkeen tutkijat valitsevat tulevaisuusnäkymistä todennäköisimmät.

Inhimillistä tulkintaa tai tilastotiedettä ei siis ole vielä toistaiseksi voitu heittää romukoppaan.

Kommentit