Hyppää pääsisältöön

Owe Thörnqvist ennen Allsång på Skansenia: ”Jos nuoret pitävät musiikistani, voin luottaa perintööni”

Owe Thörnqvist
Owe Thörnqvist – still going strong! Owe Thörnqvist Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Owe Thörnqvist,Allsång på Skansen

Vuoden ikämies noisee lavalle Allsång på Skansenin toisessa jaksossa. 90-vuotias Owe Thörnqvist on ohjelman vanhin artisti. Hän nauttii ohjelman tuomasta näkyvyydestä ja nuorten osoittamasta arvostuksesta musiikkiaan kohtaan.

Owe Thörnqvist ryhtyi esiintyväksi taiteilijaksi jo 1950-luvulla. Hän on viihdyttänyt yleisöä musiikillaan ja kekseliäillä teksteillään useita vuosikymmeniä. Hänen meriitteihinsä lukeutuu myös rockmusiikin tuominen Ruotsiin.

Thörnqvist esiintyy Allsång på Skansenin lavalle viidettä kertaa, mikäli mies on pysynyt laskuissa mukana. Hän iloitsee, että kappale Dagny löytyy yhteislauluvihosta. Artistina hän arvostaa yhteislaulun yleisöä.

"Viime kerralla Måns Zelmerlöw oli juontaja. Taisi olla viisi vuotta sitten."

"Tapaan sanoa, että Ruotsissa on kaksi näyteikkunaa nuorille ja vanhemmille artisteille: Allsång på Skansen ja Melodifestivalen, jolla on vielä isompi yleisö."

Suuri ikähaitari

Kun Yle jututtaa Owea, hän on juuri tavannut 11-vuotiaan Oscar Stembridgen, joka niin ikään osallistuu yhteislauluohjelmaan. Puolileikillään he ovat pohtineet tekevänsä yhteistyötä myöhemmin kesällä. Owe kertoo myös toisesta nuoresta artistista, jonka kanssa tekee yhteistyötä.

"Emilio Walter soittaa hurjan raikasta boogie woogieta pianolla ja esiintyy kanssani ohjelmassa 2. heinäkuuta. Hän on 12–13-vuotias."

"Iloitsen siitä, että niin nuoret pitävät minusta ja musiikistani. Kenties voin suhtautua luottavaisin mielin musiikkiperintööni."

Yleensä Owe ei mieti ikää. "Vastaukseni on sama kuin taannoin, kun toimittaja kysyi miltä tuntuu olla 90-vuotias. En ole enää 89, vaikkei siitä ole pitkä aika. On kunnia olla vanhin."

Kalastusta kiertueen sijaan

Thörnqvist on vähentänyt esiintymisiään. Vain yksi konsertti on varattu kesäksi, Göteborgskalasetissa elokuussa. Konsertin lisäksi luvassa on studiotyöskentelyä – albumi, jonka hän julkaisee samana iltana kuin Skansenin esiintyminen. Hän toivoo voivansa viettää valtaosan ajastaan kesämökillään.

Mitä teet lomallasi mieluiten?

"Kalastan! Ahventa, kuhaa ja haukea pienessä järvessäni Drevvikenissä. Sinun kuuluu kysyä mitä hauella teen."

Nå mitä?

"Jos on kyseessä kymmenen kilon hauki, fileoin sen, suolaan ja savustan sen. Tätä reseptiä voin suositella."

Owe Thörnqvistillä on erityinen suhde Suomeen. "Suomen ja Venäjän sodan aikana kuulimme raportteja ja kannustimme Suomea. Sitä teen edelleen, jopa yleisurheilukilpailuissa. Suomalaiset ovat velhoja keihäänheitossa!"

Ruotsinkielinen teksti: Daniel Nylund
Suomennos: Eva Lamppu

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen esitetään suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Areenassa tiistaisin kahdeksan viikon ajan klo 21.00 alkaen 25.6.2019. Areenassa ohjelma on katsottavissa vain suorana lähetyksenä.

Lähetyksen selostaa suomeksi Christian Bertell. Jos haluat katsoa ohjelmaa ilman suomenkielistä selostusta valitse kieleksi ruotsi.

Keskustele