Hyppää pääsisältöön

Ällöttävän onnellisia diskuteeraajia? Kamrat på svenska -sarja sukelsi suomalaisten stereotypioihin ruotsalaisista

Kamrat på svenska -ohjelman toimittaja ja juontaja Anna Laine
Kamrat på svenska -ohjelman toimittaja ja juontaja Anna Laine Kuva: Jyrki Valkama Anna Laine

Kuusiosaisessa sarjassa tutustutaan rakkaisiin naapureihimme, jotka "voittavat aina ja joiden pierukaan ei haise". Vuonna 2008 tehty Kamrat på svenska tuuletti suomalaisten stereotypioita mm. ruotsalaisista pehmomiehistä ja onnellisuudesta sekä ruotsalaisten loputtomasta jaarittelusta eli keskustelukulttuurista.

Yks mun kaveri sanoi, että häntä aina hävettää Ruotsissa, hän tuntee olonsa joksikin ankeaksi itäveikoksi.― Anna Laine Kamrat på svenskan aloitusjuonnossa

Kamrat på svenska -sarjan kysymykset kuten ovatko kaikki ruotsalaismiehet homoja kertovat suomalaisista enemmän kuin naapureistaan. Ohjelman juontaja Anna Laine toivoikin, että ohjelmassa esitetyt yleistykset tuntuisivat tulevaisuudessa naurettavilta. Voit lukea Laineen pidemmät kommentit tämän jutun lopusta. Kaikki kuusi jaksoa ovat katsottavissa tässä artikkelissa sekä Areenassa. Katsottavissa on myös Venäjää sekä Viroa käsitelleet Kamrat-sarjat.

Väite 1: Kaikki ruotsalaismiehet ovat homoja

Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan suomalaiseen stereotypiaan ruotsalaisista pehmomiehistä. Ovatko kaikki ruotsalaiset miehet oikeasti homoja? Anna Laine selvittää asiaa Tukholmasta Haaparantaan ja tapaa muun muassa poliisien homojärjestön perustajan.

Jo 1940- ja 1950-luvuilla Ruotsissa oli kukoistava homojen alakulttuuri. Suomessa sen sijaan homoseksuaalisuutta pidettiin Ruotsista tulevana tarttuvana sairautena.

Väite 2: Ruotsalaiset hyysäävät pakolaisia

Ruotsissa asuu yli miljoona maahanmuuttajaa. Toisessa jaksossa kysytään muun muassa onko ruotsalaisilla huono omatunto jostakin vai miksi Ruotsiin otetaan niin paljon pakolaisia. Onko ruotsalaisten maahanmuuttopolitiikka toimivaa? Tätä Anna Laine selvittää muun muassa ruotsinsuomalaisilta sekä vaarallisena pidetyn Rinkeby-lähiön asukkailta.

Suomalaiset on aina olleet iso maahanmuuttajaryhmä Ruotsissa.

Väite 3: Ruotsalaiset ovat saamattomia tyhjänpuhujia

Kolmannessa jaksossa pohditaan saavatko ruotsalaiset loputtomilta keskusteluiltaan mitään aikaiseksi. Anna Laine selvittää suomalaisen ja ruotsalaisen keskustelukulttuurin eroja ja löytää sen ainoa asian, jossa keskustelukulttuuri unohtuu ja ruotsalaiselta tunteet nousevat pintaan. Jaksossa paljastetaan myös, mitkä asiat ruotsissa ovat tabuja.

Koko ajan vaan diskuteerataan ja diskuteerataan.

Väite 4: Ruotsalainen musiikki on rahakasta huttua

Abba, Roxette, Ace of Bace... Ruotsalaiset tunnetaan maailmalla ennen muuta musiikistaan. Miten ihmeessä ruotsalaiset ovat menestyneet niin hyvin, että ruotsalaiset biisinikkarit kirjoittavat kappaleita Madonnalle ja Britney Spearsille? Anna Laine tapaa Peter Ahlqvistin, jonka perustamaan Burning hearts levy-yhtiön listoilta löytyy mm. yhtyeet The Hives ja Turbonegro.

Ruotsi on maailman kolmanneksi suurin musiikintuottajamaa heti Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian jälkeen.

Väite 5: Ruotsalaiset ovat pinnallisia menestyjiä

Viidennessä jaksossa tunkeudutaan ruotsalaisten sisimpään. Tukholmasta löytyy yökerho, jonne pääsevät vain harvat ja valitut sisään, ovimiehen eli pointterin valittua oikeannäköiset asiakkaat. Kuinka se on mahdollista tasa-arvoisessa kansankodissa? Ja miksi ulkonäkö on niin tärkeää ruotsalaisille?

Kuinka on mahdollista, että ihmiset on näin megatrendikkäitä?

Väite 6: Ruotsalaiset ovat ällöttävän onnellisia

Mikä tekee ruotsalaisesta onnellisen? Ruotsalaiset ovat eläneet rauhassa melkein 200 vuotta. He voittavat aina jääkiekossa ja vaikuttavat muutenkin ärsyttävän onnekkailta. Sarjan viimeisessä jaksossa Anna Laine matkaa Jokkmokkista Göteborgiin etsien syitä ruotsalaisten onnellisuuteen.

Sekin meitä suomalaisia ja ruotsalaisia tuntuu yhdistävän, että on melkein poliittisesti epäkorrektia sanoa olevansa onnellinen.

"Toivon, että suvaitsevaisuuden hyökyaalto tekisi minusta naurettavan."

Anna Laine, millaista materiaalia toivoisit jälkipolvien löytävän itsestäsi Elävästä arkistosta?

Musta? Apua! Mä luulen, että päätyisin esimerkiksi siitä, että katsokaa nyt, mitä 20 vuotta sitten ajateltiin naapurimaista. Että eikös olekin antiikkista, että ovat selvittäneet, miksi ruotsalaiset ovat niin paljon suvaitsevaisempia kuin suomalaiset. Mä toivoisin, että ne näkökulmat joita Kamratissa oli, kaivettaisiin esiin esimerkkinä kummallisuuksista. Että katsokaa ohjelmaa, jossa on joskus sanottu, että kaikki ruotsalaiset ovat homoja. Ja että Suomessa on ajateltu sillä tavalla, voi miten pöhköä. Toivon, että näistä asioista tulisi tarpeettomia ja ihmiset nauraisivat sille, miten asioita on jouduttu käsittelemään Suomessa. Että tällainen suvaitsevaisuuden hyökyaalto tekisi minusta naurettavan. Niin siinä itse asiassa varmaan käykin!

Ote on Anna Laineen haastattelusta Ylellä kesäkuussa 2008, toimittajana Elina Yli-Ojanperä.

Keskustele