Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Löylyn hengessä!

Saunan kiuas, löylyä
Saunan kiuas, löylyä löyly

Ole lämpemäs, ja älä syö,
josta kylmätauti sinun lyö.
Ano löylyy ja iske suonta,
karta jalgast, kuin vaivaa monta.

Näin kirjoitti Mikael Agricola 475 vuotta sitten, vuonna 1544. Hän kirjoitti löylystä. Löylystä, joka on sanana ja käsitteenä paljon vanhempi. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua.

Sanotaan, että löyly-sana tunnettiin jo muinoin useimmissa suomalais-ugrilaisissa kielissä. Esimerkiksi vironkielessä on sana "leil". Kielitieteilijät kertovat, että myös sana "sauna" ja monet saunomiseen liittyvät sanat on tunnettu jo pronssikaudella, siis yli tuhat vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua.

Löyly -sana siis saattaa tulla hyvinkin kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Kerrotaan, että vanhimmat suomalaiset saunat ovat peräisin ajalta jolloin Suomea alettiin asuttaa jääkauden jälkeen. Vanhimmat löylyt ovat siis noin kymmenen tuhannen vuoden takaa. Löylyt, jotka siis tarkoittivat myös henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä oli henkeä.

Meillä Suomessa saunaa on kautta aikojen käytetty moniin eri tarkoituksiin. Saunaan ja saunomiseen on liittynyt monia rituaaleja ja loitsuja. Saunassa on synnytty ja kuoltu. Saunassa on hoidettu ja parannettu. Saunassa on puhdistauduttu, monessakin mielessä. Löylyssä on ollut voimaa, henkeä ja sielua.

Mistä tämä löyly nyt tähän tuli? No, se tuli suomalaisen Metsäkirkko-yhtyeen albumista nimeltä Löylystä ja Luonnosta. Kaksikko sanoo tekevänsä luontoinspiroitunutta kokeellista ulkoilmamusiikkia, experimental outdoors music. Ja löylyn hengessä mennään:

Metsäkirkko ja luontoinspiroitunutta kokeellista ulkoilmamusiikkia kesältä 2019:

Jatkakaamme muinaissuomalaisissa tunnelmissa edelleen, ainakin noin symbolisesti. "Jonkinlainen kokeellisuus musisoinnissa on kiinnostanut minua ainakin siitä asti kun aloin opetella kitaransoittoa joskus 1990-luvun alkupuolella", kirjoittaa musiikintekijä joka esiintyy nimellä Sähkösammal. Hän kertoo, että elektronisuus tuli mukaan efektilaitteiden, neliraiturin ja tietenkin tietokoneen tracker-ohjelman myötä.

"Melko nopeasti kuitenkin kyllästyin musiikin luomiseen tietokoneella", hän kirjoittaa ja kertoo, että analogisten ja modulaaristen syntesoijien mahdollisuudet alkoivat kiehtoa. "Tällä tiellä olen nyt päässyt tilanteeseen, jossa vuorovaikutus muusikon ja koneen välillä on sellainen kuin olin toivonut", hän kirjoittaa ja toteaa että Sähkösammal on vähän kuin sähkölammas, mutta hitaampi. Albumi on nimeltään Hiljaisuus.

Vaikka nyt on kesä, otetaan esiin kevätlaulu, Spring Song. Esittäjänä on yhtye nimeltä Selma Juudit Alessandra. Joukkoa johtaa laulaja ja säveltäjä, lauluntekijä Selma Savolainen. Ihan mitään tavanomaista laulupoppia Selma Juudit Alessandra ei esitä, vaan jotakin muuta:

Koska nyt on kesä, on ehkä aiheellista kuunnella myös kesä-aiheista musiikkia, ilman sen kummempia aasinsiltoja, vai miten tämän nyt sanoisi.... J.Koho jatkaa kasettisinglejensä sarjaa. Sarjan kolmas julkaisu sisältää esitykset Kesää ja Kesäsää.

Super Nice Kitten Time eli snkt on suomalainen kokoonpano, jonka tuorein albumi The Nippon Remixes on - kuten arvaatte - yhtyeen musiikkia japanilaisittain remiksattuna. Yhtye kertoo ajavansa Nissania, pelaavansa Pokemonia ja juovansa umeshua. Tuo umeshu on japanilaista aprikoosilikööriä. Sanotaan, että sen maku on makea, hapan ja raikas.

Mistä puhutaan, kun puhutaan vaporwavesta? Siis mistä, saattaa joku ihmetellä. Vaporwaveksi kutsutaan tyyliä, joka alkoi syntyä 2010-luvun alussa, lähinnä erilaisten nettiyhteisöjen keskuudessa. Joku puhui tyylistä digitaalisen ajan punk-musiikkina. Noin tyylillisesti vaporwave ottaa nostalgisesti vaikutteita vanhasta videopelimusiikista, sekä mainos- ja hissimusiikista, jopa niin kutsutusta new agestakin, mutta yhtälailla myös elektronisesta tanssimusiikista, edm:stä.

Outo ja kiinnostava yhdistelmä siis. Suomalainen Goamae kertoo maailmanlaajuisen vaporwave-skenen vaikuttaneen uuden Planet Mansion -albuminsa syntyyn, ja sanoo, että musiikin rakenteissa on samaa seikkailun henkeä kuin kosmisessa krautrockissa aikoinaan.

Paha Kakku on nimeltään ambient-kaksikko, jossa Oraakkeli soittaa syntesoijia ja Tulisoihtu lausuu runojaan. Melko kosmista menoa, sanoin ja sävelin:

Toinen kaksikko on nimeltään Market. Marketin kasettina julkaistu albumi on nimeltään Motorella:

AVARUUSROMUA 7.7.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:
METSÄKIRKKO: Vuori unohti minut -osa - (Löylystä ja Luonnosta)
METSÄKIRKKO: Polulta eksyneet (Löylystä ja Luonnosta)
SÄHKÖSAMMAL: Hiljaisuus (Hiljaisuus)
SELMA JUUDIT ALESSANDRA: Spring Song (singlejulkaisu)
J.KOHO: Kesää (Vuosi 105)
SUPER NICE KITTEN TIME: Kakinoki (The Nippon Remixes)
GOAMAE: Master's Request (Planet Mansion)
PAHA KAKKU: Repaleinen peili (EP-julkaisu)
MARKET: Motorella (Motorella)
LOVI-KOLLEKTIIVI: Mikaelinkirkossa - osa - (Live @ Kontula Electronic 2019)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri