Hyppää pääsisältöön

Jim Jones perusti "Kansan temppelin" ja ajoi satoja lahkolaisiaan tuhoon

Pastori Jim Jones lahkolaistensa ympäröimänä Jonestownissa vuonna 1978
Jim Jones lahkolaistensa ympäröimänä Jonestownissa vuonna 1978 Pastori Jim Jones lahkolaistensa ympäröimänä Jonestownissa vuonna 1978 Kuva: The Peoples Temple Collection, California Historical Society/Sundance Film Jonestown,jonestownin tragedia

Neliosainen sarja kertoo tarinan uskonlahkosta ja sen järkyttävästä lopusta Guyanan viidakossa neljä vuosikymmentä sitten.
Teema 30.7.–20.8. tiistaisin klo 21. Koko sarja Areenassa 29.7. alkaen 90 päivän ajan

Pastori Jim Jonesin, "Kansan temppelin" ja Jonestownin todelliseen tarinaan kuuluu paljon enemmän kuin neljän vuosikymmenen aikana vakiintunut myytti myrkytetystä tiivistemehusta. Totuus on tarua uskomattomampi.

Neliosainen dokumentti Jonestownin tragedia kertoo pahamaineisen kultin koko historian: kuinka karismaattisesta saarnaajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta Jim Jonesista kehittyi suuruudenhullu demagogi, joka johti satoja ihmisiä riistämään itseltään hengen – vapaaehtoisesti tai pakolla.

Jim Jones (1931–1978) perusti vuonna 1955 oman uskonnollisen yhteisönsä, jolle hän antoi nimeksi "Peoples Temple" (sic), "Kansan temppeli". Myöhemmin hän siirsi toimintansa Kaliforniaan hankkiakseen uusia jäseniä. Jones saarnasi omaa sosialistista yhteisöelämän aatettaan. Kansan temppeli pyöritti soppakeittiöitä, kampanjoi vuokra-asujien oikeuksien puolesta – ja osti vuonna 1974 ison maa-alan viidakosta Etelä-Amerikan Guyanasta. Sinne Jones perusti kommuunin nimeltä Jonestown.

Marceline ja Jim Jones
Jim Jones ja hänen puolisonsa Marceline, joka myös sai surmansa Jonestownissa Marceline ja Jim Jones Kuva: The Peoples Temple Collection, California Historical Society/Sundance Film Jonestown,teeman historia

Muutamassa vuodessa Jonestown kasvoi lähes tuhannen asukkaan yhteisöksi, jota Jim Jones hallitsi itsevaltaisesti. Huolestuttavia tietoja kommuunin oloista, Jonesin vallankäytöstä, manipuloinnista, aliravitsemuksesta ja sadistisesta kurinpidosta, tihkui entiseen kotimaahan. Mutta kukaan ei voinut aavistaa, miten järkyttävän lopun Kansan temppelin tarina saisi. Marraskuussa 1978 yli 900 ihmistä sai surmansa Jonestownissa, jonne kongressiedustaja Leo Ryan – yksi murhatuista – oli saapunut tarkastuskäynnille.

Osa kuolleista oli itse nauttinut tappavan myrkyn, osa oli pakotettu aseella uhaten, jotkut oli ammuttu. Vain kourallinen selvisi kertomaan kokemuksistaan. Jonestownin tragediasta tuli uskonlahkojen pimeän puolen ja myös koko 1970-luvun kummallisen henkisen ilmapiirin järkyttävä symboli.

Dokumentti perustuu amerikkalaisen tutkivan journalistin Jeff Guinnin menestyskirjaan. Se sisältää myös harvinaista arkistomateriaalia kuten aiemmin julkaisemattomia Kansan temppelin jäsenten omia nauhoituksia ja valokuvia sekä FBI:n tutkintamateriaalia.

Sarjassa myös nähdään Jonestownista hengissä selvinneiden ja Jim Jonesin elossa olevien perheenjäsenten uusia haastatteluja.

Sarjaa ei suositella herkille katsojille, ja sen ikärajaluokitus on 16.

  • Jonestownin tragedia (Jonestown: Terror in the Jungle), USA 2018

Lue lisää:

12 diktaattoria: Kulttijohtajat

Jim Jones, Charles Manson, Shoko Asahara, Sun Myung Moon... Yle Puheen sarjassa kuullaan kahdentoista kulttijohtajan tarinat ja pohditaan heidän karismaansa ja hämmästyttävää valtaa, jota he eivät ole epäröineet käyttää.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa