Hyppää pääsisältöön

Poliitikko Maarit Feldt-Ranta: tämä on viimeinen esiintymiseni julkisuudessa

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta, pitkäaikainen paikallispoliitikko Raaseporista, kansanedustaja, Pohjoismaisen neuvoston jäsen vuosina 2007-2019 ja SDP:n puoluesihteeri vuosina 2005-2008. Maarit Feldt-Ranta Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Maarit Feldt-Ranta

Vain muutama kuukausi ennen kevään eduskuntavaaleja Maarit Feldt-Ranta sai tietää, että hänen vatsasyöpänsä on uusiutunut – kolmannen kerran. Ja tällä kertaa syöpä ei enää olisi parannettavissa. Feldt-Ranta jätti tuolloin kaikki työtehtävänsä viettääkseen elämänsä viimeiset kuukaudet yhdessä läheistensä kanssa elämän pienistä ja suurista iloista nauttien. Hän esiintyy julkisuudessa viimeisen kerran Radio Suomen Kutsuvieraana.

Maarit Feldt-Ranta sairastui vatsasyöpään ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Vaikka sairaus oli vakava, hänet sillä kertaa parannettiin ja hän sai elää normaalia elämää aina vuoteen 2013 saakka, jolloin syöpä uusiutui. Myös tuolloin hän parantui suomalaisen julkisen terveydenhuollon avulla, jota hän kovasti kiittelee ohjelmassa.

Tammikuussa hän sai tietää syövän uusiutuneen kolmannen kerran.

– Minun oli pakko hyväksyä, että tällä kertaa en enää voisi alkaa taistella syöpää vastaan. Se on levinnyt niin laajalle, että en enää voi tervehtyä. Tällä hetkellä saamani hoito on hyvää ja auttaa minua elämään jäljellä olevan ajan niin vähäisin kivuin kuin mahdollista, Feldt-Ranta kertoo.

Armolliset pitkät jäähyväiset

Maarit Feldt-Ranta kertoo, että hän on yrittänyt opettaa kolmelle lapselleen, että asioissa on aina monta puolta, että mikään ei ole mustavalkoista, ei edes kuolema. Sairastuminen etenevään parantumattomaan sairauteen on tietenkin surullista ja raskasta, mutta hän yrittää kuitenkin nähdä tilanteen mahdollisimman valoisana.

– Olen kokenut kovin armeliaana sen, että olen saanut jättää pitkät jäähyväiset läheisilleni ja minulla on ollut aikaa järjestää asiat kuntoon. Olen esimerkiksi lajitellut valokuvat ja tehnyt lapsilleni muistoalbumit. Ja olen ehtinyt tavata kaikki elämäni tärkeät ihmiset ja sanoa heille hyvästit.

– Nytkin minusta tuntuisi kiittämättömältä surkutella tilannettani, kun olen kuitenkin saanut elää vielä ainakin 10 vuotta sen jälkeen, kun aikanaan sairastuin tähän sairauteen. Julmemmalta tuntuisi, että tulisi tempaistua pois kesken kaiken ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta, sanoo Feldt-Ranta.

Tällä kertaa lapset ovat aikuisia

Kun Maarit Feldt-Ranta aikanaan 10 vuotta sitten sairastui vatsasyöpään, hänen kolme lastaan Sissi, Hanna ja Kalle olivat vasta 18-, 16- ja 14-vuotiaita.

– Suurin huoleni silloin oli, miten lapseni pärjäisivät, jos he jo teini-iässä jäisivät äidittömiksi. Oli tuskallista tuottaa omille lapsilleni niin paljon turvattomuuden tunnetta, kuolemanpelkoa ja surua.

– Onneksi nyt on toisin. Nyt he kaikki ovat aikuisia eikä minun tarvitse olla heistä samalla tavalla huolissani.

Yksinäisyyttä on kaikkialla

Maarit Feldt-Ranta sanoo, että hän on erittäin kiitollinen siitä, ettei hänen ole koskaan tarvinnut tuntea yksinäisyyttä.

– Joka kerta, kun vuosien varrella olen ollut sairaalassa tai käynyt Syöpätautien klinikalla, olen nähnyt ihmisiä, joita kukaan ei käy katsomassa tai jotka aina odottavat tutkimuksiin yksin. Yksinäisyys näkyy joka puolella ympärillämme. Se vihlaisee joka kerta sydämestä.

– Haluankin muistuttaa kaikkia siitä, että jokainen meistä voi tehdä jotain, edes jotain pientä jonkun kanssaihmisen hyväksi. Tervehtiminen, kuulumisten kysyminen tai edes ystävällinen katse voi pelastaa yksinäisen kanssaihmisen päivän.

Maarit Feldt-Ranta ja lapsenlapsi tutkivat kännykkää sohvalla.
Maarit Feldt-Ranta yhdessä 6-vuotiaan lapsenlapsensa Melissan kanssa. Maarit Feldt-Ranta ja lapsenlapsi tutkivat kännykkää sohvalla. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Maarit Feldt-Ranta

Isoäidiksi 45-vuotiaana

Maarit Feldt-Ranta on onnellinen siitä, että hänestä tuli isoäiti nuorena. Hän oli vain 45-vuotias, kun hänen lapsenlapsensa Melissa syntyi.

– Melissan syntymä on ollut ihmeellinen kokemus ja olen riemuissani, että olen saanut nähdä hänen kasvavan reippaaksi 6-vuotiaaksi esikoululaiseksi. Hän on tuonut elämääni paljon iloa ja valoa, ja olemme kovin läheisiä.

– Tuntuu myös merkitykselliseltä, että ymmärsin kiireisten työvuosien aikana pitää vapaata ja viettää paljon aikaa Melissan kanssa. Nyt hän on jo niin iso, että minusta jää hänelle kyllä muistoja ja se tuntuu kovin lohdulliselta.

Lapset surevat luonnollisella tavalla

Surussa on myös jotain lohdullista. Feldt-Rannan mukaan aikuiset voisivat oppia paljon lasten tavasta surra.

– Kun kerroin lapsenlapselleni Melissalle, että olen sairastunut vakavasti, enkä enää voi mennä eduskuntaan, hän alkoi heti miettiä, mitä kaikkea me vielä ehtisimme keksiä ja tehdä ennen kuin minä kuolisin. Jokainen tapaamisemme Melissan kanssa onkin ollut täynnä iloa, ei murhetta.

Yhdessä he ovat tehneet muistolaatikon, johon he ovat tallettaneet Melissalle aarteita Maaritin elämän varrelta. Laatikkoon laitettiin muun muassa valokuvia, kunniamerkkejä ja kimalteleva iltapuku, joka yllään Maarit on tanssinut monissa hauskoissa juhlissa.

– Ja tuntuu lohdulliselta ajatella, että hän joskus tulevaisuudessa avaa muistolaatikon, ajattelee minua ja meitä yhdessä. Ja ehkä joskus itse tanssii isoäidin iltapuvussa.

Vesa Kallionpää ja Maarit Feldt-Ranta Linnan juhlissa.
Maarit ja hänen elämänsä rakkaus, politiikantoimittaja Vesa Kallionpää Linnan juhlissa. Vesa Kallionpää ja Maarit Feldt-Ranta Linnan juhlissa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Maarit Feldt-Ranta

Vesa – elämän suuri rakkaus

Viimeisimmät vuodet ovat olleet onnellisimmat vuodet Maarit Feldt-Rannan elämässä. Eikä vähiten suuren rakkauden vuoksi, jonka hän kohtasi aikuisiällä.

– Tuntuu ihan huimalta, että ehdin ja sain kohdata Vesan ja että olen saanut elää hänen kanssaan monta ihanaa vuotta. En koskaan nuorempana ajatellut, että tällaista kahden kovin erilaisen ihmisen totaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta voisi olla olemassakaan. En edes tiennyt, että tällaisia tunteita voisi oikeasti olla – luulin, että ne kuuluivat vain Hollywood-elokuviin.

– Viimeisimmät vuodet ovat olleet elämäni onnellisimmat vuodet. Huomaan myös, että se lohduttaa lapsiani. He tietävät, että tämän vaikean sairauden kanssa ja vaikeassa tilanteessa olen kuitenkin voinut elää onnellista elämää hienon ja rakastavan elämänkumppanin vierellä, Feldt-Ranta sanoo.

Viimeinen esiintyminen mediassa

Maarit Feldt-Ranta esiintyy viimeisen kerran julkisuudessa Radio Suomen Kutsuvieraana. Valinta oli helppo tehdä, kun kutsu tulla mukaan ohjelmaan esitettiin.

– Olen vuosien varrella seurannut Sommarprat-perinnettä niin ruotsalaisessa kuin suomenruotsalaisessakin radiossa. Minulla on myös ollut ilo saada tehdä oma Sommarprat-ohjelma ruotsiksi ja ilahduin suuresti, kun kuulin, että ohjelmaa aletaan tänä vuonna tehdä myös suomeksi Kutsuvieras-nimellä.

– Olen pohjoismaisuuden kannattaja ytimiäni myöten. Olen sitä kautta oppinut hyvän ruotsin kielen taidon ja ymmärrän myös muita pohjoismaisia kieliä. Siitä olen hyvin iloinen. Olen syntynyt täysin suomenkielisessä ympäristössä, mutta tein määrätietoisesti töitä sen eteen, että minusta tulisi täysin kaksikielinen.

– Tiedän, että ohjelman konsepti koskettaa ja toimii. Ja se on hienointa mitä ihmisenä voi tehdä – koskettaa ja tulla kosketetuksi. Uskon vakaasti, että siinä on yksi elämän tarkoituksista.

– Sen vuoksi haluan olla yhtenä Kutsuvieraana ja soittaa ohjelmassa musiikkia kaikista Pohjoismaista. Samalla esitän kiitokseni elämälle. Ja toivottavasti voin näin tehdessäni lohduttaa muita samassa tilanteessa olevia, sanoo Maarit Feldt-Ranta.

Thomas Lundin

Kuuntele ja lataa Maarit Feldt-Rannan Kutsuvieras-puhe Areenassa.

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä

Ohjelman musiikki:
Emilia Ekström: Maailman loppuun
Peter Hägerstrand: Jag minns
Sofia Jannok: Irene
Lis Sörensen: Mine öjne skal se
Ragnheidur Gröndal: Ást
Björn Eidsvåg: Skyfri himmel
Stanley Samuelsen: Arma hjarta moddist tu
Nanook: Nanook
Linda Lampenius: Vem kan segla

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-ohjelmia Areenassa


Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi