Hyppää pääsisältöön

Scifiä kesään! Doctor Who'n spin-off Class Areenan tieteistäkynä

Class-sarjan hahmot Tanya (Vivian Oparah), Charlie (Greg Austin), neiti Quill (Katherine Kelly), April (Sophie Hopkins) ja Ram (Fady Elsayed)
Classin päähenkilöitä ovat Tanya (Vivian Oparah), Charlie (Greg Austin), neiti Quill (Katherine Kelly), April (Sophie Hopkins) ja Ram (Fady Elsayed). Class-sarjan hahmot Tanya (Vivian Oparah), Charlie (Greg Austin), neiti Quill (Katherine Kelly), April (Sophie Hopkins) ja Ram (Fady Elsayed) Kuva: Yle/BBC/Todd Anthony Doctor Who

Kulttiklassikko Doctor Who'n maailmaan sijoittuva scifi-draama Class (2016) on katsottavana Yle Areenassa 8. - 21. heinäkuuta. Lontoolaisen Class Hill Academyn arki on päällisin puolin samanlaista kuin missä tahansa lukiossa opiskeluineen, romansseineen ja nokkimisjärjestyksineen. Mutta ihan jokaisessa koulussa ei tarvitse pelastaa itseään ja tovereitaan ulkoavaruuden olioiden hyökkäyksiltä! Class esitetään myös Kakkosen myöhäisilloissa päivittäin 8.7. alkaen.

Maailmanlaajuisesti suosittu, sekä mytologian että mahdollisten aiheiden osalta poikkeuksellisen runsas Doctor Who -universumi tarjoaa otolliset puitteet spin-off-sarjoille ja muille mielenkiintoisia sivupolkuja pitkin rönsyäville tarinoille.

Vuonna 2005 alkaneen, modernin Doctor Who'n tunnetuimpia tv-oheisteoksia ovat Ylelläkin esitetty, selkeästi aikuisyleisölle suunnattu Torchwood (2006-2011) ja lastensarja The Sarah Jane Adventures (2007-2011).

Kuten A.V. Clubin taannoisessa jutussa todetaan, karkeassa kohderyhmäajattelussa Class tekee täsmäiskun edellisten väliin universumin "teinisarjana".

Asetelmasta otetaankin ns. kaikki irti. Tuotanto on kuitenkin tehty sen verran tehokkaasti ja vetävästi, että sillä on potentiaalia vedota etenkin scifistä ja fantasiasta pitäviin iästä riippumatta.

Class on todella, todella hyvä. Se on sarja, jonka Torchwoodin olisi pitänyt olla. Class tuo alienit tavanomaisiin paikkoihin, makuuhuoneeseen, koulun luokkaan, kadulle. Vaarassa ei ole koko maailma, vaan päähenkilöiden elämät. Tarina on tietoisesti pienemmässä mittakaavassa, ja sen seurauksena draama on parempaa.― Keith Andrew, GamesRadar

Classin on luonut ja käsikirjoittanut brittiläis-amerikkalainen Patrick Ness, jonka palkittu, Siobhan Dowdin idean pohjalta tehty nuortenkirja A Monster Calls on suomennettu nimellä Hirviön kutsu.

Sarjan vastaavana tuottajana on toiminut Doctor Who'n pitkäaikainen dynamo Steven Moffat.

Lontoolainen Coal Hill School on nähty usein Tohtorinkin seikkailuissa. Omassa sarjassa opinahjo on muutettu koulusta Akatemiaksi, jonka oppilas- ja opettajakunnasta nousee päähenkilöiksi viisi erilaista (määritelmän laajimmassa merkityksessä) tyyppiä.

Heillä kaikilla on elämänpiirinsä, haaveensa, salaisuutensa - ja osuutensa tapahtumissa, joissa aika, avaruus, ulottuvuudet, hirviöt ja muut vaarat yltyvät yhtä vinhaan myllyyn kuin Doctor Who'ssa konsanaan.

Ja kyllä, taitaapa mukana karkeloissa piipahtaa eräskin Peter Capaldi...

Class sai ensiesityksensä Areenassa ja Kakkosella syksyllä 2017.

Lue myös:

  • Kakkosen Doctor Who -sivut, joilla on käyty sarjasta runsasta keskustelua jo vuosien ajan!

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua