Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista – Yhdysvaltojen iskussa kuollut Qassem Suleimani oli maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä

Islamilaisen vallankumouskaartin komentaja Qasem Suleimani on ollut yksi maailman pelätyimmistä miehistä lähes 20 vuoden ajan.
Iranilainen kenraali Qassem Suleimani on ollut tuntematon hahmo, vaikka hän on vaikuttanut Lähi-idässä vuosikymmenien ajan. Islamilaisen vallankumouskaartin komentaja Qasem Suleimani on ollut yksi maailman pelätyimmistä miehistä lähes 20 vuoden ajan. Kuva: AFP / KHAMENEI.IR BBC Yle TV1,Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista

TV1 sunnuntaina 5.1.2020 klo 22.55 - 23.50, Areenassa

Yhdysvallat on tehnyt ohjusiskun Irakissa Bagdadin kansainväliselle lentoasemalle. Iskun kohteena oli Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja, kenraali Qassem Suleimani. Hän sai iskussa surmansa.

Iranin sotilaallinen johtaja, kenraali Qassem Suleimani oli yksi maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Yhdysvallat on pitänyt häntä vaarallisena miehenä, jonka lonkerot ulottuvat maan ylimmästä johdosta Irakin, Syyrian ja Libanonin päämiehiin.

Suleimanin johtamat islamilaiseen vallankumouskaartiin kuuluvat Quds-joukot ovat olleet toimijana useissa Lähi-idän kriiseissä, kuten Iranin, Syyrian ja Jemenin sodissa. Hän on johtanut iskuja, joissa on kuollut Britannian ja Yhdysvaltain sotilaita.

Suleimani on keskeinen, mutta maailmalla tuntematon hahmo, vaikka hän on vaikuttanut Lähi-idässä vuosikymmenien ajan.

Islamilaisen vallankumouksen kasvatti

Qassem Suleimani oli Iranin vallankumouksen kasvattama. Hän aikuistui islamilaisen vallankumouksen aikoihin.

Vallankumous päätti länsimaiden tukeman Iranin monarkian ja nosti Ajatollah Khomeinin valtaan. Iranista tuli islamilainen tasavalta, joka perustui šiialaisuuteen. Yhdysvalloista ja sen liittolaisesta Israelista tuli islamilaisen tasavallan vihollisia.

Iraniin syntyi uusi armeija, vallankumouskaarti, jonka riveihin Suleimani nuorena liittyi. Mies selvisi kahdeksan vuotta kestäneestä Irakin sodasta ja se loi hänestä myytin elävästä marttyyristä. Suleimani uskoo aidosti vallankumouksen aatteisiin ja on uskollinen Iranin ylimmälle johtajalle.

Salaisia sopimuksia ja vaikutusvaltaa

Ulkolinjan brittidokumentti Mies Lähi-Idän varjoista (12) selvittää, mikä Qasem Suleimani oli miehiään?

Dokumentti esittelee ensimmäistä kertaa tämän salamyhkäisten kenraalin toimintaa ja taustoja. Ohjelmassa kuullaan kansainvälisiä arvioita sotilasjohtajan tekemistä salaisista sopimuksista ja vaikutusvallasta liittolaisalueilla aina Teheranista Beirutiin.

Haastateltavina ovat muun muassa Yhdysvaltain entinen Irakin-suurlähettiläs Ryan Crocker ja maavoimien kenraali David Petraeus, joka on toiminut kansainvälisen liittouman joukkojen komentajana Irakissa.

Minkälaista kamppailua Lähi-idän alueella käydään? Suunnitteliko islamilaisen vallankumouskaartin komentaja uutta sotaa länsimaita vastaan?

This World: Iran – The Shadow Commander. Tuotanto: Britannia, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.