Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista – salamyhkäinen iranilaiskenraali on maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä

Islamilaisen vallankumouskaartin komentaja Qasem Suleimani on ollut yksi maailman pelätyimmistä miehistä lähes 20 vuoden ajan.
Iranilainen kenraali Qassem Suleimani tuntematon hahmo, vaikka hän on vaikuttanut Lähi-idässä vuosikymmenien ajan. Islamilaisen vallankumouskaartin komentaja Qasem Suleimani on ollut yksi maailman pelätyimmistä miehistä lähes 20 vuoden ajan. Kuva: AFP / KHAMENEI.IR BBC Yle TV1,Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista

TV1 torstaina 4.7.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 7.7. klo 22.50, Areenassa

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kulkeneet vuoristorataa. Sodan partaalle ne kärjistyivät kesäkuussa, kun Iran ampui alas miehittämättömän yhdysvaltalaisen tiedustelukoneen.

Iranin sotilaallinen johtaja, kenraali Qassem Suleimani on yksi maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Yhdysvallat pitää häntä vaarallisena miehenä, jonka lonkerot ulottuvat maan ylimmästä johdosta Irakin, Syyrian ja Libanonin päämiehiin.

Suleimanin johtamat islamilaiseen vallankumouskaartiin kuuluvat Quds-joukot ovat olleet toimijana useissa Lähi-idän kriiseissä, kuten Iranin, Syyrian ja Jemenin sodissa. Hän on johtanut iskuja, joissa on kuollut Britannian ja Yhdysvaltain sotilaita.

Suleimani on keskeinen, mutta maailmalla tuntematon hahmo, vaikka hän on vaikuttanut Lähi-idässä vuosikymmenien ajan.

Islamilaisen vallankumouksen kasvatti

Qassem Suleimani on Iranin vallankumouksen kasvattama. Hän aikuistui islamilaisen vallankumouksen aikoihin.

Vallankumous päätti länsimaiden tukeman Iranin monarkian ja nosti Ajatollah Khomeinin valtaan. Iranista tuli islamilainen tasavalta, joka perustui šiialaisuuteen. Yhdysvalloista ja sen liittolaisesta Israelista tuli islamilaisen tasavallan vihollisia.

Iraniin syntyi uusi armeija, vallankumouskaarti, jonka riveihin Suleimani nuorena liittyi. Mies selvisi kahdeksan vuotta kestäneestä Irakin sodasta ja se loi hänestä myytin elävästä marttyyristä. Suleimani uskoo aidosti vallankumouksen aatteisiin ja on uskollinen Iranin ylimmälle johtajalle.

Salaisia sopimuksia ja vaikutusvaltaa

Ulkolinjan brittidokumentti Mies Lähi-Idän varjoista (12) selvittää, mikä Qasem Suleimani on miehiään?

Dokumentti esittelee ensimmäistä kertaa tämän salamyhkäisten kenraalin toimintaa ja taustoja. Ohjelmassa kuullaan kansainvälisiä arvioita sotilasjohtajan tekemistä salaisista sopimuksista ja vaikutusvallasta liittolaisalueilla aina Teheranista Beirutiin.

Haastateltavina ovat muun muassa Yhdysvaltain entinen Irakin-suurlähettiläs Ryan Crocker ja maavoimien kenraali David Petraeus, joka on toiminut kansainvälisen liittouman joukkojen komentajana Irakissa.

Minkälaista kamppailua Lähi-idän alueella käydään? Suunnitteleeko islamilaisen vallankumouskaartin komentaja uutta sotaa länsimaita vastaan?

This World: Iran – The Shadow Commander. Tuotanto: Britannia, 2018.