Hyppää pääsisältöön

Kilpailu suomiräppärien kärkeen on kovaa, mutta Hussan tavoitteet ovat rapakon takana: “Pidän Suomea mun harjoittelukenttänä”

Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo suoraan kameraan pieni hymy huulillaan. Päässä musta lippis, päällä musta huppari ja liivi. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin.
Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo suoraan kameraan pieni hymy huulillaan. Päässä musta lippis, päällä musta huppari ja liivi. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX suomirap,musiikki

Ennen kuin Hussa oli julkaissut yhtäkään biisiä, hän kirjoitti uuden sinkkunsa On My Own. Miten vasta uransa alkumetreillä ollut nuori räppäri päätyi tekemään biisin, jossa menestys on jo saavutettu?

Suomalaisella rapilla menee tällä hetkellä hyvin.

Isot nimet, kuten JVG, Gettomasa, Teflon Brothers ja Gasellit, viihtyvät striimauspalveluissa kuunnelluimpien esiintyjien kärjessä. Heidän rinnalleen nousee tasaiseen tahtiin myös nuoria ja nälkäisiä uuden aallon räppäreitä, joita vuoron perään tituleerataan tämän hetken kiinnostavimmiksi uusiksi nimiksi.

Tämä näkyy konkreettisesti esimerkiksi Spotifyn Suomiräpin järkäleet -soittolistalla, joka kokoaa kuvauksensa mukaan yhteen tämän hetken tärkeimmät suomirap-biisit. Sillä soivat peräkkäin niin JVG:n kaltaiset, satoja tuhansia striimaavat jättiartistit, Eevil Stöö -tason pitkän linjan underground-nimet sekä Etan, Iben ja Tomimonnin kaltaiset junnuräppärit.

Listalta löytyy myös 18-vuotias Hussa, joka kiinnitti rapin ystävien huomion keväällä 2018 julkaisemilla Youtube-videoillaan.

Niillä Hussa versioi esimerkiksi Evelinan Sun Vika -hittiä sekä Mikael Gabrielin ja Cledosin yhteisbiisiä Made in Italy.

Tällä hetkellä taukoa omasta musiikistaan pitävä Miklu innostui nuoresta artistista niin paljon, että päätyi kiinnittämään hänet kovaäänisten kehujen saattelemana Tasoi Records -levy-yhtiöönsä. Sen kautta Hussa julkaisi ensimmäisen EP:nsä 8.

Sittemmin hän on siirtynyt julkaisemaan musiikkinsa Tasoin jakelijana toimivan Universal Musicin kautta.

Viime viikolla Hussa julkaisi uuden sinkkunsa On My Own. Kappale kertoo siitä, kuinka Hussa on tehnyt sen omillaan, “on my own”.

Mutta mikä on se “se”, mistä vielä uransa alkuvaiheessa oleva artisti puhuu?

– Mulle “se” tarkoittaa, että musiikki on mun työ. Mun ei ole tarvinnut käydä enempää kouluja kuin peruskoulu, ja tulen tekemään tätä loppuelämäni, Hussa selittää.

On My Ownin ensimmäinen versio syntyi kolme vuotta sitten, kun Hussa vasta aloitteli räppäämistä.

Ennen Mikael Gabriel -haippia tai yhtäkään julkaistua kappaletta.

Siis ennen kuin kukaan oikeastaan vielä tiesi mitään artistista nimeltä Hussa.

Siinä vaiheessa hän ei itsekään ajatellut vielä tehneensä sitä. Hussa kertoo, että kirjoitti kappaleen tulevaisuutta ajatellen.

– Suljin mun silmät ja kuvittelin, että tulen olemaan tuolla. Nyt olen tehnyt sen, mitä varten se biisi on tehty.

Lahti-skenen ulkopuolella viiden euron studiossa

Kuten moni tunnettu suomalaisräppäri, Hussa on kotoisin Lahdesta.

Etenkin vanhemman polven räppärit ovat tyypillisesti nähneet kaupungin voimavarana ja osana musiikillista identiteettiään.

Hussa ei ole koskaan ollut mukana Lahti-skenessä. Musiikin tekeminen alkoi yksin omassa “viiden euron studiossa”, ja jatkui sittemmin artistin muutettua ystäviensä kanssa asumaan omakotitaloon. Siellä syntyivät myös yleisön kiinnostuksen herättäneet remixit.

– Kaiken olen tehnyt yksin aika lailla.

Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo suoraan kameraan. Päässä musta lippis, päällä musta huppari ja liivi. Kuva rajattu kaulasta alaspäin.
Räppäämisen ja tuottamisen lisäksi Hussa laulaa ja soittaa esimerkiksi rumpuja, kitaraa ja pianoa. Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo suoraan kameraan. Päässä musta lippis, päällä musta huppari ja liivi. Kuva rajattu kaulasta alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX suomirap,musiikki,Hussa

Hänelle on tärkeää, että kaikki mitä tapahtuu ja tulee tapahtumaan on hänen omissa käsissään.

Siksi omien tuotantojen tekeminen on alusta asti kulkenut tiiviisti käsi kädessä räppien kanssa. Hussa-biisien lisäksi tuotantoja on syntynyt myös esimerkiksi Nikke Ankaralle.

Itsenäisen työskentelyn rinnalle Hussa kaipaa toisinaan kuitenkin myös muiden artistien kanssa tekemistä, ja siksi niin 8-EP:llä kuin On My Ownilla kuullaan mukana muitakin tuottajia. Esimerkiksi uutuussinkun vastaavana tuottajana toimi Kaiku Entertainmentin hittinikkari Tido.

– Kun tekee yksin omassa huoneessa tosi kauan eikä puhu kellekään, niin sen jälkeen haluaa tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Siinä on kuitenkin oma hauskuutensa, Hussa sanoo.

“Mä pidän Suomea mun harjoittelukenttänä”

Kolme vuotta sitten alkaneet rapkokeilut ovat johtaneet levytyssopimukseen suuressa, monikansallisessa levy-yhtiössä ja omiin tuotantoihin muiden räppäreiden katalogeissa.

Hussan mukaan se on tarkoittanut käytännössä vuorokauden ympäri työskentelemistä viimeisen puolentoista vuoden ajan.

Koko kansan suosikkiräppärin status puuttuu ainakin toistaiseksi, mutta se ei ole artistilla edes tavoitteena. Tähtäin on vielä korkeammalla: Suomesta pois.

– Mä pidän Suomea mun harjoittelukenttänä, kansainvälistyminen on ollut mun alkumaali jo siitä asti kun olen edes popannut missään, Hussa sanoo.

Katseessa siintää ura Yhdysvalloissa.

Kuten suomalaisessa valtavirtamusiikissa muutenkin, englanniksi tekeminen on tänä päivänä melko harvinaista myös rapissa.

Suomirapin grand old man Paleface vaihtoi jo vuosia sitten suomeen, ja esimerkiksi Redrama tekee toisinaan suomeksi, toisinaan ruotsiksi ja välillä taas englanniksi.

Indien puolella vaihtelevuutta on enemmän, mutta mikäli soittolistojen kärkisijoille mielii, on suomeksi räppääminen varmempi vaihtoehto.

Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo vasempaan reunaan ilmeettömänä. Päässä musta lippis ja hupparin huppu, päällä musta liivi. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin.
Hussa uskoo, että jokaisen räppärin pitäisi pitää itseään kaikkein parhaana, jos haluaa menestyä. Nuori mies YleX:n pinkin seinän edessä katsoo vasempaan reunaan ilmeettömänä. Päässä musta lippis ja hupparin huppu, päällä musta liivi. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX suomirap,musiikki,Hussa

Hussa kertoo tehneensä jo ensimmäiset demonsa englanniksi, mutta vaihtaneensa sitten suomeen. Hänen biiseissään englanti kuitenkin sulautuu saumattomasti osaksi ensimmäistä kotimaista, ja ne ovatpa ne lähes poikkeuksetta myös nimetty englanniksi.

Hussa uskoo, että alkuun suomeksi tekeminen helpottaa rapakon taaksekin etenemistä.

– Mun näkemyksen mukaan on tosi vaikeaa alkaa täällä heittää englanniksi, kun on nolla. Siitä on tosi vaikea päästä mihinkään.

Hussaa kuuntelemalla käy selväksi, että hän viittaa tässä kohtaa ennemmin aloittelijan tuntemattomuuteen kuin osaamisen alhaiseen laatuun.

Joo mä on best 4 real, joo mä en flop
Joo mä tääl flex 4 real, joo mä en stop

Esimerkiksi näin alkaa 8-EP:n käynnistävä 4Real, jossa Hussa teroittaa, että pitää itseään genrensä tämän hetken parhaimpana tekijänä.

Viesti ei ole rapissa mitenkään uusi, vaan uhoaminen ja itsensä parhaaksi kutsuminen on perinteisesti ollut osa hip hop -kulttuuria.

Hussa on sitä mieltä, että jokaisen räppärin pitääkin tuntea itsestään niin.

– Jos ei joka päivä kun herää katso itseään peiliin ja sano, että “musta tulee isoin”, niin ei susta tule iso. Tiäks?

 • Kommentti: Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa Edin uuden singlen kohdalla häviäjä ei ole kanadalainen indie-artisti, jolta jää saamatta käyttökorvaukset, vaan Edi itse, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.