Hyppää pääsisältöön

Tavallinen miljardööri – ruotsalainen Roger Akelius myöntää: ”Olen superkapitalisti!”

Ruotsalainen monimiljardööri Roger Akelius etsii jatkuvasti uusia sijoituskohteita.
Roger Akelius on kiistelty liikemies ja miljardööri. Ruotsalainen monimiljardööri Roger Akelius etsii jatkuvasti uusia sijoituskohteita. Kuva: SVERIGES TELEVISION AB Yle TV1,Roger Akelius,Tavallinen miljardööri

TV1 sunnuntaina 7.7.2019 klo 10.00 - 11.00, uusinta maanantaina 8.7. klo 11.05, Areenassa

Ruotsalainen monimiljardööri Roger Akelius etsii jatkuvasti kiinteistöjä, joilla voisi tienata lisää rahaa. Samaan aikaan hän lahjoittaa hyväntekeväisyyteen huomattavia summia.

”Moni syyttää minua siitä, että olen rikas. En häpeä sitä. Olen superkapitalisti. Mitä enemmän markkinat määräävät, sitä parempi”, sanoo Akelius.

Dokumentissa Tavallinen miljardööri toimittaja Malin Olofsson seuraa vuoden ajan yhtä rikkaimmista ruotsalaisista, Roger Akeliusta. Mitä miljardööri miettii rikastumisesta ja omasta elämäntyöstään? Mitä raha merkitsee miehelle, jonka varallisuus on kasvanut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana 9 miljardia euroa.

"Olen rikastunut kunniallisesti"

Roger Akelius tuli tunnetuksi kiistellyn veroneuvontansa takia. Hän kirjoitti kirjoja verosuunnittelusta ja häntä pidettiin finanssinerona 35-vuotiaana.

Liikemies symboloi 80- ja 90-luvulla ahneita ökyrikkaita, jotka lensivät yksityiskoneella veroparatiisista toiseen. Suorapuheinen Roger Akelius on elänyt arvostelun ja ristiriitojen keskellä. ”En vaikene näkemyksistäni, jotta minusta pidettäisiin. Olen tullut siksi, mikä olen, 50 vuoden vihan seurauksena.”

Moni on yrittänyt pitää verosuunnittelunsa salassa, mutta Akelius on puhunut siitä avoimesti. Hän ei salaile sitä, että on asunut ulkomailla vuodesta 1980 eikä maksa veroja Ruotsiin. ”Olen rikastunut kunniallisesti. Liiketoimintaani tai rikastumiseeni ei liity mitään, mikä ei olisi kunniallista.”

Hulppeita vuokra-asuntoja miljoonakaupunkeihin

Akelius on ollut rikas jo kauan, mutta suurimmat summat hän on saanut kiinteistöfirmastaan. Akelius omistaa eri puolilla maailmaa noin 50 000 huoneistoa, joista Ruotsissa on 14 000 huoneistoa.

Yhtiön liikeideana on ostaa vuokrataloja vuokralaisineen. Kun joku muuttaa pois, huoneisto kunnostetaan ja uusilta vuokralaisilta perittävää vuokraa nostetaan mahdollisimman paljon. Samalla koko talon arvo nousee.

Dokumentissa päästään mukaan miljoonakaupunkeihin kuten Montrealiin, Washingtoniin, New Yorkiin ja Bostoniin, joihin Akelius on viime aikoina keskittynyt.

Useita mielenosoituksia vuodessa

Miljardöörin omistamien vuokratalojen asukkaat ovat alkaneet järjestäytyä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saksassa. Vuodessa järjestetään kolmesta neljään mielenosoitusta, jossa vastustetaan vuokrankorotuksiin johtavien asuntojen remontteja.

Berliinissä halutaan tehdä loppu Akseliuksen toiminnasta työläisyhteisöissä. Aktivistit toivovat, että kaupunginosassa asuu taustoiltaan erilaisia ihmisiä. He ovat huolissaan kaupungin lokeroitumisesta.

Roger Akeliuksen yhtiö näkee eniten mahdollisuuksia alueilla, joilla asuu pienituloisia ihmisiä, mutta jotka on kunnostettu varakkaita houkutteleviksi.

”Mittaamme tarkasti, missä voimme tehdä parhaita kauppoja ja auttaa useimpia ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla. Emme rakenna sotilasparakkeja emmekä tunge ihmisiä halpoihin loukkuihin”, Akelius sanoo.

Dokument inifrån: En vanlig miljardär. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.