Hyppää pääsisältöön

Historia: Kuun valloittajat – länsi ja itä kävivät kilpajuoksua avaruuden valloituksesta

Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin.
Apollo 11 -avaruuslennon astronautit Neil Armstrong (vas.), Michael Collins ja Edwin ”Buzz” Aldrin. Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin. Kuva: NASA / PBS Yle TV1,Historia: Kuun valloittajat

TV1 maanantaina 15.7. - 19.8.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 8.05, Areenassa

Ensimmäisestä kuukävelystä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Eri puolilla maailmaa ihmiset seurasivat herkeämättä, kun Apollo 11 -avaruuslento laskeutui Kuuhun.

Kun amerikkalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle 21. heinäkuuta 1969, hän lausui historialliset sanansa: “Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle” ("That's one small step for a man, one giant leap for mankind”).

Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin.
Presidentti Lyndon B. Johnson (kesk.) ja varapresidentti Spiro Agnew seurasivat Floridassa Kennedyn avaruuskeskuksessa Apollo 11:n laukaisua. Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin. Kuva: NASA / PBS Yle TV1,Lyndon Johnson,Historia: Kuun valloittajat

Astronautit Neil Armstrong ja Edwin ”Buzz” Aldrin tutkivat Kuun pintaa hieman yli kaksi tuntia. Kolmas astronautti, Michael Collins, kiersi Columbia-komentoaluksella Kuuta ja otti kuvia sen pinnasta.

Kuusiosainen dokumenttisarja Kuun valloittajat valaisee avaruusajan alkuvaiheita 50 vuoden takaa. Sarja kertoo Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan suunnitelmista lähettää ihminen Kuuhun. Kuinka kovaa kilpajuoksua länsi ja itä kävivät avaruuden valloituksesta kylmän sodan vuosina?

Yhdysvaltalaisessa sarjassa haastatellaan historiallisissa hetkissä mukana olleita kuten Apollo 11:n astronautteja Buzz Aldrin ja Mike Collins. Astronautti Frank Borman toimi komentajana Kuun ensimmäistä kertaa kiertäneellä Apollo 8 -lennolla joulukuussa 1968. Astronautti Bill Anders kuului lennon miehistöön.

Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin.
Yhdysvaltain avaruusohjelman päähahmoja, raketti-insinööri Wernher von Braun esittelee presidentti John Kennedylle Saturn-rakettia. Ensimmäinen ihminen laskeutui Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, mutta idea Kuun valloituksesta syntyi jo paljon aiemmin. Kuva: Cecil Stoughton / PBS Yle TV1,John F Kennedy,Historia: Kuun valloittajat

Ohjelmassa pääsee ääneen Neuvostoliiton johtava raketti-insinööri Sergei Hruštšov, neuvostojohtaja Nikita Hruštšovin poika. Mukava ovat myös Apollo 8 -lennon operaatiokeskuksen ainoa nainen Poppy Northcut ja Ed Dwight, ensimmäinen astronautiksi koulutettu afroamerikkalainen.

Dokumenttisarja kertoo tieteellisistä saavutuksista, poliittisista pyrkimyksistä sekä henkilökohtaisista draamoista avaruuskilvan taustalla. Ohjelmassa nähdään jo kadonneeksi luultua ja ennen esittämätöntä kuvamateriaalia.

Chasing The Moon. Ohjaus ja käsikirjoitus: Robert Stone. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.