Hyppää pääsisältöön

Miten Gogi selviää turkkilaisesta saunarituaalista? – Se selviää Saunapäivä-sarjan ensimmäisestä osasta!

Gogi turkkilaisessa hamamissa
Saunapäivä-sarja alkaa lauantaina 6.7. Ensimmäisessä jaksossa Gogi testaa turkkilaista hamamia. Gogi turkkilaisessa hamamissa Kuva: Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Lauantaina 6.7. klo 19.30 TV1:ssä alkaneessa Saunapäivä-sarjassa toimittaja-juontaja Tuija Pehkonen, Puoli seitsemän juontaja Mikko Kekäläinen ja Yle Kioskin toimittaja Constantinos ”Gogi” Mavromichalis kiertävät niin Suomessa kuin ulkomailla tutustumassa erilaisiin saunaporukoihin ja -tapahtumiin sekä eri maiden saunakulttuureihin. Katso ensimmäinen jakso Areenassa tästä!

– Aiiiiiiiiiiii! Constantinos ”Gogi” Mavromichalis huutaa turkkilaisen hamamin koristeellisen korkeassa ja hyvin kaikuvassa marmorisessa kylpylätilassa.

Saunapäivä-sarjan ulkomaan sauna-agenttimme Gogi on saapunut ensimmäiseen kohteeseensa, istanbulilaiseen kylpylään. Hänen tarkoituksenaan on selvittää turkkilaisten saunasuhdetta ja sitä, miten se eroaa suomalaisten saunomisesta, sekä samalla kokea täydellinen turkkilainen hamam-hoito: kuorinta, vaahdotus ja pesuhieronta sekä öljyäminen.

Kuulostaa ihanalta, tuntuu – Gogin sanoin – kuin hiomapaperi P40:ltä (erittäin karkea).

– Tämä repii oikeasti mun ihoani irti. Yes, it´s painful, it´s ok (kyllä, tekee kipeää, kyllä, on ihan ok), Gogi vastaa pesijälle, kun tämä kysyy, mistä hän on kotoisin.

Gogin koko hamam-kokemus nähdään Yle TV1:ssä lauantaina 6.7. alkaneen Saunapäivä-sarjan ensimmäisessä osassa. Ja kyllä, vaikka jaksossa kuullaan Gogin riipaisevaa huutoa, on kokemus lopputulokseltaan kokeilemisen arvoinen.

– Hamamissa tunsin, että olin mennyt ajassa taaksepäin. Ympärillä ei näkynyt tai kuulunut teknologiaa eikä siloteltuja nykymateriaaleja, vaan kaikki oli niin sanotusti aitoa ja vanhanaikaista. Se oli upeaa ja meditatiivista, ja käyn varmasti jokaisella Turkin reissullani tulevaisuudessa hamamissa, Gogi kertoo.

Turkin lisäksi Gogi matkustaa sarjan aikana saunomisen perässä Japaniin, Venäjälle ja Saksaan ja törmää kohteissaan mitä erikoisempiin saunakulttuureihin.

– Venäjällä koin ehkä kaikista mullistavimman saunakokemuksen. Paikallinen saunavelho – vanhempi rouvashenkilö – toimitti saunarituaalin, joka yhdisti vihtomista, lauluja ja hyviä tuoksuja. Hänen loitsunsa alaisena tunsin olevani taas pieni lapsi äitihahmon pitäessä minusta huolta ja tuodessa turvaa.

Gogi turkkilaisessa hamamissa vaahdotettuna
Gogi turkkilaisessa hamam-hoidossa. Gogi turkkilaisessa hamamissa vaahdotettuna Kuva: Warner Bros. / Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Hongkongilaista hämmennystä ja pesistä saunanlauteilla

Saunapäivä-sarjassa toimittaja-juontaja Tuija Pehkonen, Puoli seitsemän juontaja Mikko Kekäläinen ja Yle Kioskin toimittaja Constantinos ”Gogi” Mavromichalis kiertävät niin Suomessa kuin ulkomailla tutustumassa erilaisiin saunaporukoihin ja -tapahtumiin sekä eri maiden saunakulttuureihin.

Juontajien yhteinen kemia hitsautui yhteen nopeasti ensimmäisissä kuvauksissa saunanlauteilla, ja kolmikko on innolla mukana viemässä saunan ilosanomaa eteenpäin.

– Haluan tehdä työssäni sellaisia asioita, jotka tuovat hyvää mieltä, ja tämä sopii siihen hyvin! Ja sitten on tietysti saunominen – se on suomalaisille jotenkin niin älyttömän tärkeää. On ihana olla mukana viemässä sellaista koko kansaa yhdistävää sanomaa eteenpäin. Toivottavasti myös vähän kansainvälisesti, Tuija sanoo.

Saunapäivä-ohjelmien kolme juontajaa hymyilevät saunakärryn edessä.
Mikko Kekäläinen, Tuija Pehkonen ja Gogi Mavromichalis juontavat Saunapäivä-sarjaa. Saunapäivä-ohjelmien kolme juontajaa hymyilevät saunakärryn edessä. Kuva: Warner Finland Saunapäivä

Tuija kutsuu jokaiseen jaksoon kaksi ulkomaista sosiaalisen median vaikuttajaa ja vie kansainväliset vieraansa kesätapahtumiin autolla, jonka perässä kulkee Tuijan kultainen peräkärrysauna. Tuija vieraineen poikkeaa niin siirrettävien saunojen festivaaleille Kalajärvellä kuin saunanlämmityksen MM-kilpailuihin Laukaalle.

Ensimmäisessä jaksossa Tuijan vieraiksi saapuvat hongkongilainen toimittaja Poon ja belgialainen somevaikuttaja Kristel. Poon joutuu varsinaiseen saunatestiin, kun Tuija vie hänet Tampereen Rajaportin yleiseen saunaan perinteiseen saunapesuun. Kuumuus saa hongkongilaisen kaipaamaan raitista ilmaa ja alastomuus herättää hilpeyttä ja hämmennystä.

Mikko puolestaan tapaa saunojia ympäri Suomea ja jalkautuu suomalaisten saunaporukoiden keskuuteen ottamaan selvää siitä, mitä sauna meille oikein merkitsee. Ensimmäisessä jaksossa hän päätyy muun muassa Vimpeliin, jossa paikallista pesäpallopeliä voi seurata livenä saunanlauteilta, aivan pelikentän vierestä.

Sarja huipentuu suoraan lähetykseen!

Gogi Mavromichalis, Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen saunan edessä vasta kädessä "lyöntiasennossa".
Saunapäivän suora lähetys lauantaina 27.7. klo 19.30. Gogi Mavromichalis, Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen saunan edessä vasta kädessä "lyöntiasennossa". Kuva: Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Saunapäivä-tv-sarja ja koko kampanja huipentuvat suoraan finaalilähetykseen Saunapäivänä 27.7., jolloin koko Suomi saunoo, juhlii ja pitää hauskaa yhdessä.

Suoran lähetyksen pääpaikkoina ovat Tampereen Ratinanniemi ja Helsingin Sompasauna, mutta kaksituntisessa suorassa lähetyksessä liikutaan myös ympäri Suomea. Saunomisen ilosanomaa juhlistavat juontajien lisäksi runsas vierasjoukko, muun muassa Roman Schatz, Alina Voronkova, Elina Gustafsson, Robert Helenius, Hanna Pakarinen ja Samae Koskinen sekä Kalle Palander ja Eeva Vekki, jotka kisailevat keskenään erilaisten tehtävien parissa Helsingissä.

Saunapäivä Yle TV1 lauantaisin 6.7. alkaen klo 19.30. Kuuntele myös Mikko Kekäläisen Saunapäivä Yle Radio Suomessa maanantaisin klo 19.05 ja Tuija Pehkosen Saunapäivä Yle Puheessa lauantaisin klo 10.00.
Saunapäivänä 27.7. myös Radio Suomi saunoo 24 tuntia!

Ylen Saunapäivä-kampanjan tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä ja saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan, kohtaamaan toisensa ja pitämään hauskaa! Lue lisää www.yle.fi/saunapaiva. Nyt on aika näyttää maailmalle, että suomalainen saunominen kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle ensimmäisenä asiana Suomesta ikinä!