Hyppää pääsisältöön

Mikä Haloo Helsinki? Ellipsin ja Stereon Ruisrock-keikat vihjaavat, että suomalaisten suosikkibändi on tullut tiensä päähän

Stereo-duo lavalla Ruisrockissa. Jere Marttila ja Leo Hakanen seisovat toinen lavalla, toinen DJ-pöydän päällä kädet kohti kattoa, kollaasikuvassa myös mikrofoniin alakuloisen näköisenä nojaava Ellips.
Stereo-duo lavalla Ruisrockissa. Jere Marttila ja Leo Hakanen seisovat toinen lavalla, toinen DJ-pöydän päällä kädet kohti kattoa, kollaasikuvassa myös mikrofoniin alakuloisen näköisenä nojaava Ellips. Kuva: Nelli Kenttä, YleX STEREO,Ellips,HALOO HELSINKI!,Ruisrock

KEIKKA-ARVIO: Mitä on suomalainen festarikesä ilman Haloo Helsinkiä? Suomen suosituin yhtye jäi tauolle ja antoi laulaja Elli Haloolle sekä kitaristit Jere Marttilalle ja Leo Hakaselle mahdollisuuden tehdä jotain ihan muuta. Mutta onko EDM:ää soittavasta Stereosta ja 70-luvun progelle kumartavaa rockia tekevästä Ellipsistä paluuta koko kansan Haloo Helsinkiin?

Ruisrockin Telttalava on lauantai-iltana kuin aikamatka.

Ensin lavalle nousee Stereo, kahden miehen EDM-projekti, joka soi samalla aggressiivisella voimalla kuin Skrillex ja muut 2010-luvun alun EDM-jätit.

Tunti Stereon lopetettua vuorossa on Ellips. Hän tarjoilee Ruisrock-yleisölle katsauksen siitä, millaiselta progerockkeikka saattoi näyttää ja kuulostaa 1970-luvulla.

Kahden peräkkäisen esiintyjän välillä vaikuttaisi olevan hyvin vähän yhteistä, mutta silti heitä päätyy väkisinkin vertailemaan keskenään.

Syy on selvä. Edelliset 12 vuotta Stereon Jere Marttila ja Leo Hakanen soittivat yhdessä Ellipsin, tutummin Elli Haloon, kanssa Suomen suosituimmassa yhtyeessä Haloo Helsingissä.

Nyt Haloo Helsinki! on kuitenkin tauolla, ja kukin bändiläisistä tekee tällä hetkellä Ellipsin sanoin “jotain ihan muuta”.

Ruisrock tarjosi herkullisen mahdollisuuden kokea, mitä tämä “jotain ihan muuta” tarkoittaa.

Stroboja, särinää ja helppoja hittejä

Stereon Marttila ja Hakanen syöksyvät lavalle vartin yli iltaseitsemän ja tekevät heti selväksi, mitä aikovat illan aikana tarjoilla.

Duon ensimmäisen sinkun, Vuosien päästä, kertosäe kaikuu introraitana taustalla kun kaksikko vuoroin hyppii lavan edessä, vuoroin seisoo DJ-pöytänsä takana käsiään ilmassa pumpaten. Välillä pöydän päälle noustaan tanssimaan ja pumppaamaan lisää. Koneet sylkevät lavalle savuverhoa, laserit ja strobovalot välkkyvät.

Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua.
Stereo järjesti Telttalavalla valtavat bileet. Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua. Kuva: Nelli Kenttä, YleX HALOO HELSINKI!,yleisö,Ruisrock,STEREO

Stereo yhdistelee keikallaan omia biisejään ja remixejä muiden hiteistä, kuten festareille tarkoitetun DJ-keikan rakenteeseen maailmalta saadun mallin mukaan kuuluukin. Marttila ja Hakanen eivät jää pelkiksi haippimiehiksi laitteittensa taakse, vaan tarttuvat monien omien kappaleidensa kohdalla myös mikkiin ja räppäävät kappaleensa itse.

Lisäksi lavalla vierailevat omat Stereo-featinsa esittämässä Elias Gould, Etta ja Aste. Niin ja Markus Salo, joka päätyi Joo mä elän -biisille mukaan palkintona voitettuaan viimeisimmän The Voice of Finland -laulukilpailun.

Livenä kuultavat artistit saavat Telttalavan kyllä pomppimaan mukana, mutta ehdottomasti suurimman suosion saavat Stereon remixit kaikkien tuntemista jättihiteistä.

Kun kaiuttimista raikaa DJ Tieston Boom yhdistettynä Gettomasan Muijii stadis -hittiin, juhlakansa villiintyy. Tanner tömisee ja yhteislaulu raikaa.

Stereo selvästi tuntee yleisönsä. Se tarjoilee sopivassa suhteessa hyvin tunnistettavaa EDM-särinää, nostatuksia ja niitä seuraavia droppeja sekoitettuna Smells Like Teen Spiritin, Sadan salaman ja Sandstormin kaltaisiin ikiklassikoihin.

Ja onko mahdollista olla huutamatta mukana sitä tunnistettavaa oo-o-o-o-o-oo-oo -nostatusta, kun The White Stripesin Seven Nation Army lähtee soimaan? Sitä kun festareilla on tapana laulaa kuorossa, soi kappale taustalla tai ei.

Jere Marttilalle ja Leo Hakaselle Haloo Helsinki! -tauko antaa mahdollisuuden nousta lavan reunoille sijoittuvista soittajista huomion keskipisteeksi, ja tästä mahdollisuudesta kaksikko silminnähden nauttii. He tanssivat hassusti, heiluttelevat käsiään ja hyppivät ympäri lavaa aina kun DJ-pöytänsä takaa poistumaan pääsevät.

Stereo-duo lavalla Ruisrockissa. Jere Marttila on selkäpäin kuvaan ja heiluttaa takamustaan, Leo Hakanen seisoo DJ-pöydän päällä. Taustalla myös rumpali.
Jere Marttila ja Leo Hakanen tanssivat Telttalavalla niin kuin kukaan ei olisi katsonut. Stereo-duo lavalla Ruisrockissa. Jere Marttila on selkäpäin kuvaan ja heiluttaa takamustaan, Leo Hakanen seisoo DJ-pöydän päällä. Taustalla myös rumpali. Kuva: Nelli Kenttä, YleX STEREO,Ruisrock,musiikki

Vuoron perään Marttila ja Hakanen huudattavat keski-iältään juuri ja juuri täysi-ikäistä yleisöä, joka suorastaan syö helppoja hittejä hitin perään heille syöttävän kaksikon käsistä. Vaikka samoilla festareilla nähtiin myös Diplon sekä Dimitri Vegasin & Like Miken kaltaiset maailmantähdet samat metkut mielessään, Stereo osoitti tunnin setillään, että homma toimii myös suomalaisvoimin.

Siitä huolimatta, että kaikkein popeimman konemusiikin parhaat hittivuodet ovat jo takana päin, Telttalavan lauantai-illassa voisi kuvitella asian olevan päin vastoin. Stereon skrillexmäinen elektroninen pärinä yhdistettynä kaikkien tunnistamiin ja rakastamiin jättihitteihin villitsee monituhatpäisen yleisön täysin, ja hetken tuntuu siltä, kuin vuosi olisi 2019 sijaan 2014.

Ellips matkustaa aikaan, jolloin Ruississakin oli vielä rockia

Mutta jos Stereo vei yleisön ajassa viisi vuotta takaisin, vei Ellips homman vielä pidemmälle ja lähetti kuulijansa suorinta tietä haponhuuruiselle 70-luvulle.

Kuusihenkisen yhtyeen kanssa esiintyvä Ellips, oikealta nimeltään Elisa Tiilikainen, on vetänyt sooloprojektissaan täyden hippivaihteen päälle. Se näkyy niin lavan värikkäissä taustalakanoissa (kyllä, -lakanoissa eikä -videoissa), Ellipsin ja muun bändin asuvalinnoissa että artistin intensiivisessä esiintymisessä.

Värikkäisiin vaatteisiin pukeutunut vaaleahiuksinen laulaja Ellips soittaa tamburiinia lavalla ja laulaa. Taustalla pitkätukkainen kitaristi ja rastapäinen basisti sekä värikäs Ellips-taustalakana.
Ellips tarjoili Ruisrockissa perinteitä kunnioittavan rockkeikan. Värikkäisiin vaatteisiin pukeutunut vaaleahiuksinen laulaja Ellips soittaa tamburiinia lavalla ja laulaa. Taustalla pitkätukkainen kitaristi ja rastapäinen basisti sekä värikäs Ellips-taustalakana. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Ellips

Haloo Helsinki! -ajoilta tuttu basso on jäänyt ja vaihtunut tamburiiniin, akustiseen kitaraan ja jopa nokkahuiluun. Välillä Ellips istuu lattialla tamburiinilla lattiaa hakaten ja mikkiständiä retuuttaen.

Hän tanssii ja hyppii ympäri lavaa kuin transsissa horjuen niin, että välillä jännittää, kompastuuko hän omiin tai jonkun soittajansa jalkoihin. Ellipsin esiintymisessä on sellaista arvaamattomuutta tai jopa vaaraa, jota ei festariyleisöt villitsevillä popkeikoilla useinkaan näe.

Myös pitkän linjan rockmuusikoista, kuten Timo Kämäräisestä ja Kingston Wallistakin tutusta Sami Kuoppamäestä, koottu bändi on terässä ja erottuu edukseen ilman pelkoa pelkiksi Ellipsin säestäjiksi jäämisestä. Lavalta kuullaan niin intensiivisiä kitara- kuin huilusoolojakin.

Sooloartistina “Haloo-Elli” saa vedettyä keikalleen varmasti enemmän yleisöä kuin jos samankaltaista, vanhoihin aikoihin nojaavaa musiikkia soittaisi tuntemattoman keulakuvan yhtye. Nimestään huolimatta Ruisrockin tarjonta kun on viime vuosina ollut painottunut ennemmin Stereon tarjoileman elektronisen musiikin kuin perinteisen rockin suuntaan.

Silti Telttalavan kokoinen esiintymisareena jää myös Ellipsillä vajaaksi.

Toisaalta paikalle saapunut, mukana laulava festarikansa näyttää nauttivan. Yleisön ikäjakauma on selvästi laajempi kuin tuntia aikaisemmin, sillä Ellipsin progerockshow’ta ovat saapuneet katsomaan niin teini- kuin keski-ikäisetkin – myös yhdessä perheinä.

Vaaleahiuksinen laulaja Ellips Ruisrockin lavalla värikkäissä vaatteissaan värikkään seinävaatteen edessä. Hän laulaa silmät kiinni ja toinen käsi ilmassa. Taustalla pitkähiuksinen kitaristi.
Elli Haloonakin tunnettu Ellips antoi lavalla kaikkensa. Vaaleahiuksinen laulaja Ellips Ruisrockin lavalla värikkäissä vaatteissaan värikkään seinävaatteen edessä. Hän laulaa silmät kiinni ja toinen käsi ilmassa. Taustalla pitkähiuksinen kitaristi. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Ellips,musiikki,Ruisrock,HALOO HELSINKI!

Aplodit raikuvat voimakkaina paikoin lähemmäs kymmenenminuuttisiksi venyvien kappaleiden päätteeksi. Ellips puhelee iloisena ja kiitollisena saamastaan lämpimästä vastaanotosta, mutta monet hänen spiikeistään puuroutuvat epäselväksi muminaksi biisien väliin.

Ei Ellipsin keikassa välispiikeistä tai viihdyttämisestä kyse olekaan. Se on Rockkeikka isolla R:llä. Se tarjoaa valtavirtakelpoisen vaihtoehdon Ruisrockin lauantai-illassa niille, joille festarin popimmat tai urbaanimmat keikat eivät maistu.

Pohjimmiltaan Ellipsin kappaleet ovat nimittäin Haloo Helsinki! -ajoilta tuttuja tarinoita ihmisyydestä, kasvusta ja yksinäisyydestä. Vaikka ne tarjoillaan hieman monimutkaisemmassa paketissa kuin ennen, hänen sanoituksissaan on edelleen sitä samaa turvallista tarttumapintaa, josta Haloo Helsinki! tunnetaan.

Onko Haloo Helsingillä tulevaisuutta?

Stereon ja Ellipsin keikkojen näkemisen jälkeen olo on ristiriitainen: molemmille selvästi löytyy innokas yleisönsä suomalaisella musiikkikentällä, mutta Haloo Helsingille olennaisesta koko kansan yhteislaulattajasta ollaan molempien projektien kohdalla kaukana.

Merkit siitä, että bändiläisiä kiinnostavat erilaisten genrejen ja tyylien kokeileminen ovat olleet ilmassa jo viimeistään Hulluuden Highway -albumilta, jolloin bändin poprockiin otettiin mukaan myös elektronisempia mausteita.

Silloin elektronisemman Haloo Helsingin otti vastaan yhteisenä päätöksenä. Nyt kun molemmat sooloprojektit ovat käynnissä, on kuitenkin helppo uskoa, että Hakanen ja Marttila ovat olleet halukkaampia lisäämään nostatuksia ja droppeja kappaleisiinsa kuin Tiilikainen.

Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua.
Kipinät lensivät ja pommit paukahtelivat Stereon keikalla. Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua. Kuva: Nelli Kenttä, YleX STEREO,Ruisrock,HALOO HELSINKI!,yleisö

Tästä päästään Haloo Helsingin tulevaisuuden isoimpiin kysymyksiin:

Jos EDM-henkinen tanssimusiikki on se mitä Marttila ja Hakanen haluavat tehdä, sopivatko Tiilikaisen perinteisemmät rockkappaleet enää heidän tyyliinsä?

Tai haluaako konemusiikkielementtejä soolomateriaalissaan välttelevä Ellips tehdä jatkossa enää koko kansalle uppoavia poplauluja, joissa lainataan surutta elektronisen tanssimusiikin maailmasta?

Löytävätkö muusikot enää sellaista musiikin kultaista keskitietä, johon sekä Tiilikainen, Hakanen, Marttila että molempien sivuprojektien ulkopuolelle jättäytynyt Haloo Helsinki! -rumpali Jukka Soldan olisivat tyytyväisiä?

– Niin kauan kuin musiikin tekeminen tuntuu hyvältä ja niin kauan kun voimme seistä musiikkimme takana, niin se on se oleellisin asia, Marttila totesi juuri ennen kuin bändi tiedotti tauostaan vuoden 2018 kesäkuussa.

Hänen kommenttinsa puhuu nyt sivuprojektien valossa omaa kieltään.

Saa nähdä, palaako Haloo Helsinki! keikkalavoille vuonna 2021 vain ilmoittaakseen, että silloin julkaistava kahdeksas albumi jää bändin viimeiseksi.

YleX on Ruisrockin yhteistyökumppani.