Kun Kunkku-koira saunoi videollamme, aloimme saada Saunapäivän somekanaviimme runsaasti kuvia eri lemmikkieläimistä – pääosin kissoista ja koirista – saunomassa! Jotta kaikilla olisi saunassa turvallista ja hauskaa, kysyimme eläinlääkäri Kati Näsäröltä, mitä pitää ottaa huomioon silloin, kun lemmikki kipuaa lauteille.
– Lämmöstä nauttiminen on eläimillä tosi yksilöllistä, aivan kuten meillä ihmisilläkin, eläinlääkäri Kati Näsärö sanoo.
Näsärön omista koirista australiankelpie Kajo, 4, nauttii saunassa olosta, mutta Hilu, 6-vuotias suomenlapinkoira ei saunaan tule.
Näsärö muistuttaa, että esimerkiksi koirilla on hikirauhasia vain tassujen pohjassa, eivätkä ne hikoile saunassa kuten ihmiset, vaan haihduttavat lämpöä läähättämällä. Tästä syystä voimakkaasti läähättävä koira tulee viedä saunasta ulos viilentymään.
Ihan kaikille kotieläimille ei saunomista suositella.
– Esimerkiksi pupuista tai marsuista on aika vaikea tulkita, onko niillä liian kuuma vai ei. Myös eläimen sydänvika tai hengityselinsairaus voi olla este saunomiselle.
Artikkeli jatkuu videon jälkeen...
Näin saunot turvallisesti lemmikin kanssa
- Huolehdi siitä, että lemmikki tulee saunaan vapaaehtoisesti ja pääsee pois heti kun haluaa.
- Varmista, että lemmikillä on raikasta vettä tarjolla.
- Seuraa saunovan lemmikin vointia. Esimerkiksi koira ei välttämättä oma-aloitteisesti hakeudu pois tukalastakaan kuumuudesta, jos sille tärkeät ihmiset viihtyvät vielä lauteilla.
- Auta pienikokoisia lemmikkejä pääsemään turvallisesti lauteille ja sieltä alas.
- Huomioi, että lemmikki ei välttämättä osaa varoa kuumaa kiuasta.
Kati Näsärö, ELL
Teksti: Kirsi Markkanen