Hyppää pääsisältöön

Yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen: Tulee hyvä mieli aina kun palaan maailmalta Suomeen

Mika Anttonen
Energia-alan yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen tunnetaan uusiutuvan energian puolestapuhujana. Mika Anttonen Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Mika Anttonen

Mika Anttonen on myynyt ja ostanut öljyä lähes kaikkialla maailmassa. Öljykauppiaana toimiessaan hän on nähnyt monenlaisia yhteiskuntia ja usein niiden nurjia puolia. Nyt Anttonen keskittyy ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Öljy vaikuttaa maailmanpolitiikan taustalla moniin asioihin.

– Öljy on yksi keskeisimmistä nykyelintason mahdollistajista, mutta se on saanut aikaan myös paljon pahaa – eikä ainoastaan ympäristön suhteen, sanoo Mika Anttonen Kutsuvieras-ohjelmassaan.

World Trade Centerin terrori-isku vahvisti Anttosen päätöstä alkaa toimia energia-alalla aivan uudella tavalla.

– Halusin selvittää itselleni, mitä energiasektorilla pitäisi saada aikaan ihmisten, yhteiskunnan ja tulevien sukupolvien näkökulmasta.

Nyt hän tekee työtä ilmastonmuutoksen hallitsemisen puolesta.

– Olen nykyään mukana kehittämässä täysin uudenlaisia ratkaisuja, joilla ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta saadaan laskemaan.

”Muutos on siinä mitä teet, ei siinä mitä näät”

Musiikki on aina kulkenut mukana Mika Anttosen elämässä. Hän arvostaa Haloo Helsingin musiikkia ja on valinnut ohjelmaansa kappaleen Teräslinnut, jossa ilmastonmuutoksesta puhutaan armollisella ja toivoa antavalla tavalla.

Anttosen oma yrityksensä edistää uusiutuvan energian käytön lisäämistä. Kehitystoiminta rahoitetaan fossiilisista polttoaineista tulevilla varoilla.

– Ratkaisu ilmastonmuutokseen löytyy juuri tekemisestä.

Mika Anttonen tuulivoimalan pienoismalli vierellään.
Mika Anttonen taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Yksi ratkaisu siihen on Afrikan metsittäminen eli hiilinielujen lisääminen Mika Anttonen tuulivoimalan pienoismalli vierellään. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Mika Anttonen

Urheilua talkootyönä

Urheilu on kiinteä osa Mika Anttosen elämää vaikka mailapeleissä välillä tuleekin pieniä kolhuja.

Kouluikäisenä hän harrasti Porvoon Hamarissa niitä urheilulajeja, joita siellä oli tarjolla.

– Talvisin pelasin kaikkia luistimilla pelattavia pelejä: jääkiekkoa, jääpalloa ja kaukalopalloa.

Anttonen toivookin, että nykyisin kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa haluamaansa lajia.

– Monesti mietin, miten saisi saman touhun ja pöhinän päälle kuin Hamarissa oli 1970- ja 1980-luvuilla.

– Talkootyötä voitaisiin tehdä enemmän. Urheilun harrastaminen ei saisi olla niin kallista kuin se nykyään on.

Kalareissuja ja ystävyyttä

Mika Anttonen pitää itseään onnekkaana, koska hänellä on jo lukioajoista asti ollut vankka ystäväpiiri. Hän opiskeli poikaluokalla, joka innokkaasti keskusteli historian tunneilla – koska silloin ei ehditty kirjoittaa mitään vihkoon.

Luokkalaisten vuosittaisia kalastusviikonloppuja on kertynyt jo reilut kolmekymmentä eikä loppua näy. Anttosen luokka kirjoitti ylioppilaaksi vuonna '85, joten Eppujen samanniminen kappale soi takuuvarmasti jokaisella kalareissulla.

Mika Anttonen lapsena.
Mika Anttonen on kotoisin Porvoon Hamarista ja on harrastanut liikuntaa ja musiikkia koko ikänsä. Mika Anttonen lapsena. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Mika Anttonen

Maailma kaipaa Suomen kaltaisia maita

Radio Suomen Kutsuvieraana Anttonen haluaa painottaa työntekoa ja sen tärkeyttä. Se on hänelle tullut perintönä sekä äidin että isän puolelta.

– Ymmärrys siitä, että kaikki se hyvä mitä Suomi pystyy kansalaisilleen tarjoamaan perustuu työhön, on ollut itselläni vahvana pienestä asti.

– Jos haluamme jatkossakin elää pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kaltaisessa yhteiskunnassa, niin jokaisen meistä pitää tehdä “oma paras suoritus” ei sen enempää, ei sen vähempää.

Ohjelmassa kuullaan myös, mikä on Mika Anttosen kesän kohokohta ja kenelle hän omistaa yhden soittamansa kappaleen.

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Radio Suomessa joka arkipäivä klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Haloo Helsinki: Teräslinnut
F.R David: Words
Eppu Normaali: Vuonna ‘85
Queen: Friends Will Be Friends
Dire Straits: Walk of life
Neljä Ruusua: Nuori ikäisekseen
Pekka Himanka: Kankaan kaunis Katriina
Hector: Suomi-neito


Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi