Hyppää pääsisältöön

Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

9 Kanadan kuninkaallista ratsupoliisia kantaa välissään Kanadan lippua
9 Kanadan kuninkaallista ratsupoliisia kantaa välissään Kanadan lippua Kanadan lippu,Kanadan ratsupoliisi

On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Ihmismieli alkaa kuitenkin välittömästi kartoittamaan ympäristöä jäsentämään olosuhteita. Oivallusten sarjatuli ja hankaluuksista selviytymisen riemu antavat tutkimusmatkailijalle valtavasti energiaa.

Ajatus nojatuolimatkasta Kanadaan ei etukäteen herättänyt minussa suurta intohimoa. Kotoa – tai tässä tapauksessa työpaikalta käsin – uuteen paikkaan tutustumisesta puuttuu niin monta aitoon matkustamiseen liittyvää jännittävää elementtiä. Toisaalta kohde on niin suuri ja vieras, että opiskelu ennakkoon olisi ollut paikallaan, vaikka olisinkin matkustanut paikan päälle.

Kanadan kartta stelliittikuvasta
Kanadan kartta stelliittikuvasta Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kanada,satelliittikuvat (valokuvat)

Ennen kun keväällä sukelsin kirjojen, elokuvien ja arkistomateriaalien avulla Kanadaan, pysähdyin kertaamaan, mitä jo tiesin Kanadasta. Melko vähän. Pohjois-Amerikan toinen suurvalta, Yhdysvallat valtaa estradin ja vaikuttaa, että näemme ja kuulemme paljon vähemmän uutisia Kanadasta.

Justin Trudeau
Kanadan pääministeri Justin Trudeau Justin Trudeau Kuva: EPA/ETIENNE OLIVEAU Justin Trudeau,Kanada
Niagaran putpus kuvattuna Kanadan puolelta
Niagaran putoukset kuvattuina Kanadan puolelta Niagaran putpus kuvattuna Kanadan puolelta Kuva: imago/blickwinkel/ All Over Press vesiputoukset,Kanada,Niagara

Sen vähän perusteella mitä tiesin, minulla oli myönteinen kuva Kanadasta. Tiesin, että siellä on vapaamielinen pääministeri, joka toivottaa kaikki tervetulleeksi maahan, kovatasoista jääkiekkoa ja paljon hienoja luontokohteita. Yhdysvaltojen ja Kanadan välisessä vertailussa Kanada näyttäisi eurooppalaisesta näkökulmasta vetävän usein pidemmän korren, jos ei lasketa mukaan viihdekulttuuria.

Jääkarhu kävelee talvisella rannalla Kanadassa
Jääkarhu kävelee talvisella rannalla Kanadassa Kuva: imago/imagebroker/ All Over Press jääkarhu,Kanada

Perheeni ja ystäväni ovat joutuneet kuuntelemaan intoiluani Kanadasta kyllästymiseen asti. Sillä innostuinhan kuitenkin pian vastoin odotuksiani.

Kanadan valtava koko ja monimuotoisuus sai minut aluksi epäilemään, etten pystyisi lyhyen perehtymisen perusteella muodostamaan siitä kokonaisuutta, josta olisi mitään järkevää sanottavaa. Aloin kuitenkin vähitellen hahmottaa asioita, jotka kiinnostivat enemmän kuin toiset: alkuperäiskansat, uudisasukkaat, monikulttuurisuus, kanadalaisuus. Yritin häivyttää mielestäni aiheiden laajuuden aiheuttaman huimauksen ja keskityin etsimään vastauksia mieleeni tuleviin suuriin ja pieniin kysymyksiin, sekä tietotulvan herättämiin oivalluksiin.

Lacrosse-EM
Lacrosse-EM Kuva: Tiina Turkki haavipallo

Itsekkäästi seurasin kiinnostukseni herättäneiden mielijohteiden polkuja. Jääkiekosta hyppäsinkin haavipalloon ja suurten historian linjojen sijasta lumouduin yksittäisten henkilöiden kohtaloista. Kirjasin tuoreeltaan ylös uusien tietojen herättämät oivallukset ja käytin tuttuja asioita ja nykyaikaa mittatikkuna yrittäessäni ymmärtää Kanadan historiaa ja kulttuuria.

Kettle Point, Lake Huron, Ontario, iltamaisema
Kettle Point, Lake Huron, Ontario, iltamaisema Kuva: imago/Joana Kruse/ All Over Press Huronjärvi,Ontario,Kanada

Kanada muistuttaa monessa asiassa Suomea, mutta oli kuitenkin lopulta hyvin erilainen. Esimerkiksi luonto ja vuodenajat ovat paikoin samanlaisia maiden sijainnista johtuen, mutta Kanadassa kaikki on kuitenkin jollain tapaa äärimmäisempää, sisältäen sen tutun lisäksi myös vieraita elementtejä, kuten ikiroutaa ja sademetsää. Ehkä Kanadan opetus minulle on juuri tutun löytyminen vieraasta, vaikkapa saunan alkuperäiskansojen hikimajasta.

Tietenkin herkistyin pian voimakkaasti Kanadalle. Huomasin pienetkin Kanadaa koskevat uutiset ja kiinnitin huomiota kuinka moni asia tai henkilö onkin alunperin kotoisin Kanadasta. En kuvittele saavuttaneeni kuin kevyen pintaraapaisun Kanadasta, mutta silti ymmärrän sinne sijoittuvia elokuvia ja kirjoja aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Moni tarinan yksityiskohta aukeaa ja tapahtumat saavat lisääntyneen tiedon ansiosta laajemman merkityksen. Osaan kuvitella ympäröivän maiseman ja olosuhteet tarkemmin.

Suuri joukko junapummeja kiipeää junan katolle
Suuri joukko junapummeja kiipeää junan katolle Kuva: City of Toronto Archives toronto,Hobo
Indianer dansar under pow wow-samlingen år 2007.
Indianer dansar under pow wow-samlingen år 2007. Kuva: Wikimedia commons intiaanit,alkuperäisväestö,Pow-wow

Monenlaiset tunteet risteilivät sisälläni kun luin Kanadan historiaa: ihailu uudisasukkaiden rohkeutta ja sinnikkyyttä kohtaan, kun he yrittivät sopeutua uuteen kulttuuriin vaikeissa olosuhteissa, suru ja suuttumus alkuperäisasukkaiden kurjan kohtasta kohtalosta ja haltioituminen uskomattoman uljaan luonnon edessä. Opin paljon uutta, enkä pelkästään Kanadasta. Kanadan kansojen ja kulttuurien mosaiikki sisältää paloja kaikista maapallomme kolkista.

Voin siis suositella nojatuolimatkailua lämpimästi kaikille. Rahaa säästyy ja luonto kiittää, mutta myös mieli virkistyy ja aivot saavat paljon tuoretta pureksittavaa. Voisin jopa väittää, että tajunta laajenee.

toimittaja Tina Caven kuvattuna sivulta, istuu tuolissa
toimittaja Tina Caven kuvattuna sivulta, istuu tuolissa Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle nojatuolit,kulttuuritoimittajat,tina cavén

Minun nojatuolimatkaani Kanadaan voit seurata neljänä tiistaina 9.7. - 30.7.2019 alkaen kello 17:10. Ohjelmien toinen lähetys on lauantaisin kello 15:30. Tai kuuntele Areenasta kun sinulle sopii. Sarja on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri