Hyppää pääsisältöön

Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

Kaksi naista ja kännykkä
Kaksi naista ja kännykkä Kuva: Pixabay Keskustelu (elokuva),Puhelin

Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Kalifornialaisen yliopiston tutkimuksessa tutkijat nauhoittivat 467 ihmisen normaalia puhetta ja keskustelua 2-5 päivän ajan. Mukana oli 269 naista ja 198 miestä, iältään 18-58 vuotiaita.

Juoruiluksi tutkijat määrittelivät keskustelut, joissa puhuttiin jostakusta joka ei itse ole paikalla. Juoruja oli kolmea eri kategoriaa: positiiviset, neutraalit ja negatiiviset. Toisin sanottuna, muista puhuttiin joko hyvää tarkoittaen, puolueettomasti tai sitten kielteisessä sävyssä.

Ensinnäkin tutkijat oppivat sen, että kaikki juoruavat kaiken päivää. Ikään, sukupuoleen tai koulutustasoon katsomatta. Keskimäärin noin 14 prosenttia kaikesta keskustelusta ja puheesta päivän aikana oli juoruamista.

Jokainen ihminen juoruaa noin 52 minuuttia päivässä

Ihan minuuttimääräisesti sanottuna, jokainen ihminen juoruaa noin 52 minuuttia päivässä.

Tutkijat havaitsivat, että suurin osa näistä juoruhetkistä, tarkkaan ottaen 75 prosenttia, oli neutraalia puhetta muista ihmisistä. Negatiivista puhetta oli 15 % ja vain 10 % oli positiivista hyvän puhumista toisista.

Nuoret puhuivat pahaa toisista jonkin verran enemmän kuin vanhemmat koehenkilöt. Naiset juorusivat määrällisesti enemmän kuin miehet, mutta valtaosa tästä oli neutraalia puhetta toisista ihmisistä.

Juoruilun kohteet olivat harvoin esimerkiksi julkkiksia, puheenaiheena olivat yhteiset tuttavat. Se, mitä heistä puhuttiin, oli yleensä heidän toimintansa sosiaalisissa tilanteissa. Esimerkiksi ihmisten ulkonäöstä tai heidän saavutuksistaan ei oltu niinkään kiinnostuneita.

Tutkijoiden mukaan projekti osoitti sen, että me kaikki juoruilemme kaiken aikaa eikä siinä yleensä ole mitään pahaa. Päinvastoin, hyvä eli positiivinen tai neutraali juoruilu vahvistaa ihmisten yhteenkuuluvuutta ja jakaa hyödyllistä informaatiota tuttavapiiristä. Myös esimerkiksi työyhteisöissä "hyvä" juoruilu tasaa tietoa ja tehostaa työyhteisön toimintaa jakamalla kaikille myös. ns. hiljaista tietoa, joka ei löydy työpaikan kirjallisista ohjeista tai intranetistä.