Hyppää pääsisältöön

Kosmologi Kari Enqvist: En toivo, että lukijani ajattelisivat kuten minä

Kari Enqvist.
Kari Enqvist on kosmologian emeritusprofessori ja tietokirjailija Kari Enqvist. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Kari Enqvist

Ujosta ja epävarmasta opiskelijasta kasvoi kriittisen ajattelun puolestapuhuja. Opintojensa aikana Kari Enqvist vaihtoi pääainetta monta kertaa. Lopulta kvanttifysiikka vei hänet mukanaan.

Kosmologi Kari Enqvistin mukaan kiinnostus maailmankaikkeuden syntyä kohtaan paljastaa meissä jonkin inhimillisyyteen liittyvän piirteen.

– Halu tietää on yhtä erottamaton osa ihmisyyttä kuin nenä päässä – vaikka sekin lienee eräänlainen turhake, jonka insinööri olisi voinut suunnitella paremmin.

Tieteen popularisoinnissa Enqvis turvautuu usein vertauksiin. Hän kertoo, ettei hänen tarkoituksensa ole opettaa, vaan antaa työkaluja lukijoiden ja kuulijoiden oman maailmankuvan rakennustalkoisiin.

Elämän saranakohdat kiinnostavat

Kari Enqvist on kiinnostunut elämän kulusta ja tekemiemme valintojen sattumanvaraisuudesta. Ohjelmassaan hän kertoo omien elämänvalintojensa yllättävistä taustoista.

– Polku, jota pitkin kuljemme lapsuudesta aikuisuuteen, on polveileva ja täynnä risteyksiä. Emme milloinkaan saa tietää, mitä olisi tapahtunut, jos niissä olisimme valinneet toisin.

Kari Enqvist hotellikyltin vieressä Lyonissa.
Kari Enqvist toimi CERNin teoriaosastolla. Siellä hän tuli temmatuksi tutkimuksen eturintamaan. Kari Enqvist hotellikyltin vieressä Lyonissa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Kari Enqvist,CERN

Lukioikäisenä Kari Enqvist osallistui kirjoituskilpailuun ja haaveili päätyvänsä suureksi romaanikirjailijaksi.

– Tekstini päähenkilö asusti maakuopassa kaupungin laidalla sijaitsevalla metsäkukkulalla. Syistä, jotka olen unohtanut, mies lähti pyrkimään kohti noin kilometrin päässä sijainnutta linja-autoasemaa. Hän taittoi matkaa ryömimällä.

Kilpailussa ensimmäisen palkinnon sai orimattilalainen runoilija, josta tuli kirjallisuuden tutkija ja professori.

– Kuka tietää, millaiseksi minun elämäni olisi muovautunut, jos olisin voittanut kilpailun.

Kvanttifysiikka tuntui kauniilta

Hyvä tutkija ei antaudu helpoille vastauksille. Ehkä nämä ominaisuudet ovat tutkijassa läsnä jo varhain.

– Lapsena olin utelias ja ainoana lapsena hieman yksinäinen. Kirjoista kopioin vihkoon tietoja ja taulukoita käsittämättä aina niiden tarkoituksia.

Kari Enqvist meren rannalla.
Vuonna 1990 Kari Enqvist muutti Kööpenhaminaan ja unelmoi asettuvansa sinne loppuelämäkseen. Hän työskenteli Nordita-nimisessä tutkimusinstituutissa. Kari Enqvist meren rannalla. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Kari Enqvist

Tutkija ei hänen mukaansa ole vain kapean osa-alueen asiantuntija, vaan kriittisen ajattelun ammattilainen.

– Tutkija on rationaalinen ja syvästi tietoinen erehtyväisyydestään. Siksi hän on puheissaan varovainen.

– Tutkimuksillani olen yrittänyt löytää vastauksia ikuisiin kysymyksiin, kuten miten maailma on syntynyt, Enqvist kertoo.

– Tässä mielessä saavutukseni ovat yhtä hyödyllisiä tai hyödyttömiä kuin kaikki Euroopan sadat tuhannet kirkot.

Kutsuvieras-ohjelmassa Kari Enqvist kertaa elämänsä vaiheita. Hän päätyy mietteissään siihen, että omien valintojemme vaikutus kohtaloomme on sittenkin vähäinen. Kun pärjäämme, se tapahtuu useimmiten toisten ihmisten avustuksella.

Katarina Blomqvist

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa joka arkipäivä klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Ohjelman musiikki:
David Bowie: Space Oddity
Zibba e Almalibre: Senza di te
Desireless: Voyage, voyage
Kirsi Poutanen: Ai Mouraria
Talking Heads: Road to Nowhere
Juanes: La camisa negra
Arpioni: Guarda che luna
Traveling Wilburys: End of the line


Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019:
Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi