Hyppää pääsisältöön

Muuttuuko Tampere 27.7. kylpytakkisten ihmisten kaupungiksi? - Kaupunki panostaa toden teolla koko Suomen yhteiseen Saunapäivään

Keltaisen puutalon seinässä sininen kyltti, jossa lukee: Sauna Capital, Tampere Finland
Keltaisen puutalon seinässä sininen kyltti, jossa lukee: Sauna Capital, Tampere Finland Kuva: Sari Mäkelä / Visit Tampere Saunapäivä

Suomen saunapääkaupungiksi nimetty Tampere on panostanut Saunapäivään toden teolla. Kaupungissa on 27.7. avoinna kymmeniä eri saunoja! Päätapahtuma on Ratinannimessä, joka on myös Saunapäivä-tv-sarjan finaalilähetyksen pääpaikka.

Päivän aikana myös paikalliseen bussiin eli nysseen pääsee ilmaiseksi saunatakki päällä.

– Se kuuluu tamperelaiseen meininkiin ja tällä tavalla Saunapäivä näkyy oikeasti katukuvassa, kun jengi lähtee saunatakit päällä kiertämään avoimia saunoja, Tampereen kaupunkitapahtumien päällikkö Saara Saarteinen sanoo.

Päivän päätapahtuma on Ratinanniemessä, jonne saapuu Saunapäivän kylpijöiden iloksi 17 siirrettävää saunaa – paloautosaunasta teltta- ja viinitynnyrisaunoihin.

Siirrettävissä saunoissa kylpeminen on ilmaista ja lisäksi tapahtumapaikalla on paikallisia ravintolatoimijoita, saunavihtojen tekopajaa, myyntikojuja ja hyvää tunnelmaa.

– Tapahtuman keskiössä ovat saunominen, hyvä ruoka, viihtyminen ja chillailu. Panostamme saunoihin ja mökkitunnelmaan, Saarteinen kertoo.

– Lisäksi paikalla voi paistaa makkaraa, ja myynnissä on myös paikallisen panimon omaa Koivu-olutta, johon on käytetty tamperelaisia koivunlehtiä.

Koko perheen tapahtuma alkaa klo 14.00 ja päättyy klo 22.30. Mukaan kannattaa ottaa oma saunatakin lisäksi pyyhe ja varvassandaalit.

Kymmeniä saunoja auki ympäri Tamperetta

Ratinanniemen tapahtuma-alueen lisäksi useat saunat ympäri kaupunkia ovat mukana Saunapäivässä – muun muassa kaupungin vanhimmat saunat Rajaportin sauna ja Rauhaniemen kansankylpylä sekä kaupungin uusin yleinen sauna Kuuma.

Rajaportin saunan ulko-oleskelutila.
Tampereella sijaitseva Rajaportin sauna on Suomen vanhin käytössä oleva yleinen sauna. Rajaportin saunan ulko-oleskelutila. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Saunapäivä

Tampereen saunapääkaupungin titteli perustuu osittain siihen, että kaupungissa on Suomen eniten yleisiä saunoja – yli 30. Suomen Saunaseuran ja kansainvälisen saunaliiton International Sauna Associationin mukaan Tampereen saunat ovat myös korkeatasoisia.

Mutta mistä Tampereen saunainnostus juontaa juurensa?

Saarteinen ei osaa antaa vedenpitävää vastausta, mutta hänellä on epäilys.

– Voisiko se johtua työläiskaupunkiperinteesta? Kaupunki on rakentunut aikoinaan Finlaysonin ympärille. Työläisillä ei ole ollut omia saunoja. Ja toisaalta, Tampere on myös kahden ison järven välissä, Saarteinen pohtii.

Poikkeuksellista tamperelaisissa yleisissä saunoissa on Saareisen mukaan myös se, että ne eivät ole yhden kerran kokemuksia.

– Kun tuon Tampereelle ystäviäni pääkaupunkiseudulta tai ulkomailta, Tampereen saunat ovat sellaisia, joihin halutaan aina mennä uudestaan.

Saunalauttaregatta ja tooga-bileet Lapinniemessä

Tampereella järjestetään Saunapäivänä myös teiskolaisten aktiivien ideoima Saunalauttaregatta.

Regatassa saunalautoilla purjehditaan ja saunotaan Niemenrannasta kohti Lapinniemeä.

Lapinniemen Holiday Club hotellin terassilla on regatan päätteeksi klo 16-18 luvassa palkintojen jakoa ja saunatooga-bileet.

Ylen Saunapäivä-sarjan finaalilähetys suorana Tampereelta

Saunapäivä-ohjelmien kolme juontajaa hymyilevät saunakärryn edessä.
Saunapäivä-ohjelmien kolme juontajaa hymyilevät saunakärryn edessä. Kuva: Warner Finland Saunapäivä

Tampere on myös Saunapäivä-sarjan viimeisen ja suoran finaalilähetyksen pääpaikka. Tampereen lisäksi lähetyksessä liikutaan eri puolilla Suomea saunaisissa tunnelmissa.

Lauantaina 22.7. klo 19.30 alkavassa tv-lähetyksessä saunomisen ilosanomaa juhlistavat Saunapäivä-sarjan juontajien Tuija Pehkosen, Mikko Kekäläisen ja Gogi Mavromichaliksen lisäksi runsas vierasjoukko – muun muassa Alina Voronkova, Elina Gustafsson, Roman Schatz, Robert Helenius, Simo Frangen ja Samae Koskinen sekä Kalle Palander ja Eeva Vekki, jotka kisailevat keskenään erilaisten tehtävien parissa Helsingissä.