Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Miki Liukkonen: Elin idolieni elämäntarinoissa

Miki Liukkonen.
Miki Liukkonen on Oulusta kotoisin oleva runoilija ja kirjailija. Hän on julkaissut teokset Hiljaisuuden mestari, Valkoisia runoja, Elisabet, Raivon historia, Lapset auringon alla ja O. Miki Liukkonen. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Miki Liukkonen

”Olen kiinnostunut intohimosta, kuolemasta ja hulluudesta” alkaa Miki Liukkosen päiväkirja 13-vuotiaana. Kutsuvieras-ohjelmassaan hän kertoo teinivuosistaan ja siitä, kuinka ensimmäisen kirjan ilmestyttyä media alkoi pitää häntä boheemina.

Miki Liukkoselle tärkeitä hahmoja nuoruudessa olivat esimerkiksi muusikko Jim Morrison, runoilija Arthur Rimbaud, beat-runoilijat sekä filosofi Friedrich Nietzsche.

– Esikuviini samaistumisen kausi oli voimakkaimmillaan ollessani 16-vuotias. Se on ikä, jolloin oma minuus on vielä sekava mytty, jota selvitellä, johon etsiä vertailukohtia ulkopuolelta.

– Nuori etsii esikuviaan sieltä missä niihin ei voi törmätä, minun tapauksessani jo kuolleista henkilöistä.

mustavalkokuvassa Miki Liukkonen kävelee rannalla ja polttaa savuketta.
“En osaa kuvitella itseäni laiturilla istumassa ja tuijottamassa tyynesti horisonttiin. Laiturilla istuminen tuntuu rangaistukselta, ajatus lomasta täysin mahdottomalta.” mustavalkokuvassa Miki Liukkonen kävelee rannalla ja polttaa savuketta. Kuva: Aki Roukala Kutsuvieras,Miki Liukkonen

Päänsisäistä elämää

– Periaatteeni elää väkevästi ja kokea mahdollisimman paljon oli sekoittunut muiden elämän ihannoimiseen enkä oikeastaan poistunut kotoani juuri koskaan.

Miki Liukkonen oli kuluttanut nuoruusvuotensa boheemien taidetta ahmiessaan ja heidän elämää tutkiessaan, mutta ei pitänyt omaa elämäänsä mitenkään boheemina.

– Yllätyin, kun ensimmäisten haastattelujeni tultua julkisuuteen, minuun lyötiin jonkinlaisen boheemin leima. En ollut ajatellut itseäni koskaan sellaisena.

– Alkoholi ja levoton elämä ovat omalla kohdallani olleet aina vain tiettyjen luonteenpiirteideni, tietyn hermostuneisuuden ulkoisia oireita, tapoja elää maailmassa, ei siinä mitään boheemia ole koskaan ollut, ei mitään vapauttavaa.

Miki Liukkonen mustavalkokuvassa.
“Boheemeja taiteilijoita ajatellessani ajattelen kapinoivia, dekadentteja, yhteiskunnan normit hylkääviä yksilöitä, mutta mitä minulla on kapinoitavana? Ellen sitten kapinoi sitä vastaan, ettei ole mitään kapinoitavaa.” Miki Liukkonen mustavalkokuvassa. Kuva: Pietari Purovaara Kutsuvieras,Miki Liukkonen

”Vaikka puhun paljon vapaudesta, minä itseasiassa kavahdan vapautta”

– En ole oikein koskaan saanut maailmasta otetta, vaan olen aina pitänyt todellisuutta sekavana ja hämmentävänä paikkana. Sen vuoksi oli kai luontaista ryhtyä elämään niin, että se vastaisi elämän epäjärjestelmällistä olemusta, myötäilisi sen piirteitä.

– Näin toimiessani en joudu kaiken aikaa taistelemaan niitä ristiriitaisuuksia ja vaateita vastaan, joita elämä kaiken aikaa viskoo kohdalle.

Liika vapaus aiheuttaa epävarmuutta.

– Mahdollisuuksien loputon määrä lamauttaa.

Se saa Liukkosen pysyttelemään tutuissa kuvioissa, tutuksi käyneessä kaavassa: ensin itsensä rääkkäämistä ylipitkillä työtunneilla, sitten hälisevä irtaantuminen välinpitämättömyyteen.

Häiriötä tarvitaan

Miki Liukkonen käsittelee Kutsuvieras-ohjelmassaan myös elämän valintatilanteita.

– Mitä yksityiskohtaisemmin omien valintojen syitä alkaa ruotia, sitä epätodemmilta ne alkavat tuntua. Ne tyhjenevät kirjoittajansa mielihalujen mukaisesti ja jättävät jäljelle epäuskoisen pöllämystyneen tilan.

Ohjelma antaa kuulijalle paljon sytykkeitä miettiä omaa elämäänsä ja suhdetta omiin ihanteisiin.

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
The Doors: Break On Through (To The Other Side)
Johnny Cash: Folsom Prison Blues
Nick Cave &The Bad Seeds: Cannibal’s Hymn
The National: Mistaken For Strangers
Radiohead: 2 + 2 = 5
David Bowie: Changes
The Cure: Just Like Heaven
The Killers: Jenny Was A Friend of Mine


Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi