Hyppää pääsisältöön

Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

Kuvassa ihmiset lähettävät paperilyhtyjä taivaalle Mosulissa
Kuvassa ihmiset lähettävät paperilyhtyjä taivaalle Mosulissa Kuva: Janne Körkkö radio-ohjelmat,Mosul,Radio Variaatio

Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet.

Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa. Seinät notkuvat nuorten kuvataiteilijoiden töitä. Provokatiivisimmassa on nainen, jonka ruumista peittävät ainoastaan solmiot, jotka toimivat myös kahleina. Vielä hetki sitten kirjoihinsa tai keskusteluihin syventyneet asiakkaat kuuntelevat nyt paikallisen yhtyeen spontaania keikkaa.

Poikkeukselliseksi Book Forumin tekee sen sijainti. Irakilainen suurkaupunki Mosul oli vielä kaksi vuotta sitten terroristijärjestö Isisin hallinnassa. Tuolloin kaikki esittävä taide oli kielletty, eikä olisi tullut kuuloonkaan, että miehet ja naiset olisivat istuneet julkisella paikalla samassa pöytäseurueessa. Isis:in aikaan Book Forumin toinen perustaja, Hind Ahmad Kamel ei voinut poistua kotoaan ilman miespuolista huoltajaa.

Saksalainen filosofi Hannah Arendt määrittelee totalitarismin politiikan lopuksi. Arendtin mukaan totalitarismi tuhoaa politiikan, sillä se tuhoaa vapauden. Totalitarismi ei ainoastaan rajoita ihmisten ilmaisunvapautta, vaan pyrkii tuhoamaan kaiken inhimillisen moninaisuuden. Book Forum -kahvilan sekä kahvilassa usein esiintyvän Awtar Nergal -yhtyeen olemassaolon voi nähdä esimerkkinä siitä, kuinka vaikeaa tuon moninaisuuden tuhoaminen on.

Vapaus on päämäärä itsessään

Book Forum Mosul -radioteos antaa äänen Isisin hirmuhallintoa omassa arjessaan vastustaneille kaupunkilaisille. Pääosassa ovat kirjoja pimeän huoneen nurkassa lukenut Hind ja instrumenttejaan muun muassa kattolautojen taakse piilottaneet Awtar Nergal -yhtyeen jäsenet. Heidän pienissä teoissaan kyti kapina.

Awtar Nergal -yhtyeen Khalid Al-Rawi ja Mustafa Ismael ovat esiintymässä ja keskustelemassa ihmisten kanssa vanhassa Mosulissa.
Awtar Nergal -yhtyeen Khalid Al-Rawi ja Moustafa Ismael käyvät esiintymässä ja keskustelemassa ihmisten kanssa vanhassa Mosulissa. Awtar Nergal -yhtyeen Khalid Al-Rawi ja Mustafa Ismael ovat esiintymässä ja keskustelemassa ihmisten kanssa vanhassa Mosulissa. Kuva: Janne Körkkö radio-ohjelmat,Mosul,Radio Variaatio

Radioteoksen teemat eivät ole sidottuja vain Mosuliin, vaan inhimilliseen vapauteen yleensä. Arendt korostaa, että vapaus tarkoittaa riippumattomuutta kaikesta, joka on pelkästään hyödyllistä. Vapaata politiikkaa ja musiikin kaltaista esittävää taidetta yhdistää se, että niille tekeminen on itsessään päämäärä. ”Isisin aikana en voinut soittaa korkeita ääniä, sillä sotilaat olisivat voineet kuulla”, kertoo Awtar Nergal -yhtyeen viulisti Mohammed Ahmed.

Soittaminen oli hänelle niin tärkeä päämäärä, että hän oli valmis vaarantamaan henkensä. Yksin piilossa toimiminen ei kuitenkaan riitä, jotta ihminen voisi olla arendtilaisittain vapaa. Se vaatii julkisen alueelle astumista. Hindille tämä on tarkoittanut konkreettisen julkisen tilan tarjoamista muille, Awtar Nergalille keikkojen heittämistä ympäri kaupunkia ja sen ulkopuolella taide-elämän kuhina luo tulevaisuudelle suunnan.

Radioteos Book Forum Mosul yhdistää Hindin sekä Awtar Nergalin jäsenten omin sanoin kertomat tarinansa musiikkiin, joka on syntynyt kaupungissa sen vapautumisen jälkeen. Ihmisten kertomuksissa ja musiikissa ei kuitenkaan korostu menneisyys ja sen aiheuttamat traumat, vaan toivo paremmasta tulevaisuudesta ja halu rakentaa sitä.

Awtar Nergalin Khalid ja Mohammad soittelevat Book Forum kahvilassa paikallisten muusikoiden kanssa.
Awtar Nergalin Khalid ja Mohammad soittelevat Book Forum kahvilassa paikallisten muusikoiden kanssa. Book Forum on kulttuuriväelle tärkeä kohtaamispaikka. Awtar Nergalin Khalid ja Mohammad soittelevat Book Forum kahvilassa paikallisten muusikoiden kanssa. Kuva: Janne Körkkö Mosul,radio-ohjelmat,Radio Variaatio

Haastattelut on tehty Book Forum -kahvilassa, josta on perustamisensa jälkeen tullut kaupungin taide-elämän polttopiste. Se on antanut areenan muusikoille, lavarunoilijoille ja toiminut ainoana paikkana, jonne kuvataiteilijat ovat voineet tuoda töitään myytäväksi. Teos pyrkii paikkavalinnan avulla kertomaan, millainen Book Forum on tilana ja mikä sen merkitys on. Haastattelujen taustalla kuuluvat äänet ovat kaupungissa kehittyvän taide-elämän kuhinaa.

Tuosta kuhinasta saattaa kehittyä kaupungin tulevaisuudelle uudenlainen, vapaamielisempi suunta. Arendtia lainaten, vapaata toimintaa ei ole ilman rohkeutta – ja se aloittaa aina jotakin ennalta-arvaamatonta.

Riikka Aaltonen
Radioesseen käsikirjoittaja
___________________
Radio Variaatio: Book Forum Mosul - Tarina vapautumisesta
Lähetykset Yle Radio 1:ssä lauantaina 13.7.2019 klo 17.15 ja sunnuntaina 15.9. klo 18.00.
Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen.

Kun nuori mosulilainen perheenäiti päättää toimia rauhan puolesta, hän tietää asettavansa koko perheensä hengenvaaraan. Sodan raunioille Hind Ahmad Kamel perustaa Book Forum Mosul -taidekahvilan, jossa ihmiset voivat kokoontua ja lukea. Kahvilassa esiintyy myös Awtar Nergal -yhtye, jonka jäsenet ovat piilotelleet soittimiaan kotinsa kattolautojen välissä selviytyäkseen hengissä ISIS:in hirmuvallasta. Book Forumista kasvaa taide-elämän polttopiste ja vapauden tyyssija.

Käsikirjoitus: Riikka Aaltonen ja Janne Körkkö
Ohjaus: Janne Körkkö.
Äänisuunnittelu: Janne Jankeri, Piippu Film Sounds. 
Musiikki: Awtar Nergal, Fairuz. 
Lukijat: Katariina Jumppanen ja Janne Körkkö
Runojen suomennokset: Sampsa Peltonen
Tuotanto: Katariina Jumppanen ja Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria.