Hyppää pääsisältöön

Voiko teiniraskauden ja omien unelmien tavoittelun yhdistää? Kakarat-sarjan päähenkilö Elli Melasniemi vastaa vaikeaan kysymykseen

Näyttelijä Elli Melasniemi tiiliseinän edessä.
Elli Melasniemi näyttelee vaikean valinnan eteen joutuvaa Astaa. Näyttelijä Elli Melasniemi tiiliseinän edessä. Kuva: Jussi Nahkuri Elli Melasniemi,Kakarat

Elli Melasniemi on Juho Kuosmasen ja Markus Lehmusruusun ohjaaman Kakarat-draamasarjan päähenkilö. Sarjassa Melasniemen roolihahmo Asta tulee vahingossa raskaaksi kesken nuoren elämänsä huipun. Miten 20-vuotias lapseton näyttelijänalku voi samaistua lukiolaisena mahdollisesti äidiksi tulevan Astan elämään? Mitä tehdä, kun raskaus tulee omien unelmien tielle?

Nuoren ikänsä ja omiin intohimoihin perustuvien unelmiensa ansiosta Elli Melasniemen Kakarat-sarjan roolihahmossa, Astassa, oli paljon samaistumispintaa nuorelle näyttellijänalulle. Erityistä keskittymistä ja työtä vaati yksi roolihahmon ja näyttelijän välinen ilmiselvä ero. Lapsettomalle Melasniemelle raskaana olevan Astan näytteleminen oli haaste.

– Mä ajattelen, että näyttelijä ei voi kuitenkaan kokea kaikkia kokemuksia. Tärkeintä on yrittää verrata niitä johonkin, mitä on jo itse kokenut.

Helpointa teiniraskaudessa Melasniemen mukaan oli samaistua sen aiheuttamiin ajatuksiin ja ahdistuksiin.

– Jos mulle itselleni kävisi niin kuin Astalle, kävisin ihan samantyyppisiä ajatuksia läpi. Mitä mun tulevaisuudelle nyt käy, onko mulla elämää ilman tota vauvaa, itsenäni, vai olenko “vaan” äiti.

Melasniemi on asian ytimessä. Kakarat kysyy painavan kysymyksen: onko nuoren vanhemman mahdollista saada oma, itsenäinen elämä ja omat unelmat, mutta myös vastuullinen vanhemmuus? Voiko tällaisessa tilanteessa säilyttää oman nuoruutensa? Mitä nuoruus ylipäätään tarkoittaa?

– Epävarmuutta mun mielestä aika pitkälti. Epävarmuutta itsestä, nykyhetkestä, tulevaisuudesta ja menneestä. Niiden kyseenalaistamista. Mikään ei ole vielä varmaa – ja se on vapauttavaa, mutta se voi olla myös aika ahdistavaa, kun kaikki on isoja kysymysmerkkejä.

Itsensä jonnekin nuoren ja aikuisen välimaastoon asettava Melasniemi ei osaa sanoa, muuttuuko elämä aikuistumisen myötä lopulta yhtään varmemmaksi.

– Ehkä se siitä vähän tasaantuu. Sellainen hakeminen ja kysyminen varmasti jatkuu läpi elämän, ja se on musta ihan hyvä.

Sarjassa raskauteen liittyviä eri vaihtoehtoja mielessään pyörittelevä Asta haluaa tehdä oikean, aikuismaisen ratkaisun, mutta myös pitää kiinni omasta identiteetistään. Melasniemi kokee, että eroa nuoruuden ja aikuisuuden välille ei ole helppo piirtää.

– Ehkä niissä on se ero, että vaikka ei haluaisi tai välttämättä osaisikaan, niin aikuisena pitää ottaa vastuu itsestään ja omista teoistaan. Nuoruudessa on kuitenkin vielä se “nuoruuskortti”, vaikka se vähän huono kortti onkin. Se ei ole ehkä kypsintä käyttää, mutta ei nuoret kypsiä olekaan – tai kuka lopulta edes on.

Mitä mun tulevaisuudelle nyt käy, onko mulla elämää ilman tota vauvaa, itsenäni, vai olenko “vaan” äiti.

Vapaapäivää kahvilatyöstään viettävälle Elli Melasniemelle kuuluu hyvää. Tänä keväänä kuvatussa Kakarat-sarjassa pääroolin tehnyt nuori lupaus on viimeistellyt näyttelijäntyön opintonsa Lahden kansanopistossa viime vuonna. Vasta kahdessa tuotannossa näytelleen Melasniemen rooli Kakaroissa on jo hänen toinen pääosansa. Hänet saatetaan tunnistaa ensimmäisestä pääroolistaan pelillisessä, interaktiivisessa sarjassa Olivia_17, joka sai jatkoa myös toisella kaudella, nimellä Olivia18.

Lähinnä teatterinäyttelemiseen keskittyvän Lahden kansanopiston käynyttä Melasniemeä kiinnostaa sekä teatteri- että elokuvanäytteleminen, vaikka niiden tekeminen on keskenään hyvin erilaista.

– Ne on kaksi aika erilaista duunia. Teatterissa suurin työ on harjoittelu ja toiston mielekkääksi tekeminen esityskaudella. Kuvauksissa taas harjoittelu on tosi minimaalista. Se on vaan omat repliikit päähän ja ohjaajasta ja tuotannosta riippuen voi olla sitä, että jutellaan hahmoista tai treenataan vastanäyttelijöiden kanssa.

Tänä keväänä kuvattu sarja on kahden ohjaajan yhteistyön tulos. Juho Kuosmanen ohjasi ensimmäiset neljä jaksoa, Markus Lehmusruusu loput. Vaikka Kuosmanen ei ollutkaan kuvausten toisella puoliskolla enää mukana, Melasniemi kertoo ohjaajien vaihdon olleen hyvin saumaton.

– Ne oli puhuneet tosi paljon keskenään ja niillä oli sama kuva asioista. Kahden eri ohjaajan kanssa työskenteleminen on tietysti erilaista, mutta molempien kanssa oli ihan todella mahtavaa.

Melasniemi kuvailee sarjan kuvauksia ihanaksi kokemukseksi yhteen hiileen puhaltavan työryhmän kanssa. Hyväksyvässä, lämpimässä ryhmässä oman luovuuden esiin tuominen oli turvallista. Ohjaajien välillä toimivaksi osoittautunut yhteistyö jatkui Melasniemen mukaan vielä kuvauksissakin, kun nuoret näyttelijät saivat antaa panoksensa hahmoihin Kuosmasen ja Lehmusruusun kanssa keskustelemalla.

– Sekä Juho että Markus olivat tosi avoimia keskustelulle ja yhteiselle pohdinnalle hahmoista. Se oli tärkeää sille, että Astasta tuli kokonainen hahmo.

Näyttelijä ei voi kuitenkaan kokea kaikkia kokemuksia. Tärkeintä on yrittää verrata niitä johonkin, mitä on jo itse kokenut.

Kakarat-sarjan julkaisua odottava Melasniemi tekee kahvilatyönsä lisäksi joka päivä töitä näyttelijänuransa edistämiseksi. Tämän hetken suurin unelma on hyvin selkeä.

– Se että näyttelijäntyötä voisi, saisi ja pääsisi jatkamaan. Oli se sitten kouluunpääsyn kautta, tai sitten ihan vaan töitä tekemällä. Se olisi ihan tosi ihanaa.

Niin, kuka tietää, ehkä kahvilassa työskentelemiselle sarjan ilmestymisen jälkeen ei olekaan enää aikaa.

Kakarat-sarja kokonaan Yle Areenassa 1.1.2020 ja Yle TV2 klo 21 1.1.2020 alkaen.

Ohjaajat: Juho Kuosmanen, Markus Lehmusruusu, Pääkäsikirjoittaja: Terhi Arola, Kuvaaja: Hannu-Pekka Vitikainen, Lavastaja: Pirjo Rossi, Pukusuunnittelija: Ninni Lahtinen, Maskeeraussuunnittelija: Eeva Hautamäki, Äänisuunnittelija: Pasi Peni, Säveltäjä: Antti Lehtinen, Leikkaajat: Jari Heikkinen, Markus Leppälä, Vastaava tuottaja/Zodiak: Teea Hyytiä, Tuottaja/Zodiak: Essi Tuukkanen, Tuottaja/Yle: Samu Reijonen, Tilaaja: Jarmo Lampela

Keskustele