Hyppää pääsisältöön

Ministerin taustalla veronmaksajille miljoonatappion tuottanut kuntoilujuomabisnes – MOT selvitti uuden hallituksen yritysyhteydet

Ministeri Ville Skinnari
Ville Skinnari sai yli 8000 ääntä kevään eduskuntavaaleissa. Ministeri Ville Skinnari Kuva: Heikki Kiseleff / Yle MOT,Ville Skinnari

Suuri osa uuden hallituksen ministerien yritysyhteyksistä liittyy poliittisiin nimityksiin. Muutama ministeri on osallistunut yrityselämään aktiivisesti. Ville Skinnarin ja tämän lähipiirin yhtiöt ovat saaneet noin puolitoista miljoonaa euroa erilaisia tukia, lainoja tai julkisia sijoituksia.

Ville Skinnarin tai tämän lähipiirin yhtiöt ovat saaneet Ely-keskuksilta ja Tekesiltä erilaisia tukia lähes 600 000 euroa. Lisäksi yksi yhtiöistä on saanut valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveralta lainaa ja pääomasijoituksia lähes miljoona euroa.

Veronmaksajille riskirahoitus on osoittautunut myös huonoksi sijoitukseksi, sillä yksi yhtiöistä on tuottanut isoja tappioita.

Kyse oli yrityksestä, joka kehitti urheilijoiden palautusjuomaa.

– Yhdeksän kymmenestä start up -yrityksestä epäonnistuu. Vielä pienempi osa yhtiöistä menestyy kansainvälisillä markkinoilla, ja sitä me yritimme. Otimme riskin, onnistuimme saamaan jalansijaa, mutta resurssimme eivät olleet riittävät kovassa kilpailussa, Ville Skinnari sanoo MOT:lle.

Ville Skinnari toimii Antti Rinteen (SDP) hallituksen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä.

Toisen polven kansanedustaja

  • Ville Skinnari, 45, on kansanedustaja ja SDP:n kolmas varapuheenjohtaja.
  • Skinnari valittiin kansanedustajaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.
  • Hän on suorittanut kauppatieteiden ja oikeustieteen tutkinnot.
  • Skinnari on entinen jääkiekkoilija ja toisen polven kansanedustaja. Hänen edesmennyt isänsä Jouko Skinnari oli demareiden kansanedustaja vuosina 1980–2015 ja Paavo Lipposen hallituksen ministerinä vuosina 1997–1999.

Yhteinen palautusjuomabisnes kiekko- ja talousvaikuttajien kanssa

Vuonna 2006 Skinnarin vaimo oli perustamassa yhdessä Kuusaman Osuusmeijerin kanssa yhtiötä nimeltä Northforce Oy. Yhtiö alkoi kehittää urheilijoille tarkoitettua palautumista edistävää juomaa.

Yhtiön tuotekehitykseen tuli mukaan myös urheilulääkäri Harri Hakkarainen.

Yhtiön valmistama juoma oli kehitetty juuston valmistuksesta syntyneestä ravintoarvoltaan korkealaatuisesta herasta. Myöhemmässä vaiheessa tuotekehityksessä ja osakkaana oli mukana myös tunnettu urheilulääkäri Aki Hintsa, joka toimi myös Formula 1 -sarjan varikkolääkärinä.

Skinnarin vaimo oli Nortforce Oy:n merkittävä osakkeenomistaja. Yhtiökokouksissa Ville Skinnari yleensä edusti vaimoaan valtakirjan turvin ja hän oli myös yhtiön hallituksen jäsen. Ville Skinnari omisti pienen osuuden yhtiöstä myös itse.

Yhtiöön tuli sijoittajiksi urheilu- ja talouspiireistä tuttuja vaikuttajia.

Osakkeenomistajaksi lähtivät esimerkiksi kahvi- ja mausteyhtiöstään tunnetun Pauligin suvun edustaja Eduard Paulig sekä jääkiekkoilijat Niklas Bäckström ja Lasse Kukkonen.

– Yhtiön kehittämä tuote herätti kiinnostusta kansainvälisissä urheilupiireissä, mikä nosti myös yhtiön arvoa. Tuotteella oli suuri globaali potentiaali ja sitä käytettiin esimerkiksi formulapiireissä, Skinnari sanoo,

Yhtiön rahoittajaksi tuli myös valtion erityisrahastoyhtiön Finnveran perustama ja omistama Aloitusrahasto Vera.

– Ensimmäisen yhteydenoton Aloitusrahasto Veraan teki yhtiön operatiivinen johto. Näihin aikoihin Aloitusrahasto Vera oli sijoittajana joka kolmannessa suomalaisessa start up -yrityksessä. Olin mukana rahoitusneuvotteluissa hallituksen jäsenenä sekä rahoituksen ja juridiikan asiantuntijana, Skinnari kertoo.

Finnveran tehdessä sijoituksensa yhtiöön Skinnari ei ollut vielä mukana politiikassa.

Finnveralta satojen tuhansien sijoitus yhtiöön

Aloitusrahasto Veran perustamisesta päätti vuonna 2006 silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (Kesk).

Veran oli tarkoitus tehdä riskisijoituksia muun muassa teknologia-alalle ja “innovatiivisiin yrityksiin”.

Ville Skinnarin mukaan Aloitusrahasto Vera sijoitti Northforce Oy:hyn yhteensä 763 000 euroa. Lisäksi Tekes eli nykyinen Business Finland antoi yhtiölle yli 300 000 euroa ja Ely-keskukset yli 50 000 euroa erilaisia tukia. Veronmaksajien rahaa yhtiöön tuli siis yli miljoonaa euroa.

Yksityistä rahaa yhtiöön tuli 860 000 euroa.

Veronmaksajille sijoitus osoittautui surkeaksi. Yhtiö teki tappiota vuodesta toiseen. Kesäkuussa 2016 omistajat totesivat yhtiökokouksessa tilanteen toivottomaksi.

”Yhtiön omistajilla ei ole halukkuutta rahoittaa esiteltyä jatkoprojektia. Parhaaksi vaihtoehdoksi todettiin liiketoiminnan myynti potentiaalisille ostajille nopealla aikataululla. Yhtiöllä on potentiaalisesti mahdollisuus toimia toimia elokuu oletuksella, että myyntilaskut kotiutuvat asianmukaisesti”, yhtiökokouksen pöytäkirjassa todetaan.

Elokuussa 2016 Vera suostui järjestelyyn, jossa sen myöntämiä pääomalainoja muutettiin Northforcen osakkeiksi. Tämän jälkeen aloitusrahasto Verasta tuli Northfacen suurin osakkeenomistaja noin 27 prosentin osuudella.

Kuvakaappaus asiakirjasta.
Northforce Oy:n omistajat totesivat vuonna 2016 järjestetyssä yhtiökokouksessa, että yhtiön taloudellinen tilanne on käytännössä toivoton. Kuvakaappaus asiakirjasta. Kuva: Milla Määttä / Yle MOT,Jyri Hänninen

Vain kolme kuukautta tämän jälkeen Northforce hakeutui selvitystilaan ja lopetti toimintansa. Kuinka suuret tappiot yhtiö lopulta teki, on epäselvää, sillä yhtiö ei ole toimittanut viimeisen tilikauden tilinpäätöstään kaupparekisteriin.

Lopettamista edeltävänä vuotena yhtiön tappiot olivat yli 1,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön lopettaessa toimintansa sen hallituksen puheenjohtajana toimi Ville Skinnari.

Infografiikka aiheesta: "Ministerien yritysyhteydet"
Antti Rinteen hallituksen ministerit ovat olleet mukana noin sadan yrityksen toiminnassa. Merkittävä osa yritysyhteyksistä liittyy poliittisiin luottamustehtäviin. Infografiikka aiheesta: "Ministerien yritysyhteydet" Kuva: Milla Määttä / Yle MOT,Jyri Hänninen

”Yhtiö ajautui kriisiin”

Veronmaksajien lisäksi Skinnari, hänen vaimonsa ja muut yhtiön osakkaat menettivät satojen tuhansien eurojen sijoituksensa.

– Yhtiö ajautui selvitystilaan tilanteessa, kun samaan aikaan olimme luomassa pohjoismaisittainkin suurta elintarvikealan bränditaloa Suomeen. Yhtiön pääraaka-ainetoimittaja irtisanoi yllättäen sopimuksemme omistuspohjan muututtua. Yhtiön toimiva johto irtisanoutui ja yhtiö ajautui kriisiin.

– Tämän jälkeen yhtiö on etsinyt kansainvälistä ostajaa ja käynyt pitkiäkin neuvotteluja Suomessa ja ulkomailla. Aineettomat oikeudet ovat olleet kiinnostuksen kohteena edelleen, Skinnari kertoo.

Skinnarin mielestä palautusjuomalla on edelleen potentiaalia menestyä.

Aloitusrahasto Veran tarina päättyi vielä surkeammin. Finnvera myi rahaston yksityisille sijoittajille vuonna 2016. Toiminta-aikanaan rahasto oli tehnyt tappiota yli 47 miljoonaa euroa.

”Valtio on antanut joka vuosi anteeksi Aloitusrahasto Veran pääomittamiseen myöntämiään pääomalainoja”, todetaan Valtiontalouden tarkastusviraston vuonna 2016 julkaisemassa selvityksessä.

Tämä tarkoittaa, että rahaston sijoitukset eivät tuottaneet, minkä takia rahasto ei ole kyennyt maksamaan valtiolta saamiaan lainoja takaisin.

Antti Rinteen hallitus
Antti Rinteen hallitus yhteiskuvassa Säätytalolla. Antti Rinteen hallitus Kuva: Pekka Tynell / Yle MOT

Pikavisiitti Lahden Pelicansin hallituksessa

Toisen polven kansanedustaja Ville Skinnari on koulutukseltaan lakimies. Nuorempana hän pelasi jääkiekkoa, josta on tullut Skinnarille myöhemmin bisnes.

Elokuussa 2017 Skinnari nimitettiin liigajoukkue Lahden Pelicansin hallitukseen. Hän jätti tehtävän vain muutaman kuukauden jälkeen.

– Kuten olen mediassa moneen kertaan maininnut ilmoitin pääomistajalle, että en halua jatkaa tehtävässä. Hallituksen kokoonpano ei olisi ollut mieleiseni, Skinnari kertoo.

Hän ei pyynnöstä huolimatta suostunut kertomaan tarkemmin pikavisiitin syitä.

Pelicansin hallituksen jäsenenä toimi saman aikaan muun muassa Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Nousiaista epäillään useista talousrikoksista ja lahjusten ottamisesta. Yhdeksi lahjusten maksajaksi poliisi epäilee lahtelaisen rakennusliikkeen SSR-konsernin entistä pääomistajaa Mika Wileniusta.

Wilenius on rahoittanut Lahden Pelicansin pääomistajaa Pasi Nurmista salaisesti virolaisten pöytälaatikkoyhtiöiden kautta.

Skinnari on edelleen mukana pienosakkaana 4,5 prosentin osuudella lahtelaisessa urheiluliikkeessä nimeltä Hockey Unlimited. Sen taustalta löytyy entisiä jääkiekkoilija, kuten nykyinen Pelicansien pääomistaja Pasi Nurminen, edelleen NHL:ssä pelaava Leo Komarov, pitkän liigauran tehnyt Toni Koivunen sekä kaksi venäläisen jääkiekkovalmentajan poikaa Sergei Grishintsov ja Vladislav Grishintsov.

Tällainen on ministereiden yrityshistoria

  • Antti Rinteen hallituksessa on 19 ministeriä. Heistä ainakin 14 on ollut vastuuhenkilö kuten hallituksen jäsen yhtiöissä.
  • Yhteensä yritysyhteyksiä eli vastuuasemia on noin sata. Näistä lähes kaikki ovat vanhoja vastuuasemia ja ministerit ovat luopuneet tehtävistä viimeistään tultuaan valituksi valtioneuvoston jäseneksi.
  • Yritysyhteyksistä lähes puolet on poliittisia tai luottamustoimeen liittyviä nimityksiä esimerkiksi kuntien, puolueiden ja valtion omistamien yhtiöiden hallituksiin tai ammattiliittojen omistamiin yhtiöihin.
  • Osa yritysyhteyksistä liittyy omistusasuntoihin eli jäsenyyksiin asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöiden hallituksissa.
  • Henkilökohtaista yritys- tai sijoitustoimintaa on ollut vain muutamalla ministerillä
  • MOT selvitti yritysyhteyksiä muun muassa Alma Talentin palvelun avulla. Historialliset tiedot eivät ole täydellisiä, vaan niissä voi esiintyä myös puutteita.

Rinteellä eniten vanhoja yritysyhteyksiä

Ville Skinnarin tai hänen lähipiirinsä yhtiöiden saamat tuet käyvät ilmi MOT:n tekemästä selvityksessä. Siinä on käyty läpi kaikkien uuden hallituksen 19 ministerin yritysyhteydet, myös sellaiset, joista ministerit ovat jo luopuneet

MOT selvitti asiaa nähdäkseen, millaisia taloudellisia sidonnaisuuksia ministereillä on ollut. Antti Rinteen hallituksen ministerit ovat olleet mukana lähes sadan yhtiön toiminnassa hallituksen jäsenenä tai muussa vastuuasemassa.

Noin puolet yritysyhteyksistä on ollut poliittisia nimityksiä, kuten kuntien, valtion tai puolueiden omistamien yritysten hallituspaikkoja.

Eniten vanhoja yritysyhteyksiä löytyy pääministeri Antti Rinteeltä. Hän on ollut hallituksen jäsen, tilintarkastaja tai muu vastuuhenkilö 22 yrityksessä. Rinteen tehtävät liittyvät pääosin hänen aikaisempaan rooliinsa ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

Muutamilla ministereistä on kokemusta liike-elämästä oman tai perheenjäsenten yritystoiminnan kautta.

Ministerit ovat luopuneet vastuuasemistaan yhtiöissä viimeistään tultuaan nimitetyksi hallitukseen. Menettely on tavanomainen ja sillä pyritään välttämään sidonnaisuuksien syntyä päätöksenteossa.

Jutussa on käytetty lähteenä myös MOT:n yritystukitietokantaa.

Kommentit