Hyppää pääsisältöön

Muusikko Samae Koskinen rakentaa retkillään kotasaunoja

Samae Koskinen istuu vilvoittelemassa kaupunkisaunan ulkopuolella sinisessä kylpytakissa ja katsoo kameraan.
Samaen mielestä saunassa saa jutella ja pitää ääntä, eikä edes saunan oven auki jääminen aiheuta saunaraivoa. ”Toki muiden saunojien mielipiteiden kuuntelu ja kunnioitus kuuluu aina asiaan.” Samae Koskinen istuu vilvoittelemassa kaupunkisaunan ulkopuolella sinisessä kylpytakissa ja katsoo kameraan. Kuva: Linda Rönnqvist Saunapäivä

Samae Koskisen Tää on se hetki -kesäbiisi on Saunapäivä-kampanjan tunnuskappale. Kysyimme Samaelta, millaisia ovat hänen saunamuistonsa. Kävi ilmi, että muusikko kohtaa fanejaan usein ilkosiltaan yleisissä saunoissa, lukee saunanlauteilla kirjoja ja rakentaa melontaretkillään kotasaunoja.

“Kiiltävä järvi
Viileä juoma
Älä päästä lämpöö karkaamaan
Kun faija illan lukee
Jälleen sen kolme karhuu
Hetkeks takas turvaan taas"

Näin laulaa muusikko Samae Koskinen uudella Tää on se hetki -biisillään. Sanat kertovat isän ja pojan yhteisestä saunahetkestä – kollektiivisista muistoista, jotka on piirretty suomalaisten perimään jo sukupolvia sitten.

Samaella itselläänkin on vahvoja muistoja oman poikansa ja isänsä kanssa vietetyistä yhteisistä saunahetkistä.

Kotisaunan lisäksi Samae saunoi isänsä kanssa luontoretkien lomassa, itserakennetuissa saunoissa. Samae oli 6-vuotias, kun hän pääsi ensimmäisen kerran isänsä mukaan kanoottiretkelle. Näillä retkillä isä ja poika laskivat kanootilla koskia ja rakensivat yhdessä kotasaunoja.

– Se oli koko päivän työ. Ensin haimme pitkät puut, että saimme kodan pystyyn. Saunassa heitettiin löylyt ja sitten mentiin kylmään koskeen uimaan. Ne olivat siisteimpiä saunoja, joissa olen koskaan ollut, Samae kertoo.

Samae on kiitollinen isälleen siitä, että hän näytti pojalleen, miten hieno paikka luonto on. Tänä kesänä Samae lähtee oman 6-vuotiaan poikansa kanssa ensimmäisen kerran kanoottiretkelle.

Nyt kotasaunaperinne jatkuu sukupolvelta toiselle.

– Katsotaan, miten poikani ottaa vastaan erämaassa olemisen, vai onkohan hän täysin urbanisoitunut lapsi, Samae pohtii hymyillen.

Fanikohtaamisia munasillaan

Samaen varhaisin saunamuistonsa liittyy riihimäkeläisen koulun yhteydessä sijainneen kodin saunaan.

– Faija työskenteli koulun vahtimestarina ja siksi hänellä oli työsuhdeasunto koululla. Meillä oli siellä sähkösauna. Ensimmäinen saunamuistoni liittyy kiuasmakkaraan. Makkaraan tehtiin viillot ja väleihin laitettiin juustoa. Muistan, kuinka juusto suli vähän, muttei kokonaan.

Nykyisin Samae saunoo useimmiten itse remontoimassaan kotisaunassa poikansa kanssa. Makkara on vaihtunut soijanakkeihin, ja saunajuomana alkoholiton olut. Samaen mukaan oma sauna on elämänlaatua parantava juttu.

– Tykkään saunoa myös yksin. Välillä luen kirjaa siellä lauteilla, omassa rauhassa.

Kuva lehdestä, jossa Samae Koskisen keikkailmoitus. Lehden päällä tulitikut.
Samae huomasi viime juhannuksena, että puusaunan sytykkeiden joukossa oli hänestä itsestään kertova lehtijuttu. Hyvin se sauna silläkin syttyi! Kuva lehdestä, jossa Samae Koskisen keikkailmoitus. Lehden päällä tulitikut. Kuva: Samae Koskinen Saunapäivä

Yksinsaunomisen vastapainoksi Samae käy mielellään myös yleisissä saunoissa. Niissä kuulee parhaat jutut – ja pääsee kohtaamaan myös faneja.

– Koska ammattini on julkinen, minut tunnistetaan usein. Ihmiset tulevat kertomaan, että “se ja se on hyvä biisi”. Monta kertaa oon suihkussa kätelly jotain tyyppiä munasiltaan.

Samaeta eivät tällaiset kohtaamiset ahdista. Hänen mukaansa ne kertovat siitä, että yleisissä saunoissa ja suihkutiloissa ihmiset avautuvat helpommin kuin vaikkapa kaupassa.

Saunaretkiä ystävän kanssa

Laulussaan Läski mulkku Samae kertoo ystävyydestä ja kaukana asuvasta ystävästään, jonka kanssa hänellä on tapana tehdä viikonlopun mittaisia saunaretkiä 3-4 kertaa vuodessa.

Yksi Samaen parhaista saunamuistoista liittyy juuri tällaiseen viikonloppumatkaan.

– Viime kesänä olimme Tuuloksen Jänisjärvellä. Vedimme seitsemän tuntia saunajojoa eli saunaan-järveen-saunaan-järveen-saunaan… Se on paras saunamuistoni: maratonsaunomista ja älytön määrä keskustelua, Samae kertoo.

– Sellaisen saunomisen jälkeen sitä tulee uutena tyyppinä ulos!

Teksti Kirsi Markkanen

Katso alta Samaen Tää on se hetki -musiikkivideo!