Hyppää pääsisältöön

Alman ensimmäinen levy lykkääntyi, mutta Ilosaarirock-keikan perusteella se ei ole haitannut ketään

Alma
Alma Kuva: Nelli Kenttä / YleX Alma

KEIKKA-ARVIO: Alma on kulkenut pitkän matkan hänen hehkutetusta ensimmäisestä Flow-keikastaan ja julkaissut vuosien varrella verrattain vähän materiaalia. Ensimmäistäkään albumia ei ole vielä julkaistu, mutta Joensuun Laulurinnettä se ei painanut.

Keikalla nuoren tähden vahvuus perustuu yhdistelmään maanläheisyyttä ja puhdasta talenttia.

Asennetta ja myrskyvaroitus

Alman keikka Ilosaarirockin kolmantena päivänä, päälavan toiseksi viimeisenä esiintyjänä sai festivaalikansan liikkeelle. Lavaa kohti suuntasi tasaisena virtana ihmismassa, joka täytti lopulta Laulurinteen äärimmilleen.

Ensimmäistä kertaa näillä festivaaleilla esiintyvän artistin keikkaa on selvästi odotettu.

Hyväntuulinen Alma kävelee lavalle ja viimeistään toisena kappaleena esitetyn Karman aikana yleisöstä jokainen tietää, että seuraava tunti tulee tarjoilemaan juuri sitä, mitä tältä tähdeltä odotetaankin: hyvät bileet ja virtuoosimaista vokalisointia.

Viime vuoden Ruisrockin keikkaan verrattuna Alma näyttää itsevarmemmalta ja lavaesiintyminen on kypsempää – vaikka itsevarmuudesta ei silloinkaan ollut puutetta.

Kenties viime aikojen kritiikki viivästyneestä albumista ja Euroopan kiertueesta ovat käynnistäneet ylimääräisen vaihteen näyttämisenhalussa: 23-vuotias Alma-Sofia Miettinen Kuopiosta on tullut antamaan myrskyvaroituksen arvostelijoilleen.

Suoria kuittauksia kritiikkiä kohtaan ei välispiikeissä kuulla kuten tämän vuoden Ruisrockissa, mutta lavapresenssistä sen aistii takariviin saakka.

Alma
Alma Kuva: Nelli Kenttä / YleX Alma

Maanläheinen maailmanluokan tähti

Lavarakennelma ja show on melko pelkistetty.

Keskellä lavaa seisoo tehdasmainen metallinen portaikko, taustanäytöillä vilkkuvat visuaalit ja Alman sisko Anna viihtyy aiempaa enemmän taka-alalla perkussioiden ääressä. Alma on pukeutunut mustiin housuihin ja nahkatakkiin.

Tunnin esitys kaipaisi ajoittain lisää suuren maailmanluokan show-elementtejä, mutta ehkä tässä onkin oleellinen osa Alman kiinnostavuutta artistina: kaikki meriitit elvistelyyn on jo taskussa, mutta hän on silti helposti lähestyttävän ja maanläheisen oloinen.

– Tää biisi on omistettu legendoille! Ei heille, jotka ovat aikaansaaneet jotain legendaarista, vaan heille, jotka ovat oksennelleet telttansa viereen, ihan kuten minä ennen, Alma spiikkaa Legend-kappaleen.

Juuri näillä tavoilla Alma tuo itsensä lähelle yleisöä. Ei hypetystä omin avuin aikaansaadusta menestyksestä, vaan arkisia ja vähän jopa noloja tarinoita omasta elämästä.

Miten monen maailmanluokan artistin on kuultu kertovan omia tarinoita oksentamisesta tuhansien ihmisten edessä?

Alma
Alma Kuva: Nelli Kenttä / YleX Alma

Välispiikit alleviivaavat ajatusmaailmaa

Joensuussa alkaa satamaan ajoittain melko rankastikin keikan puolivälin tienoilla ja se tuntuu vain parantavan jo muutenkin keikasta silminnähden keikasta nauttivaa solistia.

– Mitä täällä tapahtuu? Mä rakastan Suomea, ihana olla kotona! Alma aloittaa.

– Kuinka moni aikoo juhlia tänään? Me ainakin aiotaan, jatkoilla tulee tapahtumaan. Me bailataan Dynamossa, koska huomenna on loma!

Dynamo tosin on klubi Turussa, mutta spiikin rivien välissä on selvä viesti: Alma ei halua eristää itseään fanien ulottumattomiin, vaan kaikki ovat tervetulleita juhlimaan samaan paikkaan hänen kanssaan.

Aivan kuin Ilosaarirockin keikka olisi yhtä kuin etkoina toimivat kotibileet Miettisillä, joista siirrytään kohta yhdessä juhlimaan.

Keikkaa läpileikkaa juuri tämän tyylinen dynamiikka.

Kun biisit soivat, lavalla on oman talenttinsa tunteva ja itsevarmaa uhoa säteilevä, maailmanlaajuisesti tunnettu suomalainen tähti.

Välispiikkien aikana hän muuttuu taas Miettisen Almaksi Kuopiosta, joka ei nosta itseään jalustalle, oksentaa telttoihin ja kutsuu kaikki jatkoille tasavertaisina.

Ajankohtaisuus ei ole synonyymi julkaisutahdille

Juuri tämä Alman omalla persoonalla luotu imago sekä kansainväliset noteeraukset tekevät tästä Suomen vientitoivosta relevantin, vaikka albumia ei ole vielä kuulunutkaan.

Miley Cyruksen kanssa kirjoittaminen, Elton Johnin antama haippi ja maininta BBC:n nousevia artisteja esittelevällä Sound of -listauksella ovat kaikki sen tason meriittejä, joihin kovinkaan moni suomalainen ei ole yltänyt.

Ikuisuuksiin ne eivät kuitenkaan kannattele.

Keikan aikana kuullaan vanhempien Bonfire, Chasing Highs ja Phases -hittien lisäksi uudempia singlejä.

Alma on kertonut, että ei halua uusilla kappaleilla tähdätä hittivarmaan elektropoppiin, vaan tekee nyt ensimmäistä kertaa jotain, joka on lähempänä häntä itseään.

Tästä erittelystä uusien ja vanhojen kappaleiden välillä huolimatta keikka on tyylillisesti koherentti kokonaisuus, vaikka vanhemmat hitit luonnollisesti sytyttävätkin yleisön suurempaan hurmokseen.

Puhtaasti striimilukujen valossa tämän vuoden puolella julkaistut singlet eivät ole yltäneet aiempien tasolle ja samaa viestiä alleviivaa myös yleisön viileä reaktio kappaleisiin keikalla.

Tulevien kesien festivaalikeikkoja ajatellen Have You Seen Her -albumilta olisi hyvä löytyä paremmin menestyviä kappaleita.

Uskottavuudestaan tai venyvistä julkaisuaikatauluista artistin ei kuitenkaan tämän keikan perusteella tarvitse olla huolissaan.

Alman musiikki on hänen näköistään, oli tähtäimenä sitten tehdä musiikkia varmemmilla hittikaavoilla tai selkeämmin omintakeisella tyylillä.

Alman aitoutta, ääntä ja persoonaa kun ei voi laimentaa, vaikka seuraavalta levyltä parit hittivarmat elektropopit löytyisivätkin.

YleX on Ilosaarirockin mediakumppani.