TV1 maanantaina 29.7.2019 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 30.7. klo 6.25 , Areenassa
Jos deittailee netissä, kumppani voi olla missä päin maailmaa hyvänsä. Ammattihuijarit ovat vain klikkauksen päässä. He sanovat mitä tahansa saadakseen uhrin rahat.
Brittiläinen Roy Twiggs löysi deittisivustolta elämänsä rakkauden ”Donnan”, joka kertoi olevansa Amerikasta. Deitti osoittautui huijaukseksi. Roy menetti elinikäiset säästönsä ja on nyt varaton. Eläke menee velkojen lyhennyksiin.
”Halusin vain löytää jonkun, jonka kanssa voisin jutella", miettii Twiggs.
Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Romanssihuijarit käyttävät hyväkseen yksinäisiä ihmisiä. Roy Twiggsin tapaus on yksi esimerkki monista.
Maailmanlaajuisesti toimivien huijareiden toiminta on järjestelmällistä. Uhreja varten on tehty romanttisen suhteen käsikirjoitus, joiden avulla voi pitää yhteyttä kymmeniin uhreihin samaan aikaan.
Valeprofiililla huijarin jäljille
BBC:n tutkivan journalismin Panorama-dokumentissa Nettirakkauden kallis hinta toimittaja Athar Ahmad virittää ansan nettirikolliselle. Hän haluaa saada yhteyden huijariin ja luo oman huijausprofiilin nettiin.
Ahmadin valeprofiili on hyvätuloinen, eronnut nainen, "Kathryn", joka etsii oikeaa, suurta rakkautta. Kuinka nopeasti romanssihuijari ottaa Kathryniin yhteyttä? Kuinka nopeasti viesteissä ryhdytään pyytämään rahaa? Kenen henkilöllisyyden nettihuijari on tällä kertaa kaapannut?
Dokumentissa seurataan nettirikollisuuden jälkiä ympäri maailmaa. Ahmad vierailee Yhdysvalloissa ja päätyy Nigeriaan, jossa huijariliigat usein toimivat.

Huijarit eivät luovu uhristaan
Romanssihuijari lymyää tekaistun profiilin takana. Toimittaja Athar Ahmad vierailee yrityksessä, joka jäljittää nettihuijareita.
”On todella raskasta joutua kertomaan uhrille, ettei hänen kumppaniaan ole olemassakaan. Myös uhrien on usein hyvin vaikea ymmärtää sitä”, sanoo yksityisetsivä Laura Lyons.
Huijarit eivät hevillä luovu uhristaan. Jos on haksahtanut kerran, on suurempi riski joutua kohteeksi uudelleen.
Nettirikolliset jäävät harvoin kiinni, poikkeuksiakin löytyy. Yhdysvalloissa Missisippin Gulfportissa jäljitettiin Yahoo-jengiä, joka oli huijannut tuhansia ihmisiä. Tutkinta johti neljän amerikkalaisen ja 12 nigerialaisen rikollisen pidätykseen ja oikeudenkäytiin.
Panorama: Catching The Catfish. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.