Hyppää pääsisältöön

Panorama: Nettirakkauden kallis hinta – ”Halusin vain löytää jonkun, jonka kanssa jutella”

Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan.
Toimittaja Athar Ahmad (oik.) tapaa Roy Twiggsin, joka on menettänyt omaisuutensa nettihuijarille. Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Kuva: Copyright: © BBC Yle TV1,Panorama: Nettirakkauden hinta

TV1 maanantaina 29.7.2019 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 30.7. klo 6.25 , Areenassa

Jos deittailee netissä, kumppani voi olla missä päin maailmaa hyvänsä. Ammattihuijarit ovat vain klikkauksen päässä. He sanovat mitä tahansa saadakseen uhrin rahat.

Brittiläinen Roy Twiggs löysi deittisivustolta elämänsä rakkauden ”Donnan”, joka kertoi olevansa Amerikasta. Deitti osoittautui huijaukseksi. Roy menetti elinikäiset säästönsä ja on nyt varaton. Eläke menee velkojen lyhennyksiin.

”Halusin vain löytää jonkun, jonka kanssa voisin jutella", miettii Twiggs.

Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Romanssihuijarit käyttävät hyväkseen yksinäisiä ihmisiä. Roy Twiggsin tapaus on yksi esimerkki monista.

Maailmanlaajuisesti toimivien huijareiden toiminta on järjestelmällistä. Uhreja varten on tehty romanttisen suhteen käsikirjoitus, joiden avulla voi pitää yhteyttä kymmeniin uhreihin samaan aikaan.

Valeprofiililla huijarin jäljille

BBC:n tutkivan journalismin Panorama-dokumentissa Nettirakkauden kallis hinta toimittaja Athar Ahmad virittää ansan nettirikolliselle. Hän haluaa saada yhteyden huijariin ja luo oman huijausprofiilin nettiin.

Ahmadin valeprofiili on hyvätuloinen, eronnut nainen, "Kathryn", joka etsii oikeaa, suurta rakkautta. Kuinka nopeasti romanssihuijari ottaa Kathryniin yhteyttä? Kuinka nopeasti viesteissä ryhdytään pyytämään rahaa? Kenen henkilöllisyyden nettihuijari on tällä kertaa kaapannut?

Dokumentissa seurataan nettirikollisuuden jälkiä ympäri maailmaa. Ahmad vierailee Yhdysvalloissa ja päätyy Nigeriaan, jossa huijariliigat usein toimivat.

Moni on langennut netissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan.
Toimittaja Athar Ahmad ja tuottaja Laura Burns jäljittävät romanssihuijaria Nigeriassa. Moni on langennut netissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Kuva: BBC Yle TV1,Panorama: Nettirakkauden hinta

Huijarit eivät luovu uhristaan

Romanssihuijari lymyää tekaistun profiilin takana. Toimittaja Athar Ahmad vierailee yrityksessä, joka jäljittää nettihuijareita.

”On todella raskasta joutua kertomaan uhrille, ettei hänen kumppaniaan ole olemassakaan. Myös uhrien on usein hyvin vaikea ymmärtää sitä”, sanoo yksityisetsivä Laura Lyons.

Huijarit eivät hevillä luovu uhristaan. Jos on haksahtanut kerran, on suurempi riski joutua kohteeksi uudelleen.

Nettirikolliset jäävät harvoin kiinni, poikkeuksiakin löytyy. Yhdysvalloissa Missisippin Gulfportissa jäljitettiin Yahoo-jengiä, joka oli huijannut tuhansia ihmisiä. Tutkinta johti neljän amerikkalaisen ja 12 nigerialaisen rikollisen pidätykseen ja oikeudenkäytiin.

Panorama: Catching The Catfish. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.