Hyppää pääsisältöön

Panorama: Nettirakkauden kallis hinta – ”Halusin vain löytää jonkun, jonka kanssa jutella”

Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan.
Toimittaja Athar Ahmad (oik.) tapaa Roy Twiggsin, joka on menettänyt omaisuutensa nettihuijarille. Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Kuva: Copyright: © BBC Yle TV1,Panorama: Nettirakkauden hinta

TV1 maanantaina 29.7.2019 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 30.7. klo 6.25 , Areenassa

Jos deittailee netissä, kumppani voi olla missä päin maailmaa hyvänsä. Ammattihuijarit ovat vain klikkauksen päässä. He sanovat mitä tahansa saadakseen uhrin rahat.

Brittiläinen Roy Twiggs löysi deittisivustolta elämänsä rakkauden ”Donnan”, joka kertoi olevansa Amerikasta. Deitti osoittautui huijaukseksi. Roy menetti elinikäiset säästönsä ja on nyt varaton. Eläke menee velkojen lyhennyksiin.

”Halusin vain löytää jonkun, jonka kanssa voisin jutella", miettii Twiggs.

Moni on langennut internetissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Romanssihuijarit käyttävät hyväkseen yksinäisiä ihmisiä. Roy Twiggsin tapaus on yksi esimerkki monista.

Maailmanlaajuisesti toimivien huijareiden toiminta on järjestelmällistä. Uhreja varten on tehty romanttisen suhteen käsikirjoitus, joiden avulla voi pitää yhteyttä kymmeniin uhreihin samaan aikaan.

Valeprofiililla huijarin jäljille

BBC:n tutkivan journalismin Panorama-dokumentissa Nettirakkauden kallis hinta toimittaja Athar Ahmad virittää ansan nettirikolliselle. Hän haluaa saada yhteyden huijariin ja luo oman huijausprofiilin nettiin.

Ahmadin valeprofiili on hyvätuloinen, eronnut nainen, "Kathryn", joka etsii oikeaa, suurta rakkautta. Kuinka nopeasti romanssihuijari ottaa Kathryniin yhteyttä? Kuinka nopeasti viesteissä ryhdytään pyytämään rahaa? Kenen henkilöllisyyden nettihuijari on tällä kertaa kaapannut?

Dokumentissa seurataan nettirikollisuuden jälkiä ympäri maailmaa. Ahmad vierailee Yhdysvalloissa ja päätyy Nigeriaan, jossa huijariliigat usein toimivat.

Moni on langennut netissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan.
Toimittaja Athar Ahmad ja tuottaja Laura Burns jäljittävät romanssihuijaria Nigeriassa. Moni on langennut netissä väärällä identiteetillä esiintyvien rikollisten ansaan. Kuva: BBC Yle TV1,Panorama: Nettirakkauden hinta

Huijarit eivät luovu uhristaan

Romanssihuijari lymyää tekaistun profiilin takana. Toimittaja Athar Ahmad vierailee yrityksessä, joka jäljittää nettihuijareita.

”On todella raskasta joutua kertomaan uhrille, ettei hänen kumppaniaan ole olemassakaan. Myös uhrien on usein hyvin vaikea ymmärtää sitä”, sanoo yksityisetsivä Laura Lyons.

Huijarit eivät hevillä luovu uhristaan. Jos on haksahtanut kerran, on suurempi riski joutua kohteeksi uudelleen.

Nettirikolliset jäävät harvoin kiinni, poikkeuksiakin löytyy. Yhdysvalloissa Missisippin Gulfportissa jäljitettiin Yahoo-jengiä, joka oli huijannut tuhansia ihmisiä. Tutkinta johti neljän amerikkalaisen ja 12 nigerialaisen rikollisen pidätykseen ja oikeudenkäytiin.

Panorama: Catching The Catfish. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.