Hyppää pääsisältöön

Radio Suomen kesäsarja: Kauneuden monta maailmaa - mitä kaikkea kauneus voi olla?

Taj Mahal Intiassa
Taj Mahal Intiassa. Taj Mahal Intiassa Kuva: Yle/Mikaela Sonck Taj Mahal

Marja Ala-Kokon toimittamassa kesäsarjassa katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.

Kauneuden monta maailmaa kurkistaa erilaisiin kauneuskäsityksiin ja pohtii, mitä kaikkea kauneus voi olla. Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus - kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset.

Yksi vaikea kysymys on, onko olemassa kauneutta sellaisenaan, riippumatta meistä havaitsevista ihmisistä? Tähän vastaa sarjassa esteetikko.

– Antiikin aikana filosofeista Platon edusti sellaista kantaa, että havaitsevasta ihmisestä riippumatonta, objektiivista kauneutta on olemassa. Kauneus on ihmisestä riippumaton ilmiö, arvo, sanoo esteetikko, yliopistonlehtori Oiva Kuisma.

Mikä sitten näyttäytyy meille kauniina?

Tämä riippuu toki katsojasta ja kauneuden määrittelystä, mutta myös tilanteesta. Kaikkea pitäisi katsoa myös kahdella silmällä, pohtii kirjailija, tutkija Jaakko Hämeen-Anttila.

– Kesäyönä voi olla vaikea aistia hyttysen kauneus, mutta sitten kun hyttynen on luontokirjassa kuvattuna ja näkyy esimerkiksi se symmetria, se saa aikaan vahvan esteettisen tuntemuksen.

Ihmiskehon kauneus puolestaan kiinnostaa kirjailija, tutkija Virpi Hämeen-Anttilaa.

– Pidän kaikista vartaloista, kun ne ovat liikkeessä. Rakastan tanssijoiden kauneutta, sitä mitä ihmisruumis voi tehdä silloin kun se liikkuu - se kokonaisuus mikä tulee kun ihminen ilmaisee myös sisimpiä tunteitaan vartalollaan, silloin myös ihmisen keho on kauneimmillaan.

Toisaalta saatamme kokea ristiriitaa luonnollisuuden ja ehostetun kauneuden välillä ja ihannoimme nuoruutta.

– Älä meikkaa vaan meditoi, summaa Jaakko Hämeen-Anttila.

Entä voimmeko löytää kauneutta esimerkiksi politiikasta? Sanailu eduskunnassa ei aina välttämättä ole kovin kaunista, mutta kauneutta voidaan nähdä toisten kunnioituksessa ja auttamisessa, sanovat monet sarjaan haastatellut poliitikot.

– Kaunista on, jos arkipäivän keskellä huomaamme toisen tarvitsevan tukea ja pystyy edes pieneltä osin auttamaan, pohtii kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.).

– Kesä, luonto ja lapsenlapset, listaa puolestaan kauniita asioita kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Käenkaali eli ketunlaeipä
Käenkaali eli ketunlaeipä Kuva: Risto Salovaara/Yle Käenkaali,kukat (koristekasvit),kasvit,metsä,luonto

Luonto nousee esiin monen muunkin haastateltavan pohtiessa, mikä heistä on kaunista; virtaavat vedet, ikimetsä, tunturimaisema, linnut ja muu luonto.

Esimerkiksi hortonomi vaalii työssään kauneutta monin tavoin. Hänenkin mielestään luonnon luomukset ovat kauniita.

– Kasvit yleensäkin ovat kauniita, mutta myös muut pienet eliöt, tai linnut - lukuun ottamatta ehkä koppakuoriaisia, joista en kauheasti pidä. Mutta voivathan nekin olla kauniita, naurahtaa hortonomi Katja Uski.

Häntä kiehtoo myös japanilainen estetiikka

Kaikki Kauneuden monta maailmaa -sarjan jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa ja Radio Suomen päivä -ohjelmassa kesämaanantaisin.

Kimalainen lentää kirsikankukissa.
Kimalainen lentää kirsikankukissa. Kuva: Nella Nuora / Yle kirsikkapuut,Kirsikkapuisto (Roihuvuori),Kimalainen (Yellowjacket),kukat (kasvinosat)

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi