Hyppää pääsisältöön

Tähtitanssija ja koreografi Minna Tervamäki: Esiintyminen on nautinnollista, mutta esitykset ovat häviävän pieni osa kaikesta siitä työstä, mitä teen

Minna Tervamäki.
Minna Tervamäki on toiminut Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana. Nykyään hän tekee usein poikkitaiteellista yhteistyötä koreografina ja tanssijana. Minna Tervamäki. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Minna Tervamäki

Minna Tervamäen elämä muuttui, kun hän jäi Kansallisbaletista eläkkeelle 44-vuotiaana. Työ yrittäjänä on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Se on tanssimista, koreografioiden tekoa ja opettamista, mutta myös esimerkiksi tuomarointia, juontamista ja yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa.

– Jos minulle olisi sanottu kaksikymppisenä, että viisikymppisenä edelleen tanssin, minulla on 5-vuotias lapsi ja minulle tarjotaan edelleen uusia produktioita tanssijana ja koreografina, olisin tuskin uskonut, kertoo Minna Tervamäki Kutsuvieras-ohjelmassaan.

Minna Tervamäki tanssii.
Minna Tervamäki käyttää esityksissään monenlaista rekvisiittaa. Kuvassa insinööri Pertti Kiiverin autotallissa syntynyt rautahame. Minna Tervamäki tanssii. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Minna Tervamäki

Riskejä ja rohkeutta

Tanssimisessa, koreografian teossa ja ohjaamisessa Tervamäkeä inspiroi edelleen loputon tarve mennä seuraavalle tasolle. Hän pyrkii löytämään vielä paremman liikkeen tai visuaalisen ilmeen.

Täydellisyyden tavoittelusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Koen pikemminkin, että kaikki on liikkeessä, hakee muotoaan, kehittyy, muuntuu ja on elossa.

Ohjelmassa kuulemme, miten Minna Tervamäki lämmittelee ennen esitystä ja miltä keho tuntuu juuri ennen esityksen alkua. Lisäksi hän kertoo, miten vaihtuvat valot vaikuttavat tasapainon aistimiseen ja miten tärkeätä on osata muuntaa tanssiteos erikokoisille näyttämöille.

Minna Tervamäki siirtää kulissiseiniä auton lavalla.
Esiintymiseen kuuluu paljon sellaista valmistautumista, jota yleisö ei näe. Tanssija Minna Tervamäki kantaa seinäkkeitä näyttämölle illan esitystä varten. Minna Tervamäki siirtää kulissiseiniä auton lavalla. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Minna Tervamäki

Vapauden ja yrittäjyyden huuma

– Välillä oikein hätkähtää, kun herää siihen todellisuuteen, että saan työssäni kuunnella jatkuvasti upeaa musiikkia, tehdä töitä todella mahtavien ja ihanien kollegojen kanssa ja käyttää omaa potentiaaliani monipuolisesti.

Tervamäelle tärkeitä teemoja ovat uskallus, ikuinen oppiminen, tiimityöskentely ja muutos.

– Balettimaailmassa eläneenä olen nuoresta asti omaksunut harhaanjohtavan kontrollin tunteen.

Minna Tervamäki sanoo, että kontrollista pitää kuitenkin myös osata luopua, jotta jokaisen hetken ainutlaatuisuus ja itse taiteilijuus pääsee esiin.

– En niinkään usko mihinkään ylimaalliseen johdatukseen vaan sattumaan, tilannetajuun, valmistautumiseen ja rohkeuteen.

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Camille Saint-Saëns: Joutsen
Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana: Kilsoi Takana
Ástor Piazzolla: Etude-tango
Kimmo Pohjonen: Anemone
Susannah and the Magical Orchestra: Believer
Club for Five: You are the voice
Georg Friedrich Händel: Passacaglia
Maarit: Jotain on mulla mielessäni

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi