Hyppää pääsisältöön

Eron hetkellä tarvitaan peiliä – Suden hetki -sarja teki vaikutuksen erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmiin

Marja Kihlström katsoo valoisassa kuvassa hymyillen kameraan.
Marja Kihlström on erityistason seksuaaliterapeutti, tietokirjailija ja bloggaaja. Marja Kihlström katsoo valoisassa kuvassa hymyillen kameraan. Kuva: Aleksi Rytkönen terapeutit,erityistason seksuaaliterapeutti

Erityistaso seksuaaliterapeutti Marja Kihlström katsoi eräänä päivänä Suden hetki -sarjaa, joka käsittelee epätavallista miesten eroterapiaa. Sarja teki vaikutuksen ja sai Kihlströmin pohtimaan sekä asiakkaitaan että omaa parisuhdettaan. Draamasarjassa neljä miestä hakee eroonsa apua, mikä on Kihlströmille tuttua ammattinsa kautta. Lue, miten oikea terapeutti näkee sarjan rajun eroterapian. Hyötyisikö oma parisuhde sen katsomisesta?

”Sä et voi tuntea toista, älä oleta mitään.” Näin Suden hetki -sarjassa toteaa eroguru Toni Koistinen (Marc Gassot). En voi muuta kuin huutaa mielessäni kyllä! Oletukset kuuluvat niihin tuhoisimpiin asioihin parisuhteessa. Ja käsittelemättöminä niiden merkitys vain kasvaa.

Istuimme sohvalle muruni kanssa eräänä toukokuisena iltana ja aloimme katsoa Suden hetki -sarjaa. Olin itse todella innoissani, mutta muru hieman vastusteli koko katsomista. Jo ensimmäisen jakson aikana tapahtui kuitenkin jotain. Sarja tykittää esiin patriarkaatin rakentaman mieskuvan kaiken kestävästä ja yksin selviävästä sankarimiehestä ja sen aiheuttamista vinoumista. Siitä lähtien katsoimme koko sarjan putkeen kahdeksana iltana.

Tyyli on hetkittäin aivan villi, ironinen ja jopa hävytön. Yleisesti ottaen terapeutti yrittää olla ammatissaan sensitiivinen, mutta eroguru Koistinen vähät välittää! Silti hänen sanoissaan on juurta ja syvyyttä. Samaan aikaan myös surua. Koistisen hahmoon kirjoitettua surua tuodaan esiin hienovaraisesti pitkin matkaa upean näyttelijäntyön kautta.

Katsoessani sarjaa mietin kaikkia miesasiakkaitani eron hetkellä tai sen jälkeen.

Katsoessani sarjaa mietin kaikkia miesasiakkaitani eron hetkellä tai sen jälkeen. Miten raastavaa, mutta tärkeää heille on ollut löytää oma haavoittuvuus, tuoda näkyväksi kärsimys, viha ja suru. Ne voi yrittää kätkeä ja painaa piiloon, mutta ne eivät häviä. Ja mitä taistelua ihminen käykään näinä hetkinä!

Sitä, miten paljon energiaa piilottelu vie, ilmentää Nalle (Eero Milonoff) upeasti Suden hetken edetessä ja hänen tarinansa auetessa.

Nalle, Antsa (Ville Keskilä), Rami (Elias Keränen), Jasper (Tomi Alatalo) ja Heta (Malla Malmivaara) yhdessä eroguru Koistisen kanssa elävät mielessäni päivisin, he menevät ihoni alle. Pohdin heidän tarinoitaan. Mikä on johtanut mihinkin, miksi Antsan on niin vaikea kertoa rakkaudestaan? Miksi Jasper kadotti kumppaninsa? Miksi Rami ei uskalla kohdata itseään? Tai mitä Nalle piilottelee? Mikä rooli heidän lapsuudellaan tai kumppaneillaan on? Kuinka paljon erogurun omasta erosta on vielä käsittelemättä?

Tuntuu kuin käsikirjoittaja Laura Immonen olisi itse salanimellä kirjoittava terapeutti.
Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa.
Heta, Nalle, Antsa, Jasper ja Rami osallistuvat rajuun eroterapiaan, joka sisältää välillä kyseenalaisia tehtäviä, kuten selvitä haudasta ulos. Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa. Kuva: Teppo Högman / Warner Bros. Finland suden hetki,Malla Malmivaara,Eero Milonoff

Vastauksia satelee. Tuntuu kuin käsikirjoittaja Laura Immonen olisi itse salanimellä kirjoittava terapeutti, niin hyvin hän tavoittaa terapiamaailman nyansseja. Käsikirjoitus on täynnä loistavia oivalluksia, eikä siinä vajota suureen kärsimykseen suomalaisen miehen työstäessä eroaan. Monesti nauroimme murun kanssa aivan spontaanisti sarjaa katsoessa!

Mikä parasta, puhuimme hahmoista ja tapahtumista, mikä väkisin vie pohtimaan omaa elämäämme ja meidän kahden suhdetta. Puhumme haasteistamme, lapsien vauvavuosista, murun työmatkoista. Miten helppoa asioita on ollut kätkeä, onneksi itse opiskelin terapeutiksi. Monesti ilmassa on ollut kysymys, että olisimmeko mekin jo eronneet ilman opintojani?

Suden hetken katseleminen vei syvälle omaan elämäänikin. Mitä kaikkea tapahtui ennen kuin vanhempani erosivat? Miksi kummisetäni tappoi itsensä avioeron jälkeen? Miten vähän ylipäätään lyhyempien tai pidempienkään suhteiden jälkeen olin omia erojani selvitellyt. Kaikista raastavimpana tunsin kivun ja syyllisyyden ensimmäisen pitkän suhteeni päättämisestä. Silloinen kumppanini olisi varmasti kaivannut Suden hetki –terapiaa tai muuta apua. Ja niin olisin tarvinnut itsekin.

Samaistuin eniten naisterapeutti Hetaan, jonka mies on kadonnut. Hän hyppää ainoana naisena miesten eroryhmään, sulautuen tärkeäksi osaksi porukkaa. Miten kujalla sitä voi olla itse kukin omassa elämässään, vaikka kuinka olisi asiantuntija… Erosta ei kuitenkaan selviä asiantuntijuudella, vaan matkalla omaan elämään. Tunnistamiseen, hyväksymiseen ja mahdollisuuksien näkemiseen tarvitaan rehellistä silmien avausta. Terapeuttina sitä tottuu haastamaan ja tukemaan muita, mutta niin vain Hetankin roolihahmo ärsyyntyy tutulla tavalla, kun häntä haastetaan.

Kun katsoo erotilastoja, tietyt seikat eron syynä nousevat esiin sukupuoleen katsomatta: vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä, rakkauden puute, parisuhdetta ei ole hoidettu ja uskottomuus. Juuri nämä syyt tuodaan näkyviksi myös Suden hetkessä, samaistumisen kokemukselta on vaikea välttyä ja vertaistukea saa katsojakin. Uskon, että sarja antaa myös luvan hakea apua terapiasta positiivisessa mielessä.

Kaikkea ei silti katsojalle kerrota. Sarja jättää mieleen muhimaan paljon kysymyksiä, mutta se avaa juuri niin upeasti kuin draama voi sen tärkeimmän: sinun täytyy uskaltaa kohdata oma itsesi. Matka alkaa yksin ja parhaimmillaan se täydentyy toisen rakastavien silmien edessä.

Jospa Suden hetki auttaa kääntymään läppärin sulkeuduttua toista päin, laskemaan henkiset aseet ja paljastamaan omat kätketyt salaisuudet välttelyn sijaan? Mitä jos se saa juuri teidät havahtumaan, ettei vielä ole liian myöhäistä? Ei tarvitsekaan erota vaan puhua.

Marja Kihlström
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), tietokirjailija, Puhu muru -bloggari

Keskustelu jatkui Radio Puheen lähetyksessä, kuuntele haastattelu!

Suden hetki -sarja kokonaan Areenassa!

Keskustele