Hyppää pääsisältöön

Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

Jari Mäkinen avaruuspuvussa, taustalla Kuu
Jari Mäkinen avaruuspuvussa, taustalla Kuu Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuu,avaruus

50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Avaruustoimittaja Jari Mäkisen podcast-sarja vie meidät aikamatkalle tapaamaan kuulentojen tekijöitä. Heitä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

Apollo 11 -lento vei ihmisen ensimmäisen kerran toisen taivaankappaleen pinnalle. Se on varmasti yksi harvoista aikamme tapahtumista, joista kerrotaan historiantunneilla satojen vuosien kuluttua.

Kuulento toteutti presidentti John F. Kennedyn kunnianhimoisen tavoitteen viedä ihminen vieraan taivaankappaleen pinnalle ennen vuotta 1970. Motiivina oli myös voittaa Neuvostoliitto avaruuskilvassa ja aloittaa paikan päällä tapahtuva Kuun tieteellinen tutkimus.

Avaruustoimittaja Jari Mäkinen vie meidät nyt "road-tripille" Yhdysvaltoihin, tutustumaan Nasan ikonisiin keskuksiin, joissa tuota valtavaa hanketta valmisteltiin. Tapaamme ihmisiä, jotka kertovat, miten kaikki tehtiin.

Jari Mäkinen lentokoneen alapuolella
Jari Mäkinen lentokoneen alapuolella Kennedyn avaruuskeskus

Ihmisen Kuuhun vienyt Yhdysvaltain Apollo-ohjelma on edelleen eräs suurimmista saavutuksista. Sen mittakaavaa ja merkitystä on nykyisin enää vaikea hahmottaa.

Ensimmäisen kuulennon tehneet astronautit Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin ja Michael Collins muistetaan suurimpina sankareina. Mutta itse asiassa Apollo-ohjelmassa työskenteli vuosien ajan satoja tuhansia, jopa lähes puoli miljoonaa ihmistä jos lasketaan yhteen kaikki ohjelman parissa koko sen aikana työskennelleet.

Kun lentojen suunnittelu alkoi 1960-luvun alussa, olivat ensimmäiset, lyhyet miehitetyt avaruuslennot vasta tehty, eikä satelliittienkaan lähettäminen ollut vielä rutiinia. Oikeastaan kaikki kuulentojen vaatima tekniikka ja avaruudessa lentämisen taito piti opetella.

Pomo, en tiedä mitään tästä aiheesta! - Tässä on kirja, opiskele.

Oma hankaluutensa oli se, että alan konkareita ei ollut. Nasa joutuikin palkkaamaan lähes lapsia suoraan kouluista ja yliopistoista, minkä seurauksena sen henkilökunnan keski-ikä oli 28 vuotta Apollo 11 -lennon aikaan. He tekivät työtä nuoruuden innolla kunnianhimoisen päämäärän eteen ylitöistä välittämättä, ihmissuhteista piittaamatta.

Saturnus 5 kantoraketti näytteillä, alapuolella ihmisiä
Saturnus 5 -kantoraketit veivät kuualukset avaruuteen. Nykyään sellaisen alla voi mm. järjestää olutjuhlia. Saturnus 5 kantoraketti näytteillä, alapuolella ihmisiä Kantoraketti

Eräs työntekijöistä kertoo, miten yritti selittää esimiehelleen, ettei tiennyt juuri mitään aiheesta, jonka parissa hänen oli määrä työskennellä. "Tässä on kirja, opiskele", oli vastaus.

Työpäivät olivat tyypillisesti yli 10-tuntisia ... mutta kyllä me pidettiin hauskaakin!

He valloittivat Kuun -podcastsarja vie näiden kuulentojen veteraanien pariin. Sarjassa käydään kuulentojen kannalta ikonisissa paikoissa, kuten Nasan lennonjohtokeskuksessa Houstonissa, kuualusten laukaisupaikassa Cape Kenneyssä ja Flaggstaffissa, jossa astronautit koulutettiin. Täällä koulutuksessa olleet astronautit olivat vähintään yhtä innostuneita autoistaan kuin avaruuslennoista.

Jari Mäkinen Corvette -avoautossa
Corvette oli monen koulutuksessa olevan astronautin auto, tosin kilpaileviakin "autopuolueita" oli. Autot saattoivat innostaa hetkittäin jopa enemmän kuin esim. Kuun geologian opiskelu. Jari Mäkinen Corvette -avoautossa Chevrolet Corvette

Sarjassa haastatellaan hankkeen parissa aikanaan työskennelleitä henkilöitä ja valotetaan koko Apollo-ohjelman taustaa. Sarja on road-trip läpi Yhdysvaltojen – ja samalla myös aikamatka 60-luvulle kuulentojen tekemisen aikaan.

Usein kuulennoista kertovat vain astronautit, mutta nyt ääneen pääsevät he, jotka oikeasti tekivät Kuun valloituksen mahdolliseksi.

Sarjan toimittaa Jari Mäkinen. He valloittivat Kuun -sarja on kokonaan kuunneltavana Areenassa.

Lisää kuvia Jari Mäkisen reissulta nähtävissä Yle Tieteen Instagram -tilillä.

Jakso 1: Huntsville - kuulentojen tuntematon komentokeskus


Jakso 2: Houston - teinipoikien kanssa kuulentoa johtamassa

Jakso 3: Cape Kennedy - kuurakettien legendaarinen laukaisupaikka

Jakso 4: Flagstaff - viritetyn kuuauton kummallinen kohtalo

Jakso 5: Kalifornia - täältä ovat kotoisin kuumapäisimmät koelentäjät

Jakso 6: Washington DC - aikamatka Apollo 11:n sankarilliseen laskeutumiseen

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Uusimmat sisällöt - Tiede