Hyppää pääsisältöön

Löytöretkeilijä ja tiimin rakentaja Pata Degerman: Luottamus syntyy teoista

Patrick "Pata" Degerman.
Patrick “Pata” Degerman on suomalainen vuorikiipeilijä, joka on retkikuntiensa kanssa tehnyt yli 20 ensinousua. Arktisten alueiden lisäksi hän on retkeillyt myös esimerkiksi Amazonin sademetsässä. Patrick "Pata" Degerman. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Patrick Degerman,Pata Degerman

Pata Degerman on tehnyt 25 vuoden ajan matkoja maapallon eri puolille, useimmiten napa-alueille ja viidakkoihin. Ääriolosuhteet kiehtovat häntä ja hän on oppinut rakentamaan toimivia tiimejä.

Luottamus retkikuntien jäsenten kesken on äärimmäisen tärkeätä.

- Alan luottaa toiseen ihmiseen vasta kun näen miten hän toimii eri tilanteissa. Luottamus ei synny hetkessä, vaan siihen kuluu yleensä puolen vuoden verran aikaa, kertoo Pata Degerman.

Pata Degerman heiluttaa Suomen lippua vuoren huipulla.
Pata Degerman valloitti retkikuntansa kanssa Mount Suomi -huipun Etelämantereella vuonna 2017 Pata Degerman heiluttaa Suomen lippua vuoren huipulla. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Patrick Degerman,Mount Suomi

Aina retkikuntien matkat eivät suju suunnitelmien mukaan. Kerran Etelämanteereella lentokone ruhjoutui laskussa. Yläilmoista katsottuna jää oli näyttänyt tasaiselta, mutta osoittautuikin varsin epätasaiseksi. Lentokone vaurioitui laskussa eikä sitä pystynyt enää käyttämään.

- Oikea laskeutumisteline oli työntynyt moottoriin ja siipi nojasi avuttomasti murtuneena lumihangessa.

Pata Degerman lumen keskellä sinisessä teltassa.
Äärimmäisen kylmissä oloissa eletään pienessä teltassa ja ripustetaan sukat kuivumaan pään päälle Pata Degerman lumen keskellä sinisessä teltassa. Kuva: Susanna Mikander Kutsuvieras,Patrick Degerman

Pata Degerman kumppaneineen ei malttanut jäädä viikkojen ajaksi odottamaan pelastuslentokonetta.

- Siitä tuli sitten vähän pidempi hiihtomatka takaisin leiriin, hiihdimme 340 km.

Ohjelmassa kuullaan myös viidakossa vierailleesta Häkkisestä ja kerrotaan, minkä vuoksi suomalaisia arvostetaan työntekijöinä Etelämantereella saakka.

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Billy Joel: The River of dreams
Inner circle: Games people play
Eternal feat. BeBe Winans: I wanna be the only one
Dusty Springfield: Son of a preacher man
UB40: Red Red Wine
Johnny Nash, Jimmy Cliff: I can see clearly now
John Denver: Take me home, Country roads
Commodores: Nightshift

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi