Hyppää pääsisältöön

Valtakunnan kylvettäjä Anja Pohjola on ujo saunoja – Äiti suukotti saippuavedet silmistä

Tuija Pehkonen ja Anja Pohjola istuvan penkillä pyyhkeet päässään ja juttelevat.
Anja Pohjolan mukaan elokuvien saunakohtaukset eivät olleet näyttelijöille mitään herkkua. "Aina ne saunakohtaukset ja uimiset tehtiin syksyllä kylmässä. Eikä saunatkaan voineet olla oikeasti lämpimiä, silloinhan olisi höyryt menneet kameraan." Tuija Pehkonen ja Anja Pohjola istuvan penkillä pyyhkeet päässään ja juttelevat. Kuva: Warner Bros. / Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Muistatko vielä Tyynen, Hyvien herrojen legendaarisen kylvettäjän? Anja Pohjola, 88, pesi roolissaan milloin kenenkin selkää. Itse hän on ujo saunoja, joka viihtyy alalauteilla ja muistaa lapsuudestaan erityisesti sen, kun äiti suukotti saippuavedet pois silmistä.

Hyvät herrat oli 1990-luvulla suosittu poliittinen satiiriohjelma. Sen keskeinen tapahtumapaikka oli sauna. Ohjelmassa näyttelijä Anja Pohjola, 88, esitti Tyyneä, jonka työnä oli kylvettää kauppaneuvos Paukun ja hänen vävypoikansa “Tollon” tärkeitä ministeritason vieraita.

Anja Pohjola kertoo Saunapäivän juontajan Tuija Pehkosen haastateltavana, että vielä tänä päivänäkin, kun hän näkee poliitikkoja, he huutelevat: "Henkilökuntaa, saiskos pesua!?"

Pohjola vitsailee, että voisi kirjoittaa ohjelmassa esiintyneistä merkkihenkilöistä kertovan kirjan, jonka nimi olisi Elämäni selät.

– En tosin muista niitä kaikkia selkiä enää, mutta hienoja herroja ja rouvia he olivat, jotka pääsivät Tyynen pukille. Ministereitä ja semmosia, Anja Pohjola nauraa.

Alalauteen ujo saunoja

Pohjola itse saunoo harvoin ja istuu mieluiten alalauteilla, miedossa lämmössä. Sellainen hän on ollut ihan lapsesta lähtien, vaikka pienenä ylälauteille komennettiinkin.

Isä kantoi talvipakkasilla pyyhkeeseen käärityt lapset pihan poikki tupaan. Höyry vain nousi ja iho tuoksui vielä seuraavanakin päivänä savusaunalle

– En mene koskaan joukkosaunaan, jossa on paljon kavereita. Olen ujo saunoja, olen vissiin tullut äitiini ujoudessa. En ole koskaan nähnyt äitiäni alasti, en edes saunassa meidän lasten kanssa. Hänellä oli aina pellavainen piikkopaita päällä.

Äiti suukotti saippuat pois

Pohjolan kaunein saunamuisto liittyy äitiin ja siihen, miten hellästi äiti aina pesi Anjan ja hänen sisaruksensa.

– Kun saippuaa meni silmiin, äiti suukotti ne pois silmistä. Siitä on jäänyt lämmin muisto.

Muistoissa on myös se, miten isä kantoi talvipakkasilla pyyhkeeseen käärityt lapset pihan poikki tupaan. Höyry vain nousi ja iho tuoksui vielä seuraavanakin päivänä savusaunalle.

– Semmoista tuoksua ei sähkösaunassa saa.

Tuija Pehkonen ja kahdeksan vanhempaa leidiä istumassa saunan edustalla.
Saunapäivä - Näin meidän kesken -sarjassa kuullaan viisaita sanoja kahdeksalta leidiltä. Tuija Pehkonen ja kahdeksan vanhempaa leidiä istumassa saunan edustalla. Kuva: Warner Bros. / Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Tuija Pehkosen Saunapäivä -sarjassa Yle Puheella ja Tuijan Saunapäivä -some- ja Areena-sarjassa tarinoita ja elämän viisauksissa jakavat Anja Pohjolan lisäksi seitsemän muuta vanhempaa leidiä, joista yksi muun muassa meni juuri kihloihin – yli 90-vuotiaana!

Teksti: Kirsi Markkanen

Katso alta Tuijan Saunapäivä: Muistatko valtakunnanpesijän -jakso!