Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lepakot lähikuvassa – yön salaperäiset liihottajat

Luontodokumentti salaperäisistä lepakoista.
Lepakko lepää pää alaspäin, josta se pystyy helposti pudottautumaan siivilleen ja lentoon. Luontodokumentti salaperäisistä lepakoista. Avara luonto,Yle TV1,Avara luonto: Lepakot lähikuvassa

TV1 lauantaina 7.9.2019 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaina 8.9. klo 8.05, Areenassa

Kun yö laskeutuu, taivas herää eloon ja lepakot lähtevät liikkeelle.

Lähes joka neljäs tunnettu nisäkäslaji on lepakko. Ne ovat ainoita nisäkkäitä, joilla on siivet ja jotka osaavat lentää. Lepakot ovat sopeutuneet elämään lähes jokaisessa maapallon elinympäristössä aavikoista sademetsiin.

Avaran luonnon dokumentti Lepakot lähikuvassa tutkii salaperäisen nisäkkään elämää ja ominaisuuksia.

Eksoottiset lepakot ovat suotta saaneet pelottavan maineen. Lepakot liitetään usein mytologiseen vampyyri-hahmoon ja tätä kautta veren imemiseen. Kaksi kolmasosaa lepakkolajeista on hyönteissyöjiä, loput käyttävät ravinnoksi hedelmiä ja mettä sekä pienempi osa lihaa. Varsinaisia vertaimeviä lepakoita tunnetaan vain kolme lajia:

Lepakkojen maailma on uskomattoman monipuolinen ja eri lajeista löytyy merkillisiä ominaisuuksia. Osa lajeista pystyy kalastamaan, kiipeämään puuhun ja jopa saalistamaan maailman tappavimpia skorpioneja. Aavemaiselta näyttää lepakkolaji, jonka kieli on kaksi kertaa pidempi kuin eläin itse.

Minkälainen on öinen näytelmä, kun kymmenen miljoonaa nahkasiipeä täyttää taivaan?

Incredible Bats. Tuotanto: Earth Touch/National Geographic/Smithsonian, Yhdysvallat, 2016.

Luontodokumentti kuvaa salaperäisiä lepakoita.
Lepakot ovat ainoita nisäkkäitä, joilla on siivet ja jotka osaavat lentää. Luontodokumentti kuvaa salaperäisiä lepakoita. Avara luonto,Yle TV1,Avara luonto: Lepakot lähikuvassa
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.