Hyppää pääsisältöön

Suomalaisesta tasa-arvosta vientituote? – Merja Ylä-Anttila kutsui vaikuttajia keskustelemaan aiheesta Tamminiemeen

Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan mukaan Suomi voisi brändätä tasa-arvoa vientituotteena. Hän kutsui vaikuttajanaisia keskustelemaan tasa-arvosta legendaariseen Tamminiemen saunaan. Vaikka tasa-arvossa ollaan monessa asiassa hyvällä tolalla, tehtävää on vielä – erityisesti sukupuolten tasa-arvon ja naisiin kohdistuvan vihapuheen suhteen. Esimerkiksi Irja Askola joutui piispana usein miettimään oman rohkeutensa kestämistä. Myös naistoimittajiin kohdistuva vihapuhe on Ylä-Anttilan kokemuksen mukaan vuosien aikana vain pahentunut. Tekemällä tasa-arvoa näkyväksi mediassa, yrityksissä ja päätöksenteossa Suomi voisi kuitenkin toimia edelläkävijänä maailmalla.

Joukko 1950-luvulta 1990-luvulle syntyneitä vaikuttajanaisia on kokoontunut tervan- ja historianhajuisen tumman rakennuksen eteen.

Aurinkoisen kesäillan agendalla on keskustella tasa-arvosta ja samalla saunoa.

Ja mikäpä siihen olisi oivempi paikka kuin legendaarinen Tamminiemen sauna – presidentti Urho Kekkosen vuonna 1956 rakennuttama rakennus, joka sulkee sisäänsä merkittävän osan suomalaista poliittista historiaa, saunadiplomatiaa ja päätöksentekoa. Varsin miehistä sellaista.

Kekkosen lauteilla ovat olleet niin Englannin prinssi Philip kuin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov, mahdollisesti myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, puhumattakaan Kekkosen Tamminiemen saunaseurasta, joka kokoontui 25 vuoden ajan lauantai-iltaisin saunomaan ja puhumaan päivän polttavista asioista.

Tällä kertaa tässä miehisen saunadiplomatian museossa saunovat kuitenkin naiset. Tarkoituksena ei ole luoda uusia siiloja ja salaseuroja tai keskustella vain miehistä ja naisista.

Nyt puhutaan tasa-arvosta ja sen tilasta monesta eri näkökulmasta. Siihen sauna on erinomainen paikka, sillä siellä tittelit ja turhat koristeet unohdetaan – harvassa muussa maassa tavallinen kansalainen on saattanut löytää itsensä julkisen saunan lauteilta istumassa tasavallan presidentin vieressä.


Kuuluisat Tamminiemen saunatuolit.
Kuuluisat Tamminiemen saunatuolit.
Kuva: Linda Wendelius
Saunapäivä

Vaikka Suomi on monilla eri mittareilla – muun muassa sukupuolten tasa-arvossa, tuloeroissa ja köyhyysasteessa – yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, on meilläkin edelleen syrjiviä rakenteita.

Olisin päässyt paljon helpommalla, jos en olisi sanonut mitään. Ja jotkut miespuoliset piispakollegat sanoivatkin minulle, että tämä on ihan oma vikani, koska menen lausumaan tällaisia asioita.― Irja Askola

Tasa-arvo vaatii jatkuvaa kehittämistä, muutoin vaihde voi kääntyä pakille.

Suomella on kuitenkin hyvistä lähtökohdista nähden myös paljon mahdollisuuksia esimerkiksi tasa-arvon viennissä.

– Iso unelmani on, että Suomi voisi olla tasa-arvon suurvalta – aivan niin kuin olemme koulutuksen tai rauhanvälityksen suurvalta, saunaseurueen koollekutsuja, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sanoo.

Naisten kohtaama vihapuhe on huolestuttava ilmiö

Haarapääskyt lentävät kilpaa meren yllä. Tamminiemen jyhkeän jugendtalon suuret ikkunat imevät itseensä auringonsäteitä.

On aika siirtyä auringonpaisteesta saunan pehmeään hämärään ja uppoutua maljapuheita syvempään keskusteluun.

Mukana saunomassa ja tasa-arvoa pohtimassa ovat Ylä-Anttilan lisäksi elokuvatuottaja Max Malka, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi, konsultti ja MTV Uutisten entinen päätoimittaja Anu Kuistiala, EVA:n tuore johtaja Emilia Kullas, Gimme Ya Walletin toimitusjohtaja ja Tubeconin perustaja Elise Pietarila sekä Helsingin piispa emerita Irja Askola.

He edustavat eri aloja ja sukupolvia ja ovat kaikki vaikuttavissa asemissa omissa tehtävissään. Heillä on myös hyvä näköalapaikka suomalaiseen yhteiskuntaan.

Emilia Kullas (vas.), Merja Ylä-Anttila, Anu Kuistiala ja Irja Askola ovat kaikki murtaneet lasikattoja ja nähneet tasa-arvon muutoksen kuluneina vuosikymmeninä. Silti vielä on tehtävää

Hyvin pian keskusteluissa käy ilmi, että vaikka paikalla on yksi jos toinenkin lasikattoja rikkonut ja johtajuuden käsitystä muuttanut oman alansa vaikuttaja, ei sukupuolten tasa-arvo ole vieläkään mallillaan.

Erityisesti naisiin kohdistuva vihapuhe nousee illan aikana yllättävänkin vahvasti esiin.

Naistoimittajiin kohdistuva vihapuhe on nykyisin ihan eri mittaluokassa ja eri tavalla masinoitua kuin aiemmin. Tämä on huolestuttava ilmiö, joka on vuosien aikana vain pahentunut.― Merja Ylä-Anttila

Irja Askola kertoo piispana saaneensa väheksyviä kommentteja muun muassa kiharoistaan, jotka kommentoijan mukaan estivät keskittymistä. Ylä-Anttilan mukaan esimerkiksi naistoimittajiin kohdistuva häiriköinti ja vihapuhe ovat hänen päätoimittaja- ja esimiesuransa aikana lisääntyneet selkeästi.

– Se on nykyisin ihan eri mittaluokassa ja eri tavalla masinoitua kuin aiemmin. Tämä on huolestuttava ilmiö, joka on vuosien aikana vain pahentunut, Ylä-Anttila sanoo.

Armo ja anteeksianto kadoksissa?

Nykyisessä keskusteluympäristössä monet päiväkodeissa jo opitut hyvän käytöksen säännöt ja edellisten sukupolvien hyveet – kuten lähimmäisenrakkaus, yhteisöllisyys ja epäitsekkyys – tuntuvat olevan unohduksissa.

Irja Askola kertoo, että piispana ollessaan hän sai paljon vihapostia kahdesta asiasta: seksuaalisista vähemmistöistä ja turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

– Olisin päässyt paljon helpommalla, jos en olisi sanonut mitään. Ja jotkut miespuoliset piispakollegat sanoivatkin minulle, että tämä on ihan oma vikani, koska menen lausumaan tällaisia asioita, Askola kertoo.

– Se oli niin törkeä lausuma, että se herätti rohkeuteni takaisin. Mutta kyllä sen järjettömän vihapuheen ja uhkailujen keskellä jouduin usein miettimään, miten en menetä omaa rohkeuttani.


Saunatakkeja
Saunatakkeja
Kuva: Linda Wendelius
Saunapäivä

Samalla, kun vihapuheesta tuntuu tulleen entistä sallitumpaa, ihmisiä vedetään lokaan nopeasti ja heppoisinkin perustein. Virheitä ei sallita.

Ylä-Anttilan mukaan armo ja anteeksiantaminen ovat nyky-yhteiskunnassa kadoksissa.

– Jos ihminen tekee pienenkin virheen, anteeksi pyytäminen tai katuminen eivät enää auta. Millaisen kuvan sellainen yhteiskunta antaa niille, joilla on joskus mennyt huonosti? Sehän on ihan hirveä tilanne, jos jatkossa menneisyyden jokainen pienikin väärä teko seuraa kaikkialle, eikä armoa ja anteeksiantoa ole saatavilla, Ylä-Anttila sanoo.

Toisaalta, usein saattaa hämärtymä myös se, kuinka suuri ihmisjoukko lopulta on lokakampanjointien takana.

– Voisiko usein olla niin, että muutamat provokaattorit saavat hirveän huudon aikaiseksi, mutta muut ihmiset, jotka ovat eri mieltä ja joita voi olla iso osa, eivät halua lähteä mukaan keskusteluun, koska he eivät halua saada ryöpytystä itsensä päälle, Anu Kuistiala pohtii.

– Ihmiset haluavat suojella itseään, mikä on ihan ymmärrettävää, mutta samalla ongelmallista, jos iso osa yhteiskuntaa jättää ryöpytyksen kohteena olevat ihmiset yksin.

Tasa-arvo näkyviin mediassa, yrityksissä ja päätöksenteossa


Tamminiemen sauna.
Tamminiemen sauna.
Kuva: Linda Wendelius
Saunapäivä

Tamminiemen saunan vilvoitteluhuoneen Kekkosen aikaisissa lepotuoleissa on miettivä tunnelma. Illan aikana moni tasa-arvon ja vihapuheen kipukohta on noussut esiin.

Samaan aikaan moni asia on kuitenkin mennyt myös eteenpäin. Erityisen iso muutos on tapahtunut johtajuudessa.

Nuoremmalle polvelle alkaa onneksi olla jo itsestäänselvyys, että päästäkseen johtajaksi ei tarvitse olla mikään perinteinen patruuna.― Emilia Kullas

– Naiset ovat nousseet siihen asemaan, että he voivat olla vetämässä miljardiluokan yksikköä tai yritystä, eikä se ole enää mitenkään harvinaista. Koko johtajan kuva on muuttunut. Esimerkiksi 10-15 vuotta sitten olisi ollut täysin mahdoton ajatus, että ison kansainvälisen konsulttiyhtiön Suomen toimitusjohtaja olisi henkilöstönsä kanssa Pride-kulkueessa – ja itse etunenässä, EVA:n johtaja Emilia Kullas sanoo.

– Itse olen nähnyt johtajuuden monimuotoisuuden muutoksen ja ajan ennen sitä, mutta nuoremmalle polvelle alkaa onneksi olla jo itsestäänselvyys, että päästäkseen johtajaksi ei tarvitse olla mikään perinteinen patruuna.

Ylä-Anttila pohtii, että käynnissä on tasa-arvon murroskausi.

– Metoo, Tahdon-kampanja, translaki – kaikki nämä liittyvät tähän samaan asiaan. Huomaamme sellaisia epätasa-arvoisia asioita, joita moni ei yksinkertaisesti aiemmin ole huomannut, Ylä-Anttila sanoo.

– Samalla on myös niin, että osa ihmisistä on hyvin tiedostavia ja hienovaraisia monissa asioissa ja etulinjassa. Ja sitten on se porukka, jonka arjessa muutos ei ole vielä näkynyt. Toisaalta olemme siis suomalaisina muutoksen etulinjassa ja toisaalta vasta opettelemassa tätä kulttuurin muutosta.

Entäpä se ajatus Suomesta tasa-arvon suurvaltana? Vieläkö unelma Tamminiemen saunaillan aikana käytyjen keskustelujen jälkeen tuntuu mahdolliselta?

– Meillä on tasa-arvossa paljon hyviä asioita ja olemme monessa asiassa esikuvia. Tasa-arvo on koko kansakunnan asia ja myös iso osa tämän päivän työelämän muutosta. Toivon, että teemme tasa-arvoa näkyväksi erityisesti mediassa, yrityksissä ja päätöksenteossa, Ylä-Anttila sanoo.

– Meillä on mahdollisuus luoda edelläkävijyyden esikuvaa tasa-arvon suurmaana maailmalla. Mutta jos emme osaa brändätä itseämme tässä asiassa, muut menevät ohitsemme.

Ehkä tässä suomalaisella, monella tapaa tasa-arvoisella saunakulttuurilla on myös annettavansa.

Jutun kaikki kuvat on kuvattu Tamminiemen saunassa. Tamminiemen saunaan pääsee tutustumaan maksutta Saunapäivänä 27.7. klo 11-17, mutta sauna ei ole lämpimänä. Saunassa soi Ylen tuottama Tamminiemen saunassa -radio-ohjelma Kekkosen saunaseurasta sekä kylmän sodan ajasta.

Tamminiemen saunassa vieraili vuosien aikana useita ulkomaisia vieraita. Pysyvä elementti oli Tamminiemen saunaseura, joka kokoontui sauna lauteille 25 vuoden ajan aina lauantaisin klo 17.00. Jos Kekkoselta sai kutsun saunaan, saattoi tuntea olevansa tärkeä ihminen. Saunojien kokoonpano vaihteli hieman, ja vieraiden kutsumisen hoiti Kekkosen poika Matti Kekkonen. Illan kulkuun kuului aina puoli kuuden radiouutiset.


Vanha puhelin Tamminiemen saunassa.
Vanha puhelin Tamminiemen saunassa.
Kuva: Linda Wendelius
Saunapäivä