Hyppää pääsisältöön

Saunapäivä kansallispuistossa: luonto, liikunta ja löylyt – hyvää tekevä kolmen kombo!

Läskipyörä kansallispuistossa järvenrannalla. Uima-asu kuivuu ohjaustangolla.
Uintiretki Hossan kansallispuistossa Läskipyörä kansallispuistossa järvenrannalla. Uima-asu kuivuu ohjaustangolla. Kuva: Tuuli Turunen Saunapäivä

Saunapäivänä kiukaat lämpiävät ainakin kymmenen eri kansallispuiston alueella! Luonnolla, liikunnalla ja saunomisella on kaikilla tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Kansallispuistossa saunominen on elämys, jossa yhdistyvät kaikkien kolmen terveyshyödyt.

Löyly sihahtaa kiville. Lämpimillä lauteilla lepäävä keho on sopivasti rasittunut luonnossa samoilusta. Arkihuolien paino kevenee, mieliala nousee ja olo rentoutuu kokonaisvaltaisesti.

– Kaikki meidän tähän mennessä tekemät tutkimukset osoittavat, että kansallispuistossa vierailulla on ollut positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, Erkki Ollilla Metsähallitukselta kertoo.

Saunapäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhdistää luonnossa liikkumisen hyödyt löylyissä rentoutumiseen.

Myös Luonnovarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen vahvistaa, että terveyshyödyistä on näyttöä Suomesta ja ulkomailta.

– Metsän terveyshyötyjen tutkiminen ja myös metsien hyödyntäminen terveyden edistämisessä ovat nousevia trendejä, hän paljastaa.

Ihminen istuu auringonlaskussa järven rannalla
"Kansallispuistoihin mennään nauttimaan hienoista maisemista ja saamaan luontokokemuksia", sanoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskukselta. Ihminen istuu auringonlaskussa järven rannalla Kuva: Saara Tervala RetkeilyKS / Salamajarvi Saunapäivä

Metsäkäynnit vaikuttavat fysiologisesti ja psykologisesti, esimerkiksi verenpaine laskee ja mieliala kohenee.

Positiiviset vaikutukset alkavat jo lyhyelläkin visiitillä, mutta ne kasvavat entisestään, mikäli kävijä yöpyy luonnossa.

– Eivätkä vaikutukset rajoitu vain metsässä vietettyyn aikaan. Etenkin psykologisessa hyvinvoinnissa koetaan positiivisia vaikutuksia vielä pitkään vierailun jälkeenkin, Ollila kertoo.

Liikunta ja yhdessäolo tehostavat luontoelämyksen vaikutuksia

Kansallispuistoa voi käyttää monella tavalla, rennosta oleskelusta urheilulliseen vaelteluun.

– Niissä on monenlaisia kävijöitä: osa käy piipahtamassa, harvempi lähtee varsinaisesti patikoimaan, Tyrväinen kertoo.

Lyhyelläkin metsävierailulla tulee usein liikuttua, jopa huomaamatta.

– Liikunta on todistetusti hyväksi ihmiselle. Kun kansallispuistossa liikkumiseen lisää vielä saunan päälle, niin sehän on aivan mahtava yhdistelmä, varsinainen hyvää tekevä kolmen kombo!, Ollilla iloitsee.

Aivan mahtava yhdistelmä, varsinainen hyvää tekevä kolmen kombo!
― Erkki Ollila
Maisemaa Urho Kekkosen kansallispuistosta.
Luirojärvellä Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsee yksi Metsähallituksen Saunapäivään ilmoittamista saunoista. Maisemaa Urho Kekkosen kansallispuistosta. Kuva: Juha Kaipainen / Metsähallitus Saunapäivä

Tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen nostaa esiin myös vesistöjen vaikutuksen: ne ovat ihmiselle psykologisesti tärkeitä ja esteettisesti rauhoittavia.

– Metsäympäristö, saunominen ja sitten vielä luonnonvesissä uiminen. Siinä on terveysvaikutuksia erittäin monipuolisesti. Sen takia se varmaan niin suosittua onkin, ja itsekin sitä suosittelen!

Luonnossa liikkuminen yhdessä on mukavaa ja hyödyllistä. Itselleen tärkeiden ihmisten kanssa kansallispuistossa liikkuvat saavat paitsi jaettua elämyksiä, myös lujitettua ihmissuhteita.

Kaksi ihmistä istuu kalliolla ja katsoo Linnavuorelta Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelta aukeaa näkymä ympäröivälle Haukivedelle.
Linnavuorelta Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelta aukeaa näkymä ympäröivälle Haukivedelle. Myös Linnasaaren kansaalispuistosta löytyy löylyjen lämpöä Saunapäivänä! Kaksi ihmistä istuu kalliolla ja katsoo Linnavuorelta Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelta aukeaa näkymä ympäröivälle Haukivedelle. Kuva: Mari Laukkanen Saunapäivä

– Porukalla tehdyllä kansallispuistovierailulla on hyvinkin paljon vaikutusta myös sosiaaliseen hyvinvointiin, Metsähallituksen Erkki Ollilla kertoo.

Lapissa saunotaan upeissa maisemissa: erätuvilla, rannoilla ja tunturissa

Saunapäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhdistää luonnossa liikkumisen hyödyt löylyissä rentoutumiseen. Saunoja löytyy useiden kansallispuistojen alueilta, läheltä päiväretkikohteita tai pidempien patikkamatkojen takaa.

Metsähallitus on ilmoittanut mukaan neljä saunaa Urho Kekkosen kansallispuistosta.

– Ne ovat pieniä perinteisiä saunoja kauniin luonnon keskellä. Polttopuita löytyy paikan päältä ja vedet saa läheisistä luonnonvesistä, Erkki Ollila Metsähallituksesta kertoo.

Kaksi retkeilijää istuu eräkämpän rappusilla Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Kaksi retkeilijää istuu eräkämpän rappusilla Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Kaksi retkeilijää Luuselän kämpän rappusilla Luirojärvellä. Urho Kekkosen kansallispuisto. Lappi. Kuva Juha Kaipainen / Metsähallitus Saunapäivä

– Kun on fyysinen ponnistus takana ja reissussa rähjääntynyt, niin mikä sen parempaa kuin sauna. Lämpöhoito palauttaa lihaksia ja mieli lepää ja rauhoittuu, Ollila kuvailee saunomista vaelluksen päätteeksi.

Kun patikoinnin jälkeen pääsee löylyihin, on se virkistävä ja hieno kokemus!
― Lauri Sassali

Etelä-Lapissa kannattaa katse kohottaa kohti Riisitunturia, jonka pohjoislaidalta, Ylimmäisen Noukajärven rannalta, löytyy Metsähallituksen vanha valvontatupa.

– Tarjoamme Saunapäivänä kaikille vaeltajille ja muille kiinnostuneille maksuttomat löylyt tässä puulämmitteisessä saunassa, Kota-Huskyn yrittäjä Lauri Sassali kertoo.

Saunarakennus Riisitunturin luonnossa
Kota-Husky on vuokrannut mökin ja saunan Metsähallitukselta. “Niitä käytetään etenkin talvella yön yli safareilla”, yrittäjä Lauri Sassali. Saunarakennus Riisitunturin luonnossa Kuva: Minna Wallgrén / Kota-Husky Saunapäivä

– Matkaa viralliselta lähtöpaikalta tulee noin seitsemän kilometriä, mutta tarvittaessa autolla pääsee lähemmäksikin. Kun patikoinnin jälkeen pääsee löylyihin, on se virkistävä ja hieno kokemus!

Länsi-Lapissa suunnaksi voi ottaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston. Vuotisjärven rannalla lämpenee eräkeskuksen sauna, joka sijaitsee neljän kilometrin päästä lähimmästä tiestä.

Vaeltaja kansallispuistossa
Retkeilijä katsoo maisemaa Pallakselta Ylläkselle Vaeltaja kansallispuistossa Kuva: Heikki Sulander / Retkeilyblogi Rinkkaputki 2018 Saunapäivä

– Halutessaan paikalle voi vaeltaa myös Pallakselta, josta vaellusmatkaa tulee noin 15 kilometriä, saunamahdollisuuden tarjoava Harriniva Oy kertoo ilmoittautumisessaan.

Hossassa voi kokea monta eri saunaa yhden päivän aikana

Kalliomaalauksistaan tunnetun Hossan kansallispuiston alueella on mahdollista "saunahypellä" eli kokeilla useammatkin eri löylyt Saunapäivän aikana.

Hossa on komia ja rauhallinen paikka
― Ilmari Kela
meloja Hossan kansallispuistossa
Hossan alueelta haastatellut kehuivat erityisesti alueen rauhallisuutta. meloja Hossan kansallispuistossa Kuva: Visit Finland / Eeva Mäkinen Saunapäivä

Maksuttomiin löylyihin pääsee kansallispuiston lähistöllä Camping Hossan Lumossa ja Camp Norwide Hossan lomakeskuksella, jotka molemmat sijaitsevat aivan kansallispuiston tuntumassa.
Kaksi ihmistä saunoo, toinen heittää juuri vettä kiukaalle.
“Saunalta on noin viiden kilometrin matka kansallispuistoon”, Maija Daly kertoo. Kaksi ihmistä saunoo, toinen heittää juuri vettä kiukaalle. Kuva: Jussi Helttunen / Lumon sauna Saunapäivä

Camping Hossan Lumossa on tarjolla sähkösaunan löylyt järvinäköalalla.

– Saunamme on aivan rannalla. Kimaltavan veden näkee myös lauteilla istuessaan leveästä ikkunasta, yrittäjä Maija Daly Camping Hossan Lumosta kertoo.

Camp Norwidelta Hossan Lomakeskukselta löytyvät sähkösauna ja puusauna. Niiden välissä on myös palju, joka lämmitetään Saunapäivänä.

Kaksi saunarakennusta järven rannalla
"Isoon saunaan mahtuu kerrallaan jopa parikymmentä saunojaa, ja pienempään kymmenen", Sari Fournier mainitsee. Kaksi saunarakennusta järven rannalla Kuva: Norwide Hossan Lomakeskus Saunapäivä

– Isommassa saunassa yksi seinä on kokonaan ikkunaa, josta näkee järvelle. Puusauna on pienempi ja perinteinen, Camp Norwidelta Hossan Lomakeskuksen Sari Fournier kertoo.

Kansallispuistoon ajetaan Saunapäiväksi uusi saunavaunu, jonka puulämmitteisistä löylyistä pääsee nauttimaan saunamaksulla.

Vaunusauna järven rannalla
“Rakensimme saunavaunun kaverin kanssa perinteitä noudattaen, mutta tuoden mukaan myös arkipäivän luksusta”, sanoo yrittäjä Ilmari Kela Vaunusauna järven rannalla Kuva: Ilmari Kela / Sauna On Wheels Saunapäivä

Vaunu parkkerataan Iikoskelle Hypäsjärven rannalle. Lähelle pääsee autolla tai patikoimalla noin puolitoista kilometriä luontokeskukselta.

– Kyllä siinä saunoessa rento olo tulee. Pääsee luonnon kanssa niin sanotusti yksiin. Hossa on komia ja rauhallinen paikka, Sauna On Wheels 365:n yrittäjä Ilmari Kela muotoilee.

Pohjois-Karjalan kansallispuistoja ja telttasauna Repovedellä

Myös etelämpää löytyy useita vaihtoehtoja. Pohjois-Karjalassa on ainakin kaksi kansallispuistoa, joiden alueelta on ilmoittauduttu mukaan Saunapäivän kartalle: Patvinsuonkansallispuisto Lieksassa ja Petkeljärven kansallispuisto Ilomantsissa.

Kopterikuvaa Pelketjärven kansallispuiston maisemasta, vesistöä ja puiden peittämiä saaria.
Kopterikamerakuvaa elokuisesta Petkeljärven kansallispuistosta Kopterikuvaa Pelketjärven kansallispuiston maisemasta, vesistöä ja puiden peittämiä saaria. Kuva: Metsähallitus / Timo Halme Saunapäivä

Molemmat saunat ovat rantasaunoja. Lieksassa löylyihin pääsee täysin maksutta ja Ilomantsissa on pieni kolmen euron saunamaksu.

Kaakkois-Suomessa Repoveden kansallispuistossa on myös rantasauna: saunamaksua vastaan on mahdollisuus kokeilla, minkälaiset löylyt kotimaisen telttasaunan kankaan alla irtoaa.

telttasauna
“Monet ovat kehuneet, että löylyt on hapekkaat ja kosteat. Saunasta pääsee halutessaan pulahtamaan viilentävään veteen laiturin kautta”, Raine Honkaselkä kertoo. telttasauna Kuva: Raine Honkaselkä / Eränen - Erane Ky Saunapäivä

– Metsähallitukselta olemme saaneet luvan telttasaunan pystyttämiseen. Repovedellä on eteläsuomalaisittain upeat maisemat: vaihtelevaa maastoa soista kallioihin, kaunista metsän vihreää ja vesistöjen sineä, Eränen Ky:n yrittäjä Raine Honkaselkä kuvailee.

Saunalenkkiä ja saarisaunoja

Yhdessä lenkkeilystä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Keski-Suomeen Salamajärven kansallispuistoon.

Saunapäivän kunniaksi paikalla järjestetään ensimmäistä kertaa vajaan kolmen kilometrin mittainen saunalenkki.

Järvimaisema auringon nousussa tai laskussa. Etualalla laituri ja puustoa.
“Saunakirjassamme on paljon saunaa ja löylyjä kehuvia kommentteja”, Maarit Kirvesmäki kertoo. Saunassa on ennakkoilmoittautuminen ja saunamaksu. Järvimaisema auringon nousussa tai laskussa. Etualalla laituri ja puustoa. Kuva: Salamajärven kansallispuisto, Koirasalmen saunan laituri. Kuva: Maarit Kirvesmäki / Luonnollisesti m&m Saunapäivä

– Olemme hankkineet sille vetäjän. Lenkki kulkee järven ympäri. Osa matkasta kuljetaan polulla ja osa pitkospuilla, sanoo Luonnollisesti m&m:n yrittäjä Maarit Kirvesmäki.

Terassilta voi pulahtaa suoraan järveen.

Lenkin jälkeen odottaa lämmin rantasauna, jonka terassilta voi pulahtaa portaita pitkin suoraan järveen. Uidessa tai terassilla istuessa saa ihailla kansallispuiston luontoa ja paikalla usein viihtyvää joutsenparia.

– Salamajärvi on kaunista ja karua, lappimaista suoerämaata, Kirvesmäki kuvailee.

Ihmisiä menossa lossiin
Linnasaareen kansallipuistoon kuljetaan lossilla Ihmisiä menossa lossiin Kuva: Tuula Pohjalainen Saunapäivä

Mukaan on lähtenyt myös kaksi saarella sijaitsevaa kansallispuistoa: Selkämerenkansallispuisto Varsinais-Suomesta ja Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savosta! Ne ja satoja muita Saunapäivänä avoimia saunoja löydät Saunapäivän kartasta.

Saunapäivänä kuumenee saunoja ainakin näiden kansallispuistojen alueilla:

 • Hossan kansallispuisto Suomussalmi
 • Linnansaaren kansallispuisto Rantasalmi
 • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Muonio
 • Patvinsuonkansallispuisto Lieksa
 • Petkeljärven kansallispuisto Ilomantsi
 • Riisitunturin kansallispuisto Posio
 • Repoveden kansallispuisto Kouvola
 • Selkämerenkansallispuisto Kustavi
 • Salamajärven kansallispuisto Kivijärvi
 • Urho Kekkosen kansallispuisto Sodankylä
 • Urho Kekkosen kansallispuisto Savukoski

Katso lisätiedot Saunapäivän kartasta: kirjoita hakukenttään paikkakunta, jolloin valikkoon avautuu saunavaihtoehdot ja tarkat tiedot.

Saunapäivää vietetään lauantaina 27. heinäkuuta. Missäpäin silloin saunotaan eniten? Kerro Saunapäivänän laudelököttelyt löylymittariin osoitteessa yle.fi/saunapaiva!