Hyppää pääsisältöön

Yhteiskunnallinen vaikuttaja Päivi Lipponen: Länsimaiset arvot eivät saa unohtua

Päivi Lipponen.
Päivi Lipponen on koulutukseltaan filosofian tohtori ja hän on toiminut kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna Helsingissä. Tällä hetkellä hän opettaa lukiossa historiaa ja kirjoittaa artikkeleita lehtiin. Päivi Lipponen. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Päivi Lipponen

Päivi Lipponen kertoo työstään maahanmuuttajien opettajana, esikoiskirjansa syntymisestä ja muistelee kohtaamisia politiikan huipulla.

Päivi Lipponen pääsi 7-vuotiaana matkalle Libanoniin ja se mullisti hänen maailmankuvansa.

Päivi Lipponen istuu seurueessa sisäpihalla
Päivi Lipponen rakastaa historiaa, matkustamista ja opettamista. Päivi Lipponen istuu seurueessa sisäpihalla Kuva: Yksityinen Päivi Lipponen,Kutsuvieras

– Kun vanhemmat menivät päivälevolle, minä hiippailin parvekkeelle katsomaan kadun vilinää. Kadulla oli hurja kaaos, kuului autojen torvien tööttäyksiä. Joulutähdet kukkivat puissa.

Tuon matkan ansiosta Lipponeni ymmärsi, että on olemassa historia. Ihmiset ovat eläneet vuosituhansia erilaisissa kulttuureissa omine tapoineen. Lisäksi hän ymmärsi, että maailmassa on myös epäoikeudenmukaisuutta.

– Nykyään kaunokirjallisuutta kirjoittaessani mietin paljon pahuutta ja sen ilmenemismuotoja historiassa ja eri yhteiskunnissa.

Paavo ja Päivi Lipponen nostavat maljan.
Päivi Lipponen yhdessä miehensä, entisen pääministerin ja eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen kanssa. Paavo ja Päivi Lipponen nostavat maljan. Kuva: Yksityinen Päivi Lipponen,Kutsuvieras,Paavo Lipponen

Turhaa pelottelua

Viidenkymmenen ikävuoden rajapyykistä pelotellaan turhaan. Päivi Lipponen kokee, että hänellä on nyt uudenlainen vapaus tehdä asioita. Nuoruudesta tuttu vapaus yhdistyy nyt elämänkokemukseen.

– Toki minulla on vastuu itseäni vanhemmasta puolisostani Paavo Lipposesta, joka on viime aikoina sairastellut.

– Itselleni suurin oivallus 50-vuotiaana oli ymmärtää elämän rajallisuus. Oli tärkeätä tajuta, että edessä on vähemmän terveitä vuosia kuin mitä niitä on jo takana, Lipponen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassaan.

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Samuli Edelmann: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie
Vesa-Matti Loiri: Nocturne
Violeta Parra: Gracias a la vida
Lill Lindfors: Du är den ende
Connie Francis: I will wait for you
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong: Summertime
Kasmir: Amen
Haloo Helsinki: Kuussa tuulee

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi