Hyppää pääsisältöön

Koripallovalmentaja Henrik Dettmann: Vanhempi ja valmentaja tähtäävät samaan lopputulokseen

Henrik Dettmann.
Dettmann toimii Susijenginäkin tunnetun Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana. Henrik Dettmann. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Henrik Dettmann

Urheilussa pätee yksi lainalaisuus yli muiden: jos alat pelätä epäonnistumista tai tappiota, epäonnistut tai häviät varmuudella. Kutsuvieras-ohjelmassaan Henrik Dettmann kertoo Susijengin menestyksen taustoista ja omasta valmentajaurastaan.

Susijengi on aina paininut yhtä tai kahta kokoluokkaa raskaammassa sarjassa kuin sillä kenties paperilla olisi edellytyksiä.

– Leimallista Susijengi-ilmiölle on, että se perustuu pohjoismaiselle ihmiskäsitykselle, jossa ihmisen yksilöllistä arvoa pidetään mittaamattomana ja ainutlaatuisena, valmentaja Henrik Dettman kertoo.

Pohjoismainen ihmiskäsitys sotii monessa suhteessa nykyaikaisen kilpaurheilun periaatteita vastaan.

NBA, Mestareiden Liiga tai KHL tahtovat ulosmitata maksimihyödyn yksilöistään mahdollisimman nopeasti.

– Mitä enemmän mietin termiä “kasvattaa”, sitä enemmän se korvaani särähtää. “Kasvattamisessa” on taustaoletuksena kontrolli; ennakkokäsitys siitä, minkälaiseksi tahtoo toisen ihmisen muodostuvan.

Urheilun hienoin elementti on hetkessä eläminen

Haasteeksi Dettmannin mukaan muodostuu se, jos kasvattaja tai valmentaja alkaa elää toisen ihmisen elämää hänen puolestaan.

Tätä näkee valmennuksessa usein, vaikka kyse pitäisi olla “oivalluttamisesta”; prosessista, jonka myötä ihminen tulee itse tietoiseksi voimavaroistaan ja tietää mihin suuntaan kulkea.

– Oivalluttaminen on vanhemmuuden ja valmentamisen yhteinen perustavoite. Tavoitteeseen on päästy, kun lapsi tai valmennettava ottaa itse vastuun omasta projektistaan - siis elämästään.

“Kun valo loppuu ja liike lakkaa, lakkaa myös elämä”

Dettmann muistuttaa, että peli on pelaajien, elämä on lasten. Valmentajan ja vanhemman tehtävä on kerryttää valmennettaviensa ja lastensa kokemuspankkia eli tietoa, joiden pohjalta he oppivat ratkaisemaan asiat itse.

– Pidän valtavana rikkautena sitä, että lapseni ovat päätyneet joukkueurheiluympäristöön. Vaimoni ja minä saimme kasvaa tässä ympäristössä, niin saavat tyttärenikin.

Henrik Dettmann tarjoilee Kutsuvieras-ohjelmassa pitkän uransa aikana kerryttämäänsä viisautta, jota voi soveltaa koripallon lisäksi myös muille elämänalueille.

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Phil Collins: Another Day in Paradise
Billy Joel: A Matter of Trust
Bob Seger & The Silver Bullet Band: Against the Wind
The Kinks: Give the People What They Want
Simon & Garfunkel: Bridge Over Troubled Water
Lapinlahden Linnut: Sedät jaksaa heilua
Diana Ross & Lionel Richie: Endless Love

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi