Hyppää pääsisältöön

Karina vakuuttaa Euroopassa suomeksi laulaen, mutta täällä he ovat edelleen isolta yleisöltä piilotettu helmi

Ruskeahiuksinen ja vaaleahiuksinen nainen seisovat pinkin taustan edessä katsoen suoraan kameraan. Vihreään paitaan pukeutunut vaaleahiuksinen seisoo edempänä, valkoiseen, pitsikauluksiseen paitaan pukeutunut ruskeahiuksinen taaempana.
Ruskeahiuksinen ja vaaleahiuksinen nainen seisovat pinkin taustan edessä katsoen suoraan kameraan. Vihreään paitaan pukeutunut vaaleahiuksinen seisoo edempänä, valkoiseen, pitsikauluksiseen paitaan pukeutunut ruskeahiuksinen taaempana. Kuva: Miska Lehto, YleX Karina (yhtye),musiikki

Suomeksi ulkomailla esiintyvät artistit ovat harvinaisuus, mutta Karina-yhtyeelle pohjoismaisesta eksotiikasta on ollut hyötyä. Herkkää folkpoppia tekevä kaksikko herättää mielenkiintoa Euroopassa, mutta on edelleen tuntematon monille Suomessa. Karina toivookin, että suomalaisissa radioissa olisi tarjolla laajempi kattaus myös valtavirralle vaihtoehtoisempaa musiikkia.

Kansainvälisten artistien lämppärinä Euroopassa. Viisi tähteä Helsingin Sanomien levyarviossa. Keikkoja loppuunmyydyillä indiefestareilla. Ehdokkuus Pohjoismaiselle musiikkipalkinnolle.

Karina-yhtyeen Karin Mäkiranta ja Helmi Tikkanen naurahtavat ääneen.

– Alkaa naurattaa näitä kuunnellessa, kun ei ole itse tajunnut mitään. On vain tehnyt, Tikkanen sanoo.

– Mutta ovathan nuo ihan hulluja juttuja!

Se, että suomalainen yhtye esiintyy Euroopassa ei ole mitenkään harvinaista. Se, että suomalainen yhtye esiintyy Euroopassa suomeksi laulaen puolestaan on.

Vuonna 2015 esikois-EP:nsä julkaissut Karina herättää mielenkiintoa niin kansainvälisillä markkinoilla kuin suomalaisten indiediggareiden parissa. Tänä kesänä yhtye on esiintynyt esimerkiksi Isossa-Britanniassa folkpop-artisti Hattie Whiteheadia sekä Luxemburgissa yhdysvaltalaista, pitkän linjan indierockbändi Beirutia lämmitellen.

Beirutin laulaja, Zach Condon, kuuli bändin soittavan berliiniläisellä Kaiku-studiolla ja kiinnostui heidän musiikistaan.

Suomeksi esiintyvä Karina päätyi lämppäämään kymmeniä miljoonia striimannutta jenkkiyhtyettä, kun Condon esitti kutsun Euroopan-keikoilleen ovenraosta huikkaamalla.

– Olimme silleen, että joo, voimme tulla, Mäkiranta hymähtää.

Vaaleahiuksinen nainen seisoo pinkin seinän edessä katsoen kohtalokkaasti vasempaan ohi kameran. Hiukset ovat polkkamittaiset ja päällä on vihreä paita. Kuva rajattu hartioista alaspäin.
Karina-yhtye lähti liikkeelle Karin Mäkirannan kappaleista. Vaaleahiuksinen nainen seisoo pinkin seinän edessä katsoen kohtalokkaasti vasempaan ohi kameran. Hiukset ovat polkkamittaiset ja päällä on vihreä paita. Kuva rajattu hartioista alaspäin. Kuva: Miska Lehto, YleX Karina (yhtye),musiikki,Karin Mäkiranta

Se, että suomalainen yhtye esiintyy Euroopassa ei ole mitenkään harvinaista. Se, että suomalainen yhtye esiintyy Euroopassa suomeksi laulaen puolestaan on.

Karinan lisäksi esimerkiksi Eläkeläiset ja Korpiklaani ovat kiertäneet maailmaa äidinkielellään esiintyen, mutta yleisesti ottaen vertailukohdat ovat vähissä.

Ulkomaille tähtäävien suomalaisbändien laulukieli on lähes poikkeuksetta englanti, mikä on varsin ymmärrettävää. Sen valta-asema kansainvälisessä musiikkibisneksessä on ollut horjumaton vuosikymmeniä.

Nyt kuitenkin esimerkiksi espanjan- ja koreankielisen popmusiikin suosion vauhdikkaan kasvun myötä menestyminen omalla äidinkielellä oman maan rajojen ulkopuolella tuntuu mahdolliselta. Ilmiötä kutsutaan nimellä pop 2.0.

Tikkanen tunnistaa ilmiön ja toivoo, että Karinakin pääsisi osaksi ei-englanninkielisen musiikin kansainvälistymisaaltoa. Hän haluaa tarkentaa, ettei pidä kaksikon bändiä minään suomenkielisen musiikin sanansaattajana, mutta uskoo, että positiivisen huomion herättämisestä voisi olla hyötyä koko suomalaiselle musiikkikentälle.

– Suomessa tehdään tosi paljon tosi hyvää musiikkia. On sääli, että sen on vaikea päätyä ulkomaille.

Ruskeahiuksinen nainen seisoo pinkin taustan edessä katsoen päättäväisenä vasemmalle kameran ohi. Hänellä on päällään valkoinen pitsikauluksinen paita. Kuva on rajattu hartioista alaspäin.
Helmi Tikkanen uskoo, että Karinan lisäksi monella muulla suomalaisyhtyeellä olisi potentiaalia menestyä ulkomailla. Ruskeahiuksinen nainen seisoo pinkin taustan edessä katsoen päättäväisenä vasemmalle kameran ohi. Hänellä on päällään valkoinen pitsikauluksinen paita. Kuva on rajattu hartioista alaspäin. Kuva: Miska Lehto, YleX Karina (yhtye),musiikki,Helmi Tikkanen

Karinan mukaan ulkomaisen yleisön suhtautuminen suomeksi esiintymiseen on ollut pelkästään positiivista. Kieltä pidetään erikoisena ja eksoottisena.

Jonakin, mitä ei ole ennen kuultu.

Karinaa on toisinaan verrattu islantilaiseen Sigur Rósiin, vaikka yhtyeet kokoluokaltaan painivatkin hyvin eri kategorioissa. Vuodesta 1994 koossa ollut yhtye tunnetaan ympäri maailmaa sen pääasiassa islanninkielisistä sanoituksista huolimatta.

Suomeksi tekeminen on ollut myös Karinalle koko ajan itsestäänselvyys, eikä kielen vaihtamista ole edes harkittu kansainvälistymishaaveista huolimatta. Heille on tärkeää, että musiikilliset ratkaisut tehdään omien halujen mukaan, ei yleisön vuoksi.

– Jos musiikki päätyy johonkin ulkomaille, niin sitten se voisi päätyä ihan sellaisenaan, Tikkanen sanoo.

Torilla tavataan lähinnä kun Alma tai Robbari menestyvät

Tällä hetkellä Suomessa tehdään musiikkia pääasiassa suomalaisille markkinoille: lähes poikkeuksetta maamme menestyneimmät artistit esittävät musiikkinsa suomeksi. Englanniksi musiikkia tehdään lähinnä indienä, erityisesti rockin ja metallin parissa.

Englanniksi esiintyminen on usein kielinyt tavoitteista ulkomaisilla musiikkimarkkinoilla, ja esimerkiksi HIMin, The Rasmuksen ja Nightwishin kansainvälinen menestys etenkin 2000-luvun alkuvuosina ovat edelleen kansallinen ylpeyden aihe.

Viime vuosina suuret kansainväliset menestystarinat ovat antaneet odottaa itseään, vaikka erityisesti indiepuolella maailmaa kiertäviä yhtyeitä ja artisteja kyllä riittää.

Muun muassa Ruusuistakin tutun Ringa Mannerin The Hearing -projekti, Jaakko Eino Kalevi sekä Ville Haimalan ja Martti Kallialan Amnesia Scanner -yhtye tekevät uraa Suomen lisäksi ulkomailla. Yotto, Darude ja Super8 & Tab ovat omassa elektronisen tanssimusiikin genressään isoja nimiä, mutta “torille” heidän vuokseen harvoin keräännytään.

Kun sinne torille sitten keräännytään, syynä on usein vahvasti valtavirtaan solahtavat artistit.

Muun muassa Miley Cyrusin, Charli XCX:n ja French Montanan kanssa musiikkia tehnyt Alma on yksi maamme suurimmista vientitoivoista, ja hänen uraansa seurataan herkeämättä myös kotimaisessa lehdistössä.

Kun Suomen suosituimpiin poptähtiin lukeutuva Robin ilmoitti tekevänsä tästä lähin musiikkia englanniksi ja kansainväliselle yleisölle Robin Packalenina, käsiteltiin aihetta laajalti niin iltapäivälehdissä kuin Helsingin Sanomissa ja Ylen eri kanavissa.

Niin Packalen kuin Almakin ovat medioiden kestoaiheita, joiden menestys tai sen odottelu puhuttavat myös netin keskustelupalstoilla ja työpaikkojen kahvipöydissä.

Samaan aikaan Karina vakuuttaa eurooppalaisyleisöjä pehmeällä ja herkällä folkpopillaan, mutta harva Suomessa tietää edes, että bändi on olemassa.

Mäkiranta ja Tikkanen uskovat, että yksi merkittävä syy siihen on vähäisessä radiosoitossa: vuoden 2019 aikana yhtyettä on soitettu eri radiokanavilla vajaat 200 kertaa. Selvästi eniten soittoa on saanut Pykärin ja Lauri Haavin kanssa tehty Mä + sä -kappale, Karinan omista kappaleista puolestaan eniten on kuultu Löyly-nimistä biisiä. Se on soitettu vähän alle 20 kertaa.

– Olisi ihan kivaa, jos sekin laajentuisi, miten radiossa välillä soitetaan musiikkia. Tuntuu, että siellä on vähän tietynlainen kaava, Mäkiranta sanoo.

Helsingin Sanomien ylistävä levyarvio ja palkintoehdokkuudet vahvistavat kaksikon mukaan tunnetta siitä, että “kyllä tää on ihan hyvä bändi”, mutta suuren yleisön huomioon se ei toistaiseksi ole vaikuttanut.

Tikkanen kuvaileekin, että usein tuntuu siltä kuin heidän bändinsä kiemurtelisi musiikkeineen salakäytävässä, jonne kukaan ei katso, ellei joku ole sinne kehottanut katsomaan.

Ylipäätään indieartistien saama vähäisempi huomio popjätteihin verrattuna ei ärsytä, mutta välillä turhauttaa, Mäkiranta ja Tikkanen sanovat.

Ruskeahiuksinen ja vaaleahiuksinen nainen seisovat pinkin taustan edessä. Vihreäpaitainen vaaleahiuksinen nojaa valkopaitaisen ruskeahiuksisen olkapäähän.
Karina ei välttämättä tavoittele koko Suomen suosikkiyhtyeen titteliä, mutta toivoisi radioihin kattavampia soittolistoja. Ruskeahiuksinen ja vaaleahiuksinen nainen seisovat pinkin taustan edessä. Vihreäpaitainen vaaleahiuksinen nojaa valkopaitaisen ruskeahiuksisen olkapäähän. Kuva: Miska Lehto, YleX musiikki,Karina (yhtye)

Kaksikkoa ei haittaa, vaikka Karina ei vielä esiinny Ruisrockin Rantalavalla. Silti he tiedostavat, että mikäli kukaan ei heidän bändistään tiedä, on heidän hankala myöskään edetä urallaan.

– Tuntuu, että tavallaan pitää kaksinkerroin taistella, että pystyisi toteuttamaan omaa visiota, kun kuitenkin mun mielestä se on ainakin tosi hyvä! Tai vähän erilaisen kuuloista kuin mitä on ehkä ennen kuultu, Tikkanen sanoo.

Mäkiranta sanoo, että bändi on alkuajoistaan saakka tottunut siihen, että sen musiikki putoaa valtavirran huomion ulkopuolelle. Siksi suuri yleisö ei välttämättä ole nähnyt heissä samankaltaista menestysmahdollisuutta kuin maailmalle tähtäävissä valtavirtapopartisteissa.

– Mutta se on tosi hyvä, koska se on vienyt siihen, että olemme ajatelleet, että kyllä me, vittu, tehdään!

Yhtyettä tehdään tutuksi etenkin keikkailemalla.

– Suomessakin ihmiset kiinnostuvat sillä, että ovat tykänneet keikoista. Sellaista kenttätyötä on tehty myös ulkomailla, Mäkiranta sanoo.

Heinäkuun lopussa Karinalla on mahdollisuus tuoda visiotaan esiin taas isommalle yleisölle, kun Karina lämmittelee Vesalaa loppuunmyydyssä Huvila-teltassa Helsingin juhlaviikoilla.

Syksyksi luvassa on joitakin täsmäkeikkoja meillä ja muualla Euroopassa, kakkoslevyn valmistelua ja uuden, Portugalissa kuvatun musiikkivideon julkaisu. Entä näiden jälkeen?

– Koitetaan varmaan vain saada enemmän ulkomaanjuttuja eteenpäin. Jotenkin vaikeaa vastata, kun tuntuu, että kaikki jutut vain ponnahtelevat, jos ponnahtelevat, Tikkanen kuittaa.