Hyppää pääsisältöön

Psykoterapeutti ja ex-malli Heli Vaaranen: Andy Warhol oli hyvä ystäväni ja vuodet Amerikassa ja maailmalla merkityksellisiä

Heli Vaaranen.
Psykoterapeutti, VTT ja ex-malli Heli Vaaranen on Väestöliiton johtava asiantuntija. Heli Vaaranen. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Heli Vaaranen

Andy Warhol teki Heli Vaaraseen suuren vaikutuksen ja muutti hänen elämänsä. Vaaranen tapasi miehen taidekoulussa New Yorkissa 1980-luvulla, ja he ystävystyivät. Ystävyys antoi Vaaraselle paljon ja mullisti hänen maailmankuvansa.

– Siitä on melkein 40 vuotta, mutta onneksi pidin silloin päiväkirjaa.

Heli Vaaranen kasvoi maatilalla Hollolassa. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijöitä, ja Heli hoiti lehmiä, vahti lapsia ja auttoi syksyisin vanhempiaan keräämään sadon pellolta.

19-vuotiaana Vaaranen osallistui kauneuskilpailuun. Sieltä ranskalainen kykyjenetsijä, malliagentti, joka etsi pohjoismaisia nuoria naisia mallintöihin Pariisiin, löysi hänet.

– Vanhempani hyväksyivät lähtöni, sillä he ymmärsivät minun haaveilevan toisenlaisesta elämästä ja kaukaisista maista, hän sanoo.

Heli Vaaranen heinäpellolla Hollolassa.
Heli Vaaranen heinäpellolla Hollolassa. Heli Vaaranen heinäpellolla Hollolassa. Kuva: Yksityinen Heli Vaaranen,Kutsuvieras

Huippumallina maailmalla ja uusi elämä New Yorkissa

Heli Vaaranen lensi Pariisiin, teki mallintöitä ja kamppaili mittojensa kanssa. Vuoden päästä hän muutti Tokioon, jossa oltiin vieläkin tarkempia mitoista.

– Japaniin muutto oli melkein yhtä suuri kulttuurishokki kuin muutto Hollolasta Pariisiin.

Helistä tuli huippumalli ja hän eli ikuisessa nälässä. Hän ansaitsi hyvin, mutta kulutti surutta kaiken. Lopulta hän päätti muuttaa New Yorkiin, jossa haaveet toisenlaisesta elämästä heräsivät. Hän haki ja pääsi taideakatemiaan opiskelemaan ja samalla taidegalleriaan töihin.

– Siitä lähti liikkeelle epätodennäköinen vaihe elämässäni.

Lehden kansikuva, jossa esiintyy Heli Vaaranen.
Huippumalli Heli Vaaranen Pariisissa. Lehden kansikuva, jossa esiintyy Heli Vaaranen. Kuva: Yksityinen Heli Vaaranen,Kutsuvieras

Erilainen ystävyys Andy Warholin kanssa

Taidekoulun omistaja ja taidekeräilijä Stuart Pivar oli tunnetun pop-taiteilijan Andy Warholin paras ystävä. Heli Vaaranen tutustui heihin taidekoulussa, ja heistä kolmesta tuli läheiset ystävät.

– Me hengailimme yhdessä joka päivä. Stuart, Andy ja minä. Viikonloppuisin ajelimme kirpparilta toiselle Stuartin limusiinilla. Kiertelimme taidehuutokaupat ja taidenäyttelyiden avajaiset.

Joan Crawfordin laukun ja korvakorut.
Heli, Andy ja Stuart keräilivät esineitä kirppareilta. Stuart osti Helille Joan Crawfordin laukun ja korvakorut. Joan Crawfordin laukun ja korvakorut. Kuva: Yksityinen korvakorut,käsilaukut

Vaarasen seura oli tervetullutta vaihtelua. Muiden ihmisten kanssa miesten piti olla varuillaan, koska he olivat julkisia henkilöitä.

– Uskon, että se johtui siitä, että he saattoivat luottaa minuun. Luottamus toisiin ihmisiin oli hyvin harvinaista New Yorkissa.

Vaaranen opiskeli, työskenteli taidegalleriassa ja emännöi Stuartin Pivarin juhlia. Andy Warholilta hän oppi, että rahaa pitää säästää saadakseen turvaa.

Kerran ystävänpäiväjuhlien jälkeen Andy, joka aina oli kalpea, oli aivan vitivalkoinen. Stuart kertoi, että Andyllä oli ollut vatsakipuja.

– Andy pelkäsi suunnattomasti sairaaloita. Hän pelkäsi kuolemaa. Hän saattoi olla miten sairas tahansa, muttei mennyt lääkärille.

Andy Warhol kuoli yksin sairaalassa. Hän ei halunnut kenenkään näkevän häntä heikkona.

Uusi elämä Suomessa

Heli Vaaranen palasi Suomeen, rakastui, meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Hän meni iltalukioon ja kirjoitti ylioppilaaksi.

– Olinhan minä käynyt Andyn ja Stuartin yliopiston ja oppinut kieliä, historiaa, uskontoa ja maantiedettä.

Vaaranen haki yliopistoon ja valmistui. Hän väitteli tohtoriksi ja teki tutkijan töiden ohella vielä mallin töitä. Ystävyys Stuart Pivarin kanssa jatkuu, mutta muuten elämä on muuttunut täysin.

Heli Vaaranen ja hänen lapsensa.
Suomeen palattuaan Heli Vaaranen sai kaksi lasta ja väitteli tohtoriksi. Heli Vaaranen ja hänen lapsensa. Kuva: Yksityinen Heli Vaaranen,Kutsuvieras

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa joka arkipäivä klo 13.02 ja uusinta keskiyöllä.

Jessica Jensen

Ohjelman musiikki:
Lou Reed & various artists: Perfect Day
Right Said Fred: I'm Too Sexy
Manhattan Transfer: Boy From New York City
Dionne Warwick: That's What Friends Are For
Pink Floyd: Money
Billy Joel: Uptown Girl
Ewan McGregor, Alessandro Safina with Luciano Pavarotti: Your Song (from the film Moulin Rouge)
Chris De Burgh: Lady in red

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi