Hyppää pääsisältöön

Blind Channel ja Alex Mattson järjestivät vuosisadan avauksen Weekend Festivalille, eikä sitä meinannut nähdä kukaan

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Juuli Aschan / YleX Blind Channel

Perjantaina käynnistyneen Weekend Festivalin päälavalle nousi ennennäkemätön kombo, kun stagen valtasivat samaan aikaan Blind Channel ja Alex Mattson.

Ulkomaillakin menestyneet DJ ja rokkarit yhdistivät voimansa jo maaliskuussa julkaistun Timebomb -kappaleen kohdalla, mutta nyt täytettävänä oli kokonainen yhteinen festarislotti.

Elektronisen tanssimusiikin ja rockin fuusio toimi merkille pantavan hyvin, mutta se meinasi kaikua kuuroille korville – tai tarkemmin ottaen poissaolollaan loistaville korville.

Mitä nyt taas Weekend?

Weekend Festival sai kritiikkiä osakseen jo vuonna 2017, kun kävijät odottivat porttien aukeamista kaksi tuntia.

Viime vuonna yleisö joutui odottamaan sisäänpääsyä jopa kolme tuntia.

Oululaisen Blind Channelin ja pohjanmaalaisen Alex Mattsonin oli määrä nousta Weekend Festivalin Alternative-lavalle perjantaina klo 20.30.

Torstaina aamupäivällä Blind Channel ilmoittaa omassa sosiaalisessa mediassaan, että keikka on aikaistunut yli seitsemällä tunnilla ja siirtynyt päälavalle. Kahta eri musiikkityyliä yhdistävä show tulee siis avaamaan koko festivaalin.

Samalla se siirtää Cledosin keikan alkamisen yli tunnilla eteenpäin, mutta itse festivaali ei viestinyt muutoksesta mitään.

Tapahtumapäivänä portit aukesivat puoliltapäivin ja päälavalle yleisön piti päästä kello 13, jolloin trukit ja traktorit vielä ajelevat edestakaisin Suvilahdessa.

Show käynnistyy uuden aikataulun mukaisesti kello 13.15, vaikka portit päälavalle ovat kiinni ja paikalla ei ole käytännössä ketään muita kuin festivaalin ja sen yhteistyökumppaneiden työntekijöitä.

Weekendin muuhun kattaukseen verrattuna Blind Channel ja Alex Mattson ovat erittäin vaikeassa asemassa: Keikka aikaistui tunteja päivän varoitusajalla ja nyt koko festivaali pitäisi avata soittamalla rokkia EDM-yleisölle, eikä paikalla edes ole ketään.

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Juuli Aschan / YleX Blind Channel

Altavastaajasta voittajaksi vastoin todennäköisyyksien

Autio Suvilahti kaikuu elektronisella musiikilla höystetystä särökitarasta, kun tämän viikonlopun suurimman lavan on vallannut joukko valkoiseen pukeutuneita tähtiä.

Kokonaan valkoiseen pukeutuminen on tyypillisesti ollut Blind Channelin tavaramerkki, mutta nyt saman on tehnyt myös Alex Mattson.

Pukuvalinta tuntuu alleviivaavan sitä, että nyt lavalla nähdään yhtenäinen show, eikä kahta samaan aikaan tapahtuvaa ohjelmanumeroa.

– Weekend Festival, jos te kuulette tämän, juoskaa lujaa tänne, kun pääsette sisään! Te missaatte kaiken! Lavalta huudetaan aidan takana odottavalle festarikansalle.

– Voiks sä pittaa yksin jäbä? Kysymys osoitetaan yksin lavan edustalla seisovalle Subwayn työntekijälle.

Turhautuminen kuuluu huumorilla höystettynä välispiikeissä, mutta esiintyjien soitossa se ei kuulu. Aina kun biisit soivat, jokainen lavalla oleva tekee kaiken juuri oikein ja aidolla pieteetillä – aivan kuten ammattilaisen kuuluukin.

Kun keikkaa on ehtinyt kulua 15 minuuttia, portit viimein avataan ja yleisöä juoksee yhtenä virtana sadoittain lavan eteen.

– Tervetuloa Weekend Festival! Nyt ne bileet pystyyn!

Kaikki lavan muusikot syttyvät silminnähden ja katsojien lämmittely alkaa välittömästi. Nyt on syy esiintyä energisesti.

Bändi soittaa tiukasti yhteen, vokalistit Joel Hokka ja Niko Moilanen vaihtelevat taidokkaasti puhtaan laulutyylin, hevisärön ja falsetin välillä – sekä muistuttavat yhdessä Alex Mattsonin kanssa tasaisin välein katsojia pitämään kädet ylhäällä.

Esiintyjistä huomaa, että he ovat tottuneet olemaan isolla lavalla. Stagea otetaan kokonaisvaltaisesti haltuun.

Hiilidioksidikanuunat tykittävät ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tähän keikkaan on panostettu. Blind Channel haluaa lunastaa paikkansa EDM-fanien silmissä metallinkovana yhtyeenä.

Alex Mattson
Alex Mattson Kuva: Juuli Aschan / YleX Alex Mattson

Yksi mies voi täyttää päälavan

Tässä vaiheessa keikkaa lavalle jää pelkästään Alex Mattson ja nyt on tämän 21-vuotiaan tähden vuoro liekittää lavaa omillaan.

Sen hän myös tekee.

Koko yleisö pomppii yhdellä käskyllä, kun Mattson soittaa pätkän Aviciin Hey Brotheria ja juoksee mikki kädessä lavan edustalle tervehtimään katsojia.

Festivaalin suurin lava ei näytä lainkaan tyhjältä, vaikka siltä poistuikin juuri viisi henkeä ja jäljelle jäi hyppimään vain yksi ihminen.

Alex Mattsonin musiikki on selvästi yleisölle rokkia tutumpaa.

Toisaalta ymmärtäähän sen. Jos tämä hybridi esiintyisi vaikka Tuska-festivaaleilla, tilanne olisi toisinpäin.

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Juuli Aschan / YleX Blind Channel

Parhaat pittaajat löytyvät Weekendeiltä?

Kuun alussa julkaistuun Can’t Say No -singleen yhtyy jälleen Blind Channel ja loppukeikan ajan koko porukka pysyy lavalla.

– Lauletaan nämä kaksi seuraavaa biisiä yhdessä! Tykkäättekö Ed Sheeranista? Niko Moilanen huutaa lavalta.

Kahtena ässänä hihasta katsojia hemmotellaan EDM-metalliversioilla Ed Sheeranin kappaleesta Don’t ja Macklemoren & Ryan Lewisin Can’t Hold Us -hitistä.

Yllätykset istuvat settiin kuin värikäs lei-seppele Weekendissä bailaavan teinin harteille – ja toimivat puhtaasti musiikillisesti arvioiden todella hyvin.

Vain lavalla nähtävä kombo talenttia voi saada nämä kappaleet toimimaan tällaisina versioina näin kovaa. Kappalevalinnat osoittavat hyvää pelisilmää.

Monelle festivaalikävijälle Blind Channelin musiikki voi olla vieraampaa, joten lyöttäytymällä yhteen ilmiömäisen Alex Matssonin kanssa ja ujuttamalla settilistan sekaan pari varmasti tuttua hittiä yleisön mielenkiinto on taattu.

– Kuulin, että Weekendeillä on parhaat moshpitit!

– Jakakaa se jengi! Lavalta käsketään ja juhlakansa tottelee.

On hämmentävää, miten keikan alkutilanteesta, kun yleisö vielä odotti alueelle pääsyä portin takana, on päästy tällaiseen tunnelmaan.

EDM-bileisiin saapuneet nuoret jakavat yleisön kahtia ja moshpit pyörii metallin tahtiin, kun seuraavana vuorossa on Blind Channelin kesäkuussa julkaisema kappale Snake.

Tätä ei varmasti yksikään juuri paikalle saapunut osannut odottaa. Weekend sai juuri vuosisadan avauksen.

Vaikka DJ:llä höystettyjä rock-bändejä on ollut historiassa aina Linkin Parkista ja Limp Bizkitistä lähtien, heistä kukaan ei ole onnistuneesti soittanut rokkia EDM-festivaaleilla.

Tätä Blind Mattsonia katsoisi tulevaisuudessa mielellään enemmänkin.

YleX on Weekend Festivalin mediakumppani.

Juttua muokattu 20.7 klo 18:23 Portit alueelle olivat auki jo klo 12 ja päälavan luokse yleisön piti päästä klo 13, mutta pääsi vasta 13:30.