Hyppää pääsisältöön

Kesän täydeltä Solsidania! Uudet jaksot ja viisi muuta syytä rakastaa ruotsalaista komediaklassikkoa

Solsidan (7)
Solsidan (7) Kuva: Morgan Norman/Söderberg Agentur

Saltsjöbadenissa tapahtuu taas. Ensin Yle Femillä ja Areenassa nähdään sunnuntaisin viiden osan paketteina ikonisen Solsidanin kaikki aiemmat kaudet, ja myöhemmin syksyllä ovat luvassa mainion draamakomedian odotetut uudet jaksot.

Vielä muutama vuosi sitten Solsidanin (2010-) jatko vaikutti epätodennäköiseltä. Keskeiset tekijät olivat kiireisiä toisaalla ja menestysreseptin suurin lumo tuntui haihtuneen. Onnistunut, joulumarkkinoille 2017 tehty elokuva nosti kuitenkin auringon jälleen Solsidanin taivaalle. Viime lokakuussa uutisoitiinkin sitten jo, että sarjasta on tilattu peräti kolme uutta tuotantokautta.

Juhlistamme uutisia ja ruotsalaista huippuosaamista tiivistämällä viiteen kohtaan sen, mistä Solsidanissa on kyse.

1. Televisiohistorian parhaisiin lukeutuva hahmogalleria

Onnistuneimpien tarinoiden ytimessä ovat uskottavat henkilöt, ja sillä alueella Solsidan todellakin loistaa. Kiltti, aloitekyvytön Alex (Felix Herngren), suorapuheinen Anna (Mia Skäringer), yllytyshullu, lämminhenkinen snobi Fredde (Johan Rheborg) ja statuksestaan huolehtiva, mutta vilpitön Mickan (Josephine Bornebusch) ovat tavallaan kaikkien tunnistamia arkkityyppejä, mutta toisaalta myös paljon enemmän. Solsidanin henkilöt eivät ole pelkkiä karikatyyreja (maanvaiva Ove (Henrik Dorsin) tosin liippaa jo läheltä), vaan virheineen inhimillisiä ihmisiä, joista katsoja oppii välittämään. Sitä paitsi hahmot täydentävät toisiaan niin huikeasti, että tämän jutun kirjoittajan mielestä Solsidan vie tiiminä vaikkapa Frendejä ihan sata-nolla.

Solsidan
Solsidan Kuva: Pär Bäckstrand Onnea onkimassa,mickan

2. Lähes täydellinen tasapaino komedian ja draaman välillä

Lieventävällä määreellä varustettunakin "täydellinen" on aika paljon sanottu, ja moni fanikin on sitä mieltä, että jossakin neljännen kauden tienoilla Solsidan osoitti hienoisia tyhjäkäynnin merkkejä. Sarjan tarkkanäköisyys ja koomisten tilanteiden taju on joka tapauksessa aivan verraton. Sittemmin riistoviljeltyä myötähäpeääkin on juuri sopiva annos. Vaikka Solsidan kuvaa hyväosaisten elämää Tukholman lähistöllä olevassa merenrantataajamassa, ilot ja surut ovat yleismaailmallisia. Sarja ei ole syyttä ruotsalainen kansallisaarre. Ja vaikka tv-tuotannoissa onkin ryhmätyöstä kyse, erityiskiitos pitää silti osoittaa Felix Herngrenille, joka on urakoinut paitsi hammaslääkäri Alexin pääosassa, myös ohjaaja-käsikirjoittajan hommissa.

3. Katselukestävyys

Ihan aina uusintoja ei kehtaa mainostaa täysin purjein, mutta Solsidan kestää heittämällä useampiakin katsomiskertoja. Itse asiassa vasta silloin huomaa ja arvostaa entistä enemmän sitä, kuinka tiivin toimiviksi käsikirjoitukset on hiottu. Taustalla on luonnollisesti myös se, että ajoittain härskiksikin yltyvästä huumorista huolimatta Solsidanissa ei ole mitään halpaa, kertakäyttöistä ja (liian) matalamielistä. Sarjassa on syvyyttä, ja kaiken kruunaa tietysti herkullinen näyttelijäntyö, jonka nyansseissa riittää huomioitavaa hyväksi aikaa.

Solsidan
Solsidan Kuva: Morgan Norman Onnea onkimassa

4. Yhteisöllisyyden tuntu

Pitkään on puhuttu siitä, että mediankäytön sirpaloituessa ei enää synny samanlaisia, kaikki katsojaryhmät tavoittavia ja valloittavia ilmiöitä kuin ennen. Näkemykseen sisältyy "ennen oli paremmin" -henkisiä, muutosvastarintaisia sudenkuoppia, mutta tottahan se on, että Game of Thronesin tai edes M/S Romanticin tapaiset, jokaisen kahvipöydän puheenaiheet ovat harvenemaan päin. Solsidan on silti lähestulkoon tavaramerkki ja takuuvarma sosiaalinen jäänmurtaja ainakin Pohjoismaissa. Alex, Anna, Fredde ja Mickan ovat tuttuja, ollaan mekin! Kuvaava esimerkki on, että toisen kauden avausjaksoa katsoi pelkästään Ruotsissa yli kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä.

5. Pohjoismainen ulottuvuus

Solsidanin suksee on ollut myös suomalaisittain palkitsevaa seurattavaa. Tarttumapintaa on tullut toki ihan jo siitä, että yhteiskunnissa, maisemissa ja yleisissä toimintamalleissa on paljon samaa. Lisäksi muistetaan myös André Wickströmin merkittävä sivurooli suomenruotsalaisena Luddena. Eikä siinä vielä kaikki, vaan kuten FST5:n entinen päällikkö Mary Gestrin taannoisessa haastattelussa kertoi, Yle oli alkuvaiheessa myös yksi Solsidanin mahdollistajista.

Tervetuloa siis takaisin!

Huom. Suomessahan sarjaa esitetään lisäkaneetilla Onnea onkimassa, joka on jätetty selkeys- ja taivutussyiden vuoksi tästä jutusta pois.

Solsidan Areenassa ja Yle Teema Femillä

Ruotsalaiskomedian tuotantokaudet 1-5 esitetään viiden jakson paketteina 21. heinäkuuta alkaen. Paketit julkaistaan Areenassa kuukaudeksi sunnuntaisin klo 6 ja ne nähdään samoina päivinä myös Yle Teema Femin myöhäisilloissa.

Kausi 1
jaksot 1 - 5, sunnuntai 21.7.
jaksot 6 - 10, sunnuntai 28.7.

Kausi 2
jaksot 1 - 5, sunnuntai 4.8.
jaksot 6 - 10, sunnuntai 11.8.

Kausi 3
jaksot 1 - 5, sunnuntai 18.8.
jaksot 6 - 10, sunnuntai 25.8.

Kausi 4
jaksot 1 - 5, sunnuntai 1.9.
jaksot 6 - 10, sunnuntai 8.9.

Kausi 5
jaksot 1 - 5, sunnuntai 15.9.
jaksot 6 - 10, sunnuntai 22.9.

Uusien osien alkamisajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua