Hyppää pääsisältöön

Kiuas kuumenee kirkossakin Saunapäivänä

Rekolan kirkon pastori Vappu Olsbo (vas.) sekä kanttori Sirkku-Liisa Niemi saunan ovella löylykauha ja pesuharja käsissään.
Vappu Olsbo (vas.) ja Sirkku-Liisa Niemi toivottavat tervetulleiksi Rekolan kirkon saunaan. Rekolan kirkon pastori Vappu Olsbo (vas.) sekä kanttori Sirkku-Liisa Niemi saunan ovella löylykauha ja pesuharja käsissään. Kuva: Katriina Harviainen Saunapäivä,Sauna (Italia),löyly,pastori

Kirkko ja liekit eivät samassa lauseessa ole normaalisti kovin ilahduttava ajatus, eikä otollisia saunomispaikkoja pohtiessa kirkko välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Saunapäivän saunakartalle on kuitenkin siunaantunut useammassakin seurakunnassa lämpenevä sauna. Yksi niistä löytyy Vantaan Rekolasta.

“Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut" on vanha suomalainen sananlasku. Vantaan Pyhän Andreaan kirkon kiukaan mustien urkujen lisäksi tulevana Saunapäivänä kirkolla soi myös laulu- ja harppumusiikki.

– Mikäs sen miellyttävämpää kuin rentoutua ennen saunaa harpun ja laulun kevein sävelin, sanoo kanttori Sirkku-Liisa Niemi.

Rekolan kirkon sauna ei ole suinkaan ensimmäistä kertaa yleisön käytössä. Viime jouluna lauteilla laulettiin kauneimpia joululauluja ja syys- ja kevätkaudella saunan ovet ovat auki viikoittain.

Rekolan kirkko kesällä.
Rekolan kirkossa sauna kuumenee ja harppu soi. Rekolan kirkko kesällä. Kuva: Antero Harju kirkko,Rekola

Kirkko saattaa äkkiseltään vaikuttaa erikoiselta saunomispaikalta, mutta ovathan sekä kirkko että sauna suomalaisille pyhiä paikkoja, kukin omalla tavallaan, enemmän tai vähemmän.

– Onhan saunassa ja kirkossa molemmissa kyse puhdistautumisesta. Sauna tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiillekin, pohtii Rekolan kirkon pastori Vappu Olsbo.

– Yhteisillä saunavuoroilla toteutuu myös yhteys toisiin ihmisiin. Siellä olemme omina itsenämme mitään peittelemättä, hän jatkaa.

Taivaallisiin löylyihin pääsee Rekolan kirkon lisäksi myös mm. Tampereen Tesoman kirkossa, Kuopion Puijon seurakunnassa, Espoon seurakunnassa sekä Lahden seurakunnan Hollolassa sijaitsevassa Siikaniemen kurssikeskuksessa. Hollolassa pääsee saunomisen ohella myös uimaan, melomaan kanootilla ja suppailemaan.

Mikäli äänihuulet vetreytyvät kovastikin saunomisen seurauksena, Kuopiossa Poukaman leirikeskuksen rantasaunalla voi osallistua yhteislaulutuokioon. Myös Espoon seurakunnan Hvittorpin kurssikeskuksessa lämpenee sauna, ja viereinen Vitträsk-järvi kutsuu saunojat pulahtamaan. Leirikeskusten saunapäivät ovat maksuttomia.

Kädet lämmittelevät kiukaan tulen edessä.
Saunapäivänä tulessa kärventyvät ainoastaan saunapuut. Kädet lämmittelevät kiukaan tulen edessä. Kuva: Kirkon kuvapankki / Juuso Westerlund kiuas,Sauna (Italia),kirkko

Rekolan kirkon saunaan tulee ilmoittautua etukäteen ke 24.7. mennessä kirkkoherranvirastoon numeroon 09 830 6700. Miehille ja naisille on omat vuorot, ja saunomaan pääsee 5 euron hinnalla, johon sisältyy saunakaffit! Lisätietoja.

Lisätietoja Saunapäivästä löydät osoitteesta: yle.fi/saunapaiva