Hyppää pääsisältöön

Prisma: Planeetat – aurinkokunnan vaiheet täynnä dramaattisia käänteitä

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: BBC Studios / Getty Images Yle TV1,Prisma: Planeetat

TV1 keskiviikkoisin 24.7. - 21.8.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaisin klo 12.20 ja maanantaisin klo 23.15, Areenassa

Maapallolla elävän ihmisen näkökulmasta muut aurinkokuntamme planeetat vaikuttavat kaukaisilta ja muuttumattomilta.

Maan ilmakehän ulkopuolella on yli neljän miljardin vuoden aikana tapahtunut merkittäviä asioita. Kokonaisia maailmoja on syntynyt ja tuhoutunut. Planeettojen kehitykseen on kuulunut äärimmäisiä sekä rauhallisia vaiheita.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Merkurius. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: Lola Post Production BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

Uusin tutkimus osoittaa, että aurinkokunnan planeetoilla on enemmän yhteistä kun ihminen osasi edes kuvitella. Viime vuosikymmenien aikana on saatu uutta tietoa, kun maasta on lähetetty avaruusluotaimia kaikille muille seitsemälle planeetalle.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia hetkiä ja käänteitä, jotka ovat muovanneet planeetat sellaiseksi, jona ne tänä päivänä tunnetaan.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Venus. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

BBC:n uusi dokumenttisarja Planeetat kuljettaa aurinkokunnan ytimestä sen uloimmille alueille. Sarja perehtyy aurinkokuntamme muodostavien kahdeksan upean planeetan syntyyn ja ominaisuuksiin.

Viisiosaisessa sarjassa hypätään uusien tieteellisten saavutusten mahdollistamalle aikamatkalle kunkin planeetan menneisyyteen.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Maa. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Mars. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

Vaikuttavan dokumenttisarjan aloitusjaksossa tutustutaan aurinkoa lähinnä olevaan neljään kiviplaneettaan. Merkurius, Venus, Maa ja Mars – mitä yhteistä planeetoilla on ja kuinka ne eroavat toisistaan?

Toisessa jaksossa vertaillaan naapuriplaneettoja Maata ja Marsia, joista vain Maan pinnalle syntyi elämää. Mikä sen selittää? Muinoin Marsin tulivuorien kaasusta syntyi tiheä kaasukehä, ja tuolloin planeetalla oli laajoja meriä. Nykyisin Mars on kylmä ja karu autiomaa. Sen kivistä ja hiekasta koostuvan punertava väri johtuu rautaoksidista eli ruosteesta.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Jupiter. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill / BBC Yle TV1,Prisma: Planeetat

Sisemmän aurinkokunnan ulkopuolella, asteroidivyöhykkeen tuolla puolen sijaitsee Jupiter. Planeetan seesteinen ulkonäkö pettää, sillä sen paksuissa pivikerroksissa riehuu tuhansien kilometrien laajuisia myrskyjä.

Sarjan kolmas jakso perehtyy Jupiteriin, joka on aurinkokunnan suurin planeetta, halkaisijaltaan 10 kertaa Maan kokoinen. Planeetan koko ja voimakas magneettikenttä ovat vaikuttaneet muihin planeettoihin – hyvässä ja pahassa. Jupiter on kaunis planeetta, jonka vaikutus ulottuu laajalle ympäröivään avaruuteen.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Saturnus. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: Lola Post Production BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

Sarjan neljännessä jaksossa selvitetään kiehtovan Saturnuksen tarinaa. Aurinkokunnan jättiläisplaneetta on taianomainen ilmestys renkaineen, mutta se syntyi aivan erilaisena. Salaperäisen planeetan piirteistä saatiin lisää tietoa, kun Cassini-avaruusluotain lähti tutkimaan Saturnusta sekä sen kuu- ja rengasjärjestelmää vuonna 2004

Dokumenttisarjan päätösjaksossa sukelletaan aurinkokunnan syrjäisimpiin osiin. Minkälaiset ovat kaukaisimpien planeettojen Uranuksen ja Neptunuksen olosuhteet? Neptunuksella piiskaavat ainakin aurinkokunnan hurjimmat tuulet. Planeetalla tuulennopeus voi olla yli 2000 kilometriä tunnissa.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Uranus. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: BBC Studios Yle TV1,Prisma: Planeetat

Vuonna 1977 laukaistu avaruusluotain Voyager 2 on ensimmäinen ja tähän asti ainoa avaruusluotain, joka on vieraillut kahden kaukaisimman planeetan läheisyydessä. Vuonna 2015 Nasan New Horizons -avaruusluotain puski vielä eteenpäin tutkimaan kääpiöplaneetta Plutoa.

The Planets. Tuotanto: BBC/WGBH/PBS/Tencent Penguin Pictures, Britannia, 2019. Lukijana on Juhani Rajalin.

Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä.
Neptunus. Aurinkokunnan planeettojen historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Kuva: NASA / JPL Yle TV1,Prisma: Planeetat
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.