Hyppää pääsisältöön

Missä sinä uit tänä kesänä? Kiersin Suomea ja löysin nämä viisi hienoa uimapaikkaa

Nainen uimassa järvessä, näkyy vain pää, katsoo hymyillen ohi kameran
Nainen uimassa järvessä, näkyy vain pää, katsoo hymyillen ohi kameran Kuva: Yle / Eva Pursiainen uinti,järvet,Urajärvi,hannamari hoikkala

Hannamari Hoikkala on reissannut ympäri Suomea yli 70 paikkakunnalla Egenland-matkaohjelman kanssa ja samalla bongannut hienoja uimapaikkoja. "Tajusin, että minulle tämä on Suomi-matkailun luksusta."

Tämä on kolmas kesä, kun kierrän Suomea kuvaamassa tv-ohjelmaa omaperäisistä matkakohteista, jotka ovat löytyneet yleisön vinkkien avulla. Olemme kohdanneet hämmästyttäviä paikkoja ja mahtavia ihmisiä, joiden tarinoita emme olisi ikinä muutoin keksineet kertoa.

Uimisen suhteen on vähän sama juttu: Suomi on uimarille luksusmaa, mutta hyviä uimapaikkoja voi olla vaikea löytää ilman paikkakuntaa tuntevien vinkkejä. Puhelimen kartasta ei aina ole apua.

Kokemukseni perusteella paras konsti on kysyä neuvoa majapaikan vastaanotosta tai muilta paikallisilta. He auttavat yleensä uimareita hyvin mielellään!

Mutta entä jos siihen ei ole mahdollisuutta? Onko sinulla mielessä mainio uimapaikka, jonka sijainnin voi jakaa uimarikavereille? Kerro se jutun lopussa kommenteissa!

Tässä viisi omaa vinkkiäni ja yksi ekstra päälle. Ihanaa uintikesää!

+ Eksoottinen ekstra: Märketin majakkasaari Ahvenanmerellä

Tämä jää vaikeakulkuisuutensa vuoksi varsinaisen listan ulkopuolelle, mutta oli niin hieno kokemus, että jaan sen silti.

Toukokuussa 2018 heräsin Suomessa ja hiivin Ruotsin puolelle uimaan.

Kallioita, keskellä lammikko, lokkeja, taustalla meri
Kallioita, keskellä lammikko, lokkeja, taustalla meri Kuva: Yle / Eva Pursiainen Märket,saaret,Ahvenanmaa,Ahvenanmeri,egenland_märket
Punavalkoraidallinen majakkarakennus ja ympäröivä muuri.
Märket on pienenpieni saari ulkomerellä aivan Suomen länsirajalla. Joka puolella näkyy aavaa ulappaa, lokit kirkuvat ja matkalla saarelle bongaa usein kanssauimareita eli hylkeitä polskimassa Punavalkoraidallinen majakkarakennus ja ympäröivä muuri. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Märket,majakat

Muut nukkuivat vielä, kun hipsin hiljaa alas majakan kierreportaita. Ulkona aurinko lämmitti sileiksi kuluneita rantakallioita.

Saarella voi pulahtaaa laguuniksi kutsuttuun halkeamaan, johon kertyy merivettä (ja se on myös paljon turvallisempaa kuin toikkaroida kivikkoisilta kallioilta mereen). Laguunin pohjalla varpaita hyväili kirkkaanvihreä sammalmatto ja vesi oli jääkylmää. Ihanaa!

Kalliota, merta, taustalla aurinko paistaa
Tämä kuva tallentui kameraan klo 7:14. Märketin halki kulkee Suomen ja Ruotsin välinen raja. Majakka on Suomessa, uimapaikka länsinaapurin puolella. Kalliota, merta, taustalla aurinko paistaa Kuva: Yle / Hannamari Hoikkala Märket,Ahvenanmeri,saaret,Ahvenanamaa,egenland_märket

Märketin majakalle pääsee venekuljetuksella tai omalla veneellä. Rantautuminen on tosin haastavaa, sillä saari on Suomen myrskyisimpiä paikkoja. Uintikohteena Märket onkin aika eksklusiivinen, mutta esimerkki uimisen ihanuudesta ulkomerellä.

5. Kätevä: Mikkeli, Pankalampi

Ok, olen varma, että nyt kaikki mikkeliläiset huutavat että eih, onhan meillä koko Saimaa, miksi toimittaja nostaa esiin tällaisen ihmeellisen pienen lammen. Mutta ta det lugnt, kuten ruotsinkieliset kollegani sanoisivat – valintaani on hyvä syy.

Tämä aamu-uinti Mikkelissä on jäänyt mieleen siksi, että tutkin hotellihuoneessa puhelimen avulla karttaa ja mietin, etten ehkä ennättäisi uimaan kävellen, niitä töitäkin kun olisi hyvä ehtiä tekemään.

Mutta kun tajusin hypätä hotellin lainafillarin selkään, pystyin toteuttamaan retken ennen työpäivän alkua ja suuntasin keskustan tuntumassa peruspätevälle yleiselle uimarannalle. Fillarin avulla kaupunkia kannattaa toki tutkailla muutenkin, mutta etenkin uimarille se on todella jees!

Sininen polkupyörä rannalla, taustalla laituri ja vettä
Aamu-uinti jätti jalanjäljet laiturille. Sininen polkupyörä rannalla, taustalla laituri ja vettä Kuva: Yle / Hannamari Hoikkala Mikkeli,uimarannat,polkupyörät,egenland_mikkeli

Tämän uimarannan olen muuten sittemmin huomannut käteväksi taukopaikaksi mökkireissuilla.

4. Sympaattinen: Sumiainen, Sumiaisjärvi

Sumiaisten pieni suuri kylä Keski-Suomessa on koti niin yhdelle maailman pienimmistä oopperataloista kuin hurmaavalle Kahvila Korpulle.

Uimarin näkökulmasta se sijaitsee kätevästi kahden järven eli Sumiaisjärven ja Keiteleen rannalla (jotka yhdistää muuten todennäköisesti Suomen lyhyin joki Kuokanjoki). Kylää halkovan Sumiaisraitin varrella on leirintäalue, jonka rannasta pääsee pulahtamaan helposti vaikka ohikulkumatkalla.

Yövyimme leirintäalueella aivan rannan tuntumassa, joten täällä ei tarvinnut miettiä menopelejä. Ei edes tarvinnut ottaa montaa askelta! Kun avasin aamulla mökin oven, kuulin heti veden liplatuksen.

Lempeä kesäsade ripsi Sumiaisjärven pintaa, kun pulahdin laiturilta veteen. Elokuisena aamuna ilmassa oli jo kirpeä aavistus. Etenkin loppukesästä jokainen uintikerta on pieni juhla.

Sinertävä tyyni järvenselkä, auringonlasku.
Kuvamuisto Sumiaisjärvestä elokuisessa illansuussa Sinertävä tyyni järvenselkä, auringonlasku. Kuva: Yle / Tuula Viitaniemi Sumiainen,Järvi,auringonlasku,egenland_sumiainen

Sumiaisissa ennätin sekä ilta- että aamu-uinnille. Se tuo mieleeni kaksi kesämatkailuun liittyvää sääntöä, jotka olen painanut mieleeni.

Kesä-Suomessa reissaajan oppi numero 1: pakkaa aina mukaan uikkarit.
Kesä-Suomessa reissaajan oppi numero 2: pakkaa aina mukaan myös toiset uikkarit.

Edellisen aamun tai illan jäljiltä kostean ja kylmännihkeän uikkarin päälle kiskominen on häijyä hommaa.

3. Urbaani: Tampere, Näsinpuiston Mältinranta

Tunnen Tamperetta hävettävän huonosti, joten kesän 2018 kuvausreissulla oli mahtavaa, kun pääsin tutkailemaan kaupunkia vähän myös omin päin.

Työpäivän jälkeen kiertelin Näsinpuistossa, joka on vähän mystinen ja tutustumisen arvoinen paikka muutenkin. Sen kupeessa tuli vastaan ihan yllättäen Mältinrannan uimapaikka.

Koska kassissani kulkee kesällä aina mukana uikkarit ja pyyhe, käytin heti mahdollisuuden pulahdukseen.

Kaikissa edeltävissä paikoissa sain uida omassa rauhassani, mutta Tampereella ehdin uimaan jo alkuillasta, ja jo riitti vilinää!

Itse uintikokemus oli lievästi sanottuna virkistävä, sillä kosken virtaus piti veden keskikesälläkin yllättävän vilpoisena. Brrr! Näemmä rantaa onkin Aamulehden jutussa epäilty Tampereen kylmimmäksi, heh.

Silti uimisesta iloitsi niin harmaahapsisia säällä kuin säällä -konkareita kuin kiljahtelevia lapsia. Näin myös, kuinka pikkuvauvan vanhemmat kävivät vuorotellen pulahtamassa, kun toinen päivysti kaukalon kanssa partaalla.

Taustalla kohosi puisto, vastarannalla avautui näkymä punatiilisille tehdasrakennuksille. Mältinranta tarjoili viehättävän urbaania ja hyväntuulisen rupattelevaa tunnelmaa. Hieno paikka, vaikkei olekaan päätynyt kaupungin matkailun listalle Tampereen parhaista uimarannoista.

Maisema Tampereen Näsinpuiston Mältinrannasta, etualalalla puistonpenkkejä, koski, taustalla kerrostaloja
Mältinrannasta ei jäänyt omaa kuvamuistoa... En kehdannut salakuvata ihmisiä uikkareissa. Mutta Wikipedia tarjoaa oivallisen otoksen samalta paikalta, tunnelma tässä kuvassa vain seesteisempi. Maisema Tampereen Näsinpuiston Mältinrannasta, etualalalla puistonpenkkejä, koski, taustalla kerrostaloja Kuva: Tiia Monto Tampere,Näsinpuisto,Tammerkoski,Egenland,egenland_tampere

2. Suokeidas: Nummijärvi, Kammi-kylä

Turvelähteen vesi on mustaa kuin kahvi, meille kuvailtiin: siinä häviävät kaikki kolotukset.

Kammi-kylässä uin elämäni ensimmäistä kertaa suolla. Musta vesi tuoksui turpeelta ja jätti ihon samettiseksi. Nenään tuoksui tupasvilla.

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Toisinaan käy tuuri, kun pääsen uimaan työajalla ja juontajakollegan kanssa. Niin kävi Kauhajoen Nummijärvellä, missä pitkospuut vievät Ruuhinevalle. Kävijä kohtaa taianomaisen näyn: keskelle suota on noussut hylkypuusta rakennettuja taidokkaita saunoja ja muita rakennuksia.

Kammi-kylä on nummijärveläisen Erkki Kalliomäen turvesuolle raivaama paikka luonnon äärellä oleskeluun ja rauhoittumiseen, jossa ei ole "mikään paikka vatupassis eikä suorakulmas".

Suolla voi vierailla vapaasti. Rakennuksiin pääsee sisälle, turvelähteeseen saa pulahtaa ja nuotiopaikalla on lupa grillata purtavaa. Jos mielii saunomaan, pitää kysyä Erkiltä.

1. Idylli: Suomussalmi, Kiantajärvi

Läps läps, sanoivat varvastossut. Hidas auringonlasku värjäsi Kainuun taivaan punaiseksi, kun kävelin kohti sinivalkoisen tienviitan osoittamaa suuntaa: Uimaranta, 0,5 km.

Hotellillamme olisi ollut pieni kylpylä, mutta saavuimme sen verran myöhään, että se oli ehtinyt mennä kiinni.

Eipä hätää, mietin. Meillä kun riittää kylpylöitä, jotka ovat aina auki.

Avaa Instagram postaus

Kelluin peilityynessä järvessä taivaankantta katsellen.

Olimme ajaneet Käpylän pelloilta Hiljaisen kansan niittytaideteoksen luota Suomussalmen keskustaan ja ihailleet, kuinka vaaramaisemat heijastuivat peilityyniin järviin henkeäsalpaavan kauniina. Ajomatka on jäänyt mieleeni yhtenä vaikuttavimmista.

Suljin silmäni ja annoin veden aavistuksenomaisen liikkeen keinuttaa. Pitkien työpäivien keskellä aistin suunnatonta autuutta ja rauhaa.

Juuri tämän uintireissun jälkeen hotellille läpsytellessä fiilistelin spontaanin uintiretken ihanuutta. Niin vaivatonta, turvallista ja maksutonta. Mietin valoisia iltoja ja aamuja, jotka rohkaisevat uimaan kelloon katsomatta.

Tajusin, että minulle tämä on Suomi-matkailun luksusta: uintiseikkailut ja monet muut pienet jutut, joiden itsestäänselvää hienoutta on välillä vaikea muistaa.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä

Kirjoittaja on toimittaja ja juontaa yhdessä Nicke Aldénin kanssa Egenland-ohjelmaa, jolle myönnettiin Vuoden 2018 matkailuteko -palkinto.

Egenlandin matkakohteista on katsottavissa 66 lyhyttä videota sekä 18 tv-ohjelmaa Yle Areenassa. Uusia kohteita kuvataan vuonna 2019 ja ne julkaistaan alkuvuodesta 2020. Egenland Instagramissa.

Missä sinä uit tänä kesänä? Kerro vinkkisi ja kommentoi!

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland