Hyppää pääsisältöön

Rikosvyyhti laajenee – jo toista rakennusliikkeen omistajaa epäillään Nuorisosäätiön ex-johtajien lahjomisesta

Kuvituskuvassa näkyy kerrostalo ja nostokurki, taustalle heijastuu euroja.
Kuvituskuvassa näkyy kerrostalo ja nostokurki, taustalle heijastuu euroja. Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Nuorisosäätiö

Poliisi epäilee hämeenlinnalaisen rakennusliikkeen omistajan maksaneen kymmenien tuhansien eurojen lahjukset. MOT kertoo, kuinka Nuorisosäätiön ja rakennusliike LRG Groupin yhteispeli toimi.

Poliisi epäilee hämeenlinnalaisen rakennusliike LRG Groupin pääomistajaa Mikko Launoa lahjusrikoksesta.

Rakennusliike on maksanut yli 30 000 euroa Nuorisosäätiön ex-johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiön tilille.

MOT:n tietojen mukaan poliisi epäilee, että rahat olivat lahjus, jolla edistettiin rakennusliikkeen ja Nuorisosäätiön välisiä liiketoimia. Mikko Launo ei reagoinut MOT:n haastattelupyyntöihin.

MOT:n uutisen julkaisun jälkeen Launo kommentoi asiaa Hämeen Sanomille. Launo kiisti rikosepäilyt.

– Olemme viranomaisten kanssa käyneet yksityiskohtaisesti läpi kaikki Yle MOT:n jutussa olleet asiat. LRG tai omistajataho ei ole maksanut lahjuksia säätiön entiselle johdolle, Launo sanoi Hämeen Sanomille.

Vyyhtiin liittyy myös alihintaisia kiinteistökauppoja rakennusliikkeen ja Nuorisosäätiön entisten johtajien yhtiön välillä.

Lahjusepäilyn lisäksi Nuorisosäätiön uusi johto valmistelee poliisille tutkintapyyntöä havaitsemistaan taloudellisista epäselvyyksistä. Ne liittyvät Nuorisosäätiön ja rakennusliikkeen välisiin liiketoimiin.

Laajassa rikostutkinnassa toistakymmentä epäiltyä

  • LRG Group eli entinen Leimarakentajat Oy on jo toinen rakennusliike, jonka omistajia epäillään lahjusten maksamisesta laajassa talousrikostutkinnassa.
  • Nuorisosäätiöön liittyvän poliisitutkinnan yksi pääepäilty on lahtelaisen rakennusliikkeen SSR Groupin entinen pääomistaja Mika Wilenius.
  • Laajassa talousrikostutkinnassa on toistakymmentä rikoksista epäiltyä.
  • Yhteensä Nuorisosäätiön ex-johtajien epäillään saaneen vähintään yli miljoonan euron lahjukset. Valtaosa tästä summasta on peräisin SSR Groupilta.

Nuorisosäätiö mukaan kovan rahan bisnekseen

Nuorisosäätiö on hankkinut itselleen pääosin julkisella rahoituksella kuten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran lainoilla ja Raha-automaattiyhdistyksen tuilla satojen miljoonien eurojen omaisuuden.

Omien sääntöjensä mukaan Nuorisosäätiön pitäisi vuokrata kohtuuhintaisia asuntoja nuorille. Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen aikakaudella Nuorisosäätiöstä alettiin tehdä kovan rahan rakennuttajaa. Säätiö alkoi sijoittaa rahojaan esimerkiksi Viroon ja toteuttaa rakennushankkeita markkinaehtoisesti.

Vuosina 2014–2016 Nuorisosäätiö osti yli 50 asuntoa hämeenlinnalaiselta rakennusliikkeeltä LRG Groupilta. Asunnot sijaitsevat Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Kovan rahan sijoitusasuntoja ei tarjottu Nuorisosäätiön asukkaille, vaan niitä vuokrattiin vapailla vuokramarkkinoilla markkinahintaan.

Infografiikka Nuorisosäätiön, At asunto Oy:n ja Lrg Group:in yhteydestä toisiinsa
Infografiikka Nuorisosäätiön, At asunto Oy:n ja Lrg Group:in yhteydestä toisiinsa Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Nuorisosäätiö,Camilla Arjasmaa

Kiinteistökauppaa vauhditetaan epäillyllä lahjuksella

LRG Group urakoi vuosina 2014–2016 kymmeniä uusia asuntoja eri puolille Päijät- ja Kanta-Hämettä. MOT:n tietojen mukaan asuntoja oli vaikea saada kaupaksi rakennusliikkeen toivomalla hinnalla. Rakennushankkeista uhkasi syntyä tappioita LRG Groupille.

Pelastajaksi ilmaantui Nuorisosäätiö, joka solmi kaupat yhteensä 50 asunnosta.

Näihin kauppoihin liittyy myös poliisin tutkima lahjusepäily. LRG Group maksoi 31 000 euron ”välityspalkkion” Nuorisosäätiön johtajille Aki Haarolle ja Perttu Nousiaiselle.

Mahdollisen lahjusrikoksen lisäksi menettely on todennäköisesti säätiölain vastainen. Lain mukaan säätiön johtajat eivät saa ottaa vastaan henkilökohtaisia etuja säätiön toimintaan liittyvissä liiketoimissa, mikäli se voi aiheuttaa haittaa säätiölle.

MOT:n tietojen mukaan Haaro ja Nousiainen käyttivät rahat maksaakseen omissa liiketoiminnassaan syntyneitä tappioita.

Helsingin poliisi ei kommentoi lahjusepäilyjä esitutkinnan ollessa kesken. Syytteitä tapauksessa ei ole nostettu.

Revinnäinen
Rakennusliike LRG Group markkinoi Hyvinkäälle rakentamiaan asuntoja. Lopulta merkittävän osan asunnoista osti Nuorisosäätiö, Revinnäinen Kuva: Mira Gartz / Yle MOT,Nuorisosäätiö

Miljoonatappiot Nuorisosäätiölle, uusi tutkintapyyntö tekeillä

Nuorisosäätiön kesällä 2018 aloittanut uusi johto on jättämässä poliisille uutta tutkintapyyntöä LRG Groupin, Mikko Launon, Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen toiminnasta.

Säätiö pyytää poliisia selvittämään sijoitusasuntoihin liittyviä kauppoja ja muun muassa laskuja, joita Nuorisosäätiö on maksanut LRG Groupille. Nuorisosäätiön uusi johto epäilee, että osa laskuista olisi aiheettomia tai liian suuria.

Lisäksi Nuorisosäätiö on ostanut LRG Groupilta Riihimäeltä tontin lähes 900 000 eurolla. Uuden, ulkopuolisen tekemän arvioinnin mukaan tontin markkina-arvo on alle 500 000 euroa. Nuorisosäätiön uusi johto epäilee, että tontista on saatettu maksaa tietoisesti ylihintaa.

Nuorisosäätiö on myynyt 50:stä LRG Groupilta ostamastaan sijoitusasunnosta yli 30 ja myös lopuista yritetään päästä eroon mahdollisimman pian. Nuorisosäätiön toimitusjohtajan Kimmo Pihlmanin mukaan asuntokaupoista koituu säätiölle arviolta noin miljoonan euron tappiot.

Yhteensä Nuorisosäätiö on kertonut kärsineensä Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen solmimien huonojen liiketoimien kuten ylihintaisten kiinteistö- ja maanvuorasopimusten takia noin sadan miljoonan euron taloudelliset tappiot.

Helsingin poliisi on kuvaillut käynnissä olevaa talousrikostutkintaa Suomen oloissa poikkeuksellisen laajaksi.

MOT ei tavoittanut Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommenttia varten.

Juttuun on lisätty tiistaina 23.7. Mikko Launon Hämeen Sanomille antama kommentti.

Taustaa: Alihintaiset asuntokaupat peruttiin kun Yle alkoi kysellä niistä

  • MOT:n tietojen mukaan Aki Haaron, Perttu Nousiaisen ja keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtajana pitkään toimineen Ari Maskosen hallinnoima yhtiö osti selvästi alle markkinahinnan neljä asuntoa LRG Groupilta.
  • Asunnot ostettiin vuonna 2015 samasta kohteesta Hyvinkäällä kuin mistä Nuorisosäätiö hankki sijoitusasuntojaan. Nuorisosäätiö maksoi asunnoista noin tuhat euroa neliöltä korkeamman hinnan kuin AT-asunnot.
  • Haaron, Nousiaisen ja Maskosen hallinnoiman yhtiön saama taloudellinen etu alle markkinahinnan tehdyissä asuntokaupoissa oli 140 000 euroa.
  • Kaupat peruutettiin kevättalvella 2016 sen jälkeen kun Yle alkoi kysellä niistä.

Nuorisosäätiö

Kommentit