Hyppää pääsisältöön

Åkervinda tuo kansanmusiikin yhteislauluohjelmaan: ”Tuntuu hurjan kivalta, odottamattomalta ja jännittävältä”

Åkervinda.
Åkervindan Iris Bergcrantz (vas.), Linda Bergström, Lise Kroner ja Agnes Åhlund. Åkervinda. Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen

Åkervinda edustaa tänä vuonna kansanmusiikkia Allsång på Skansenissa.

Vokaaliyhtyeen jäsenet ovat Linda Bergström, Lise Kroner, Agnes Åhlund ja Iris Bergcrantz. He ovat jazzlaulajia, joita yhdistää rakkaus kansanmusiikkiin. Heistä esiintyminen yhteislauluohjelmassa tuntuu odottamattomalta ja jännittävältä.

Åkervinda haluaa improvisaation ja a cappella -laulun avulla puhaltaa uutta elämää perinteisiin kansanlauluihin ja ennen kaikkea kertomuksiin naisista kautta historian.

Yhtyeen debyyttialbumi ”Kära mor” julkaistiin 2014 ja siitä lähtien yhtye on ollut kiertueella Ruotsissa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Vuonna 2018 yhtye julkaisi toisen levynsä, nimeltään ”Förgänglighet”.

Kun Yle tapaa Åkervindan yhteislauluohjelman pressitilaisuudessa, vastassa on energinen kvartetti, joka iloitsee mahdollisuudesta esiintyä miljoonayleisölle, mutta tuntee samalla astuvansa mukavuusalueensa ulkopuolelle.

"Tuntuu hurjan kivalta, odottamattomalta ja jännittävältä koska emme ole tehneet mitään tällaista aikaisemmin", Linda Bergström toteaa.

"Vasta puolisen tuntia sitten tajusin tämän ja tunsin hermostuvani. Koin juontajan, Sanna Nielsenin, erittäin valovoimaisena", myöntää Agnes Åhlund.

"Olen kotoisin Tanskasta, joten en tiedä mistään mitään. Menin Carolan luokse ja kysyin kuka hän on. Hän vaikutti suhtautuvan siihen rauhallisesti", Lise Kroner nauraa.

Seppeleet aina mukana

Monilla artisteilla on esiintymiseen liittyviä rituaaleja. Åkervindan jäsenet osoittavat päässä olevia kukkalaitteita. Suuret seppeleet sopivat niin yhteislauluiltaan kuin muihin esiintymisiin.

"Kerran unohdimme seppeleet Norrköpingiin, kun meillä oli keikka Malmössä. Se oli katastrofaalista", Linda kertoo. "Tunsin itseni alastomaksi. Rituaaleihin kuuluvat niin seppeleet kuin äänirauta."

Sidotteko itse seppeleenne?

"Kyllä, ne ovat tosin muovisia, jotta ne kestäisivät pidempään", Agnes paljastaa.

"Teemme myös ”pyhän ympyrän” kerätäksemme energiaa ennen esiintymisiä", Iris Bergcrantz kertoo

Åkervindan jäsenet eivät ole katsoneet Allsång på Skansenin aikaisempia kausia. Mutta ohjelma on tietysti ollut taustalla.

"Kyllä, muistan että sitä katsottiin joskus ennen. Kutsuimme sitä tiistaimusiikiksi. En ole seurannut ohjelmaa viime aikoina, mutta nythän meillä on hyvä syy katsoa kaikki tämän kauden jaksot", Linda sanoo.

"Ohjelma on kesäperinne", Agens toteaa ja Iris yhtyy väitteeseen.

"Kun pistää television päälle ja huomaa että ohjelma pyörii, jumiudun yleensä sen eteen koska se on niin hyväntuulinen."

Smith & Thell tillsammans med programledare Sanna Nielsen.
Smith & Tell Sanna Nielsenin kanssa (Allsång på Skansen 2016) Smith & Thell tillsammans med programledare Sanna Nielsen. Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle Fem,Allsång på Skansen,Smith & Thell,Sanna Nielsen
Imenella.
Imenella. Imenella. Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen

Tulossa Ranska ja Suomi

Åkervinda -yhtyeen seuraavat kuukaudet ovat rauhallisia, mutta muusikot odottavat syksyn esiintymisiä.

"Suuntaamme Ranskan Toulouseen ja teemme siellä pienen kiertueen. Kesä on rauhallisempi", kertovat Iris ja Agnes.

Suomi on mukana suunnitelmissa, vaikka mitään sovittua ei ole.

"Olemme keskustelleet toisen vokaaliyhtyeen – niin ikään naisista koostuvan kvartetin – kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Toivottavasti se poikii jotain", Linda kertoo.

"Haluaisin vierailla Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Mielestäni meidän pitäisi lähteä sinne", Agnes innostuu.

Allsång på Skansenin viidennessä jaksossa esiintyvät myös Sven-Ingvars, Imenella sekä Smith & Tell.

Ruotsinkielinen teksti: Daniel Nylund
Suomennos: Eva Lamppu

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen esitetään suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Areenassa tiistaisin kahdeksan viikon ajan klo 21.00 alkaen 25.6.2019. Areenassa ohjelma on katsottavissa vain suorana lähetyksenä.

Lähetyksen selostaa suomeksi Christian Bertell. Jos haluat katsoa ohjelmaa ilman suomenkielistä selostusta valitse kieleksi ruotsi.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.