Hyppää pääsisältöön

Japanilainen sähkökylpy, venäläinen hieronta, saksalainen saunakuri – Katso, miten maailmalla saunotaan ja kylvetään!

Gogi turkkilaisessa hamamissa vaahdotettuna
Gogi turkkilaisessa hamam-pesussa. Gogi turkkilaisessa hamamissa vaahdotettuna Kuva: Warner Bros. / Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Saunapäivän juontaja Gogi Mavromichalis kiersi maailmalla tutustumassa eri maiden saunakulttuureihin. Vastaan tuli roppakaupalla kärsimystä ja nautintoa – eli unohtumattomia kokemuksia – samassa paketissa! Samalla vahvistui käsitys suomalaisten saunahulluudesta.

– Ei vitsi, tää on epämiellyttävää. Mikä näitä vaivaa, tämä on ihan sairas juttu, Gogi Mavromichalis parahtaa.

Saunapäivä-sarjan juontajan Gogin tarkoituksena on selvittää, miten eri puolilla maailmaa saunotaan.

Japanissa Gogi pääsee – tai pikemminkin joutuu – sähköaltaaseen, jonka tarkoituksena on rentouttaa lihaksia.

– Se oli järkyttävää! Japanissa saunat ovat tärkeässä roolissa, mutta erilaiset altaat ovat selvästi kupletin juoni. Esimerkiksi erään altaan tarkoitus oli imitoida äidin kohtua. Se oli pieni luola, jossa oli todella lämmin ja vesi oli suorastaan kuumaa. Siellä oli pimeää ja hämyistä ja kuului outoja kohdunkaltaisia ääniä. Tarkoitus oli tuoda vierailijoille turvan tunnetta, Gogi kertoo.

– Muuten saunat Japanissa ovat hyvin samanlaisia kuin meillä täällä Suomessa. Poikkeuksena on, että löylyä ei saa heittää ja yhdellä seinällä oli valtava televisio, jottei saunojien tarvinnut keskustella keskenään.

Katso Gogin sähköallaskokemus, artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Turkkilaisessa hamamissa Gogu saa kokea täydellisen turkkilaisen pesun, joka tuntuu siltä, kun ihoa hangattaisiin karkealla hiomapaperilla. Saksassa hän puolestaan pääsee oikean saksalaisen saunamestarin oppiin ja ordnungiin.

Katso, miten Gogi pärjää saksalaisen saunamestarin opissa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Venäjällä Gogi pääsee lapioimaan pimeässä ja kalskeassa kellarissa hiiltä suureen banjan eli saunan uuniin, saa Borikselta saunahieronnan ja pääsee mukaan venäläiseen jäähdyttelykulttuuriin.

– Venäjällä koin ehkä kaikista mullistavimman saunakokemuksen. Paikallinen saunavelho toimitti saunarituaalin, joka yhdisti vihtomista, lauluja ja hyviä tuoksuja. Hänen loitsunsa alaisena tunsin olevani taas pieni lapsi äitihahmon pitäessä minusta huolta, Gogi kertoo.

Katso, miltä näyttää venäläinen saunanlämmitys. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

– Jokainen maa, jossa kävin saunomassa, toi jotain uutta ja yllättävää. Ulkomaan saunakokemusteni jälkeen on paljon asioita, joita mielellään kokisin uudestaan ja toisin myös suomalaiseen saunakulttuuriin, Gogi sanoo.

– Kokemukseni eri maista vahvisti myös sitä, että Suomi on tosiaan saunahullua kansaa muihin maihin verrattuna. Me saunomme hyvin arkisesti ja usein, kun taas muualla maailmassa saunominen on harvinaisempaa ja erikoisempaa.

Katso kaikki Gogin saunaseikkalut Saunapäivä-tv-sarjasta sekä Gogin Saunapäivä -Areenasarjasta.

Koko Suomen Saunapäivää vietetään 27.7.2019. Näytetään koko maailmalle, kuinka saunahullua kansaa Suomi on! Tänä vuonna suomalaista saunomista haetaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle ensimmäisenä asiana Suomesta.

Osallistu Saunapäivään saunomalla ja ilmoittamalla se 27.7. avautuvaan Löylymittariin. Voit myös ilmoittaa saunasi mukaan Saunapäivänä avoimien saunojen kartalle tästä! Ilmoittautuminen sulkeutuu perjantaina 26.7.